Mi-e dragă România pentru simbolul primăverii
Buburuza este considerată de către români un sol al bucuriilor neaşteptate și un simbol al norocului şi protecţiei pe tot cuprinsul ţării.
Articol de Dan Creța, 05 Martie 2013, 08:07
Mi-e dragă România pentru prima buburuză pe care o zăresc în fiecare primavară cand începem din nou să credem în minuni, în renaştere, în noi începuturi, în dragoste şi în poftă de viaţă.
Buburuza este considerată de către români un sol al bucuriilor neaşteptate şi un simbol al norocului şi protecţiei pe tot cuprinsul ţării.
Tradiţia provine din vremurile străvechi, când viile erau invadate de dăunatori.
Viticultorii s-au rugat pentru ajutor, iar răspunsul a venit sub forma acestor micuţe si simpatice insecte.
Buburuza, numită şi mămăruţă sau gărgăriţă, trăieşte oriunde în lume unde există nişte paraziţi pe nume afide cu care se hrăneşte, de aceea este iubită de fermieri.
Se spune că dacă găseşti o buburuză şi numeri punctele negre de pe elitrele ei, poţi să afli câte luni norocoase vei avea din acea clipă.
Dacă visezi o buburuză înseamnă ca vei primi nişte veşti bune exact de la cine nu te aştepţi sau că vei avea parte de o călătorie frumoasă încununată de momente magice.
Buburuza poate semnifica explorare care produce mereu fascinaţie oamenilor.
De zborul acestei insecte se leagă vechi superstiţii româneşti în privinţa direcţiei de unde vine alesul unei fete tinere, existând şi un cântec special dedicat buburuzei: "Buburuză, ruză, unde vei zbura, acolo mă voi mărita".
Audio: Mi-e dragă România pentru prima buburuză pe care o zăresc în fiecare primavară.