Mi-e dragă România pentru mănăstirea Cotmeana
Construit în mijlocul pădurilor, în apropierea unui râu de munte, acest important monument medieval duce în spate o istorie fabuloasă.
Articol de Dan Creța, 21 Mai 2013, 12:17
Mi-e dragă România pentru mănăstirea Cotmeana din judeţul Argeş, una dintre primele mănăstiri din ţara noastră.
Construit în mijlocul pădurilor, în apropierea unui râu de munte, acest important monument medieval duce în spate o istorie fabuloasă.
Prima atestare documentară în care apare Cotmeana datează din 20 mai 1388, din timpul lui Mircea cel Bătrân, care printr-un hrisov anunţa existenţa acestui sfânt lăcaş cu ocazia ridicării Mănăstirii Cozia.
Săpăturile arheologice din jurul bisericii au scos la iveală o serie de morminte de o mare sobrietate în care călugarii erau înmormantaţi cu o cărămida drept căpătâi şi cu o cruce de lemn care sa le vegheze somnul de veci.
In biserică există o usă secretă de refugiu a domnitorilor în timpul luptelor şi a vremurilor tulburi iar în patrimoniul Mănăstirii Cotmeana se află şi cel mai vechi clopot din Ţara Românească, dăruit de jupânul Dragomir, în anul 1385.
Acesta are o istorie deosebit de tumultuoasă.
In Primul Razboi Mondial, aliaţii germano-maghiari au strâns şi au topit mai toate clopotele din Ţara Romanească pentru a face tunuri din ele.
Istoricul Drăghicescu, dupa disperate insistenţe, a obtinut "favoarea": să fie salvat doar unul şi, cu inima sfâşiată de durere, a ales clopotul cel mai vechi, cel de la Cotmeana.
Audio: Mi-e dragă România pentru mănăstirea Cotmeana