În UE "nu existã 2 ţãri mai apropiate" decât România şi Italia
Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli a vorbit la Radio România Actualităţi despre "intensitatea relaţiilor româno-italiene".
Articol de Iuliana Anghel, 02 Iunie 2014, 08:57
Italienii din toată lumea sărbătoresc astăzi Ziua Naţională.
Italia aniversează 68 de ani de la proclamarea Republicii Italiene în urma unui referendum.
În România, se desfăşoară de şase ani, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, Festivalul Italian şi care anticipează, de această dată, şi semestrul în care Italia va deţine preşedinţia Uniunii Europene.
Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli a vorbit despre "intensitatea relaţiilor româno-italiene" la Radio România Actualităţi.
"Eu cred că în Europa nu există două ţări mai apropiate decât ale noastre, fapt reconfirmat şi în primele luni ale anului 2014. Aş aminti recenta vizită la Bucureşti a ministrului de externe, Federica Mogherini, precedată, în aprilie, de cea a ministrului adjunct al agriculturii, Andrea Olivero. Agricultura românească este în plină expansiune şi multe societăţi italiene sunt active în acest domeniu.
"La Bucureşti a venit şi şeful Poliţiei Italiene, Alessandro Pansa, pentru semnarea unui important acord de colaborare. Amintesc, de asemenea, vizita preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la Roma, precum şi cea a ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc pentru semnarea unor acorduri de colaborare cu Ministerul italian al Justiţiei", a spus ambasadorul..
Locuri de muncă pentru tineri sau problema imigraţiei în sudul Meditarenei sunt unele dintre priorităţile autorităţilor de la Roma - a declarat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli în emisiunea Matinal la Radio România Actualităţi:
Audio: Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli în emisiunea Matinal la Radio România Actualităţi:
"Europa se confruntă şi cu problema imigraţiei în creştere, mai ales în sudul Mediteranei, iar Italia se află în linia întâi. UE are şi alte probleme de-a lungul propriilor frontiere. Să ne gândim la recenta criză din Ucraina, la situaţia din Moldova, iar aici România joacă rolul important. Un alt aspect care nu trebuie subevaluat este euroscepticismul.
"Recentele alegeri pentru Parlamentul European au adus în prim-plan partide sau deputaţi care se opun ideii europene, în forma în care am cunosct-o până acum, cu unele poziţii xeonofobe care contrazic spiritul uniunii. În acest context, Italia şi România pot oferi un joc de echipă interesant, pentru că sunt două ţări în care nu există o mişcare eurosceptică semnificativă, în care principalele partide aflate la guvernare au înregistrat cele mai bune rezultate şi care au viziuni comune asupra problemelor la care m-am referit", a spus ambasadorul Italiei..
În cadrul festivalului italian au loc zilele acestea diverse evenimente pentru promovarea excelenţei produselor din peninsulă: prezentări de modă, gastronomie şi design.
"Ambasada şi instituţiile italiene din România promovează numeroase iniţiative. Chiar în aceste zile se desfăşoară Festivalul italian, care îşi propune să aducă în atenţia publicului român excelenţa produselor noastre, design, modă sau gastronomie. La sfârşitul lunii iunie, vom avea o a doua întâlnire cu Fest Italia în Parcul Herăstrău", a mai adăugat Diego Brasioli.
Începând cu a doua parte a anului 2012, Radio România şi Radio RAI au dezvoltat o colaborare editorială foarte strânsă, la iniţiativa Serviciului public de la Bucureşti.
Potrivit ambasadorului Italiei proiectele dintre cele două instituţii contribuie la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre România şi Italia.
"Le privim cu extrem de mult interes şi le susţinem foarte mult. Pe lângă aspectele politice şi economice, cultura conferă un caracter de unicitate relaţiilor noastre. Apreciem aceste proiecte şi să sperăm să dezvoltăm şi altele în viitor", a declarat ambasadorul Diego Brasioli.