Fotojurnalism obiectiv
Bogdan Dinca face fotojurnalism. Înregistrează pagini din cotidian cu ajutorul aparatului sau foto. Pagini a căror valoare creşte cu trecerea timpului.
Articol de Valentin Panduru, 20 Iulie 2009, 10:15
"Fotojurnalismul nu se aseamănă fotografiei de studio, de fashion sau de concept, să pleci cu ceva în minte şi să încerci să-l reproduci. În fotojurnalism te adaptezi la ceea ce găseşti, de oamenii pe care îi întalneşti, de problemele lor. Îmi place mult mai mult să fiu prezent acolo cu aparatul decat să mă uit la fotografii după. Cred că fotojurnalismul trebuie să aducă în primul rând capacitatea de a comunica cu oamenii, printr-o simplă poză."
Născut la Bucureşti în 1978, Bogdan Dinca este mulţumit deja de câte a realizat. "Îmi place fotografia ca artă, îmi place să mă uit la poze, dar cred că fotografia poate să aibă un impact social, şi există atâtea exemple." Multe premii atât în ţară cât şi în străinatate, dar şi câteva expoziţii la Timişoara şi Bucureşti. Dar despre experienta sa ii place sa spuna ca este abia la inceput. „City of Child” este numele primei expoziţii personale, prezentând o serie de fotografii realizate de Bogdan Dinca în India. “City of Child” este numele unei aşezari din India în care copii părăsiti, abandonaţi.. copii nimanui.
"Sunt peste trei ani de când fac fotografie. Am colaborat cu agenţii de presă, cu ziare." Şi chiar dacă Bucureştiul nu îl prea atrage, se arată surprins de inspiraţia pe care o oferă oraşul prin locurile sale ascunse. "E un oraş urât şi frumos în acelaşi timp, adică, nu ştiu dacă aş putea să traiesc in alt oraş din România acum. Există un fel de dependenţă. M-am obişnuit să-mi traiesc viaţa intr-un mediu urban, atunci cand fac insa fotografie prefer sa merg într-un mediu cât mai puţin apropiat de viaţa de la oraş. Prefer să mă duc într-un colţ de tară şi să stau acolo şi să cunosc oamenii."