Eurobonduri
Ce sunt acestea şi de ce a fost înghesuială la cumpărarea lor aflăm în minutul economic.
12 Martie 2010, 10:33
România a reuşit în această lună să emită cea mai mare cantitate de eurobonduri din istoria ţării. Potrivit definiţiei, eurobondul este o obligaţiune internaţională denominată într-o monedă alta decât cea a ţării care o emite. În cazul nostru, în euro, nu în lei.
Nu mai e niciun secret că ţara noastră are nevoie de bani – aşa se explică de ce acest împrumut. De ce spun că este un împrumut, pentru că eurobondurile au scadenţa la cinci ani, şi un randament – adică un fel de dobândă - de 5 procente. Normal că investitorilor le convine foarte mult să bage banii într-un astfel de instrument, considerat practic fără niciun risc, şi să primească o dobândă pe care în acest moment aproape că nu o mai găsesc în nicio ţară europeană. Adică este foarte mare, făcând investiţia foarte profitabilă. Dovadă stă faptul că emisiunea a fost supra-subscrisă de aproape cinci ori. Adică totalul ofertelor pentru aceste bonduri a depăşit de cinci ori suma pusă în joc.
În cele trei ore cât a durat operaţiunea, s-au oferit în total aproape 5 miliarde de euro. Mulţi investitori au rămas cu buza umflată iar cei care au prins obligaţiunile, sunt acum fericiţi pentru că timp de cinci ani vor culege roadele. Dacă tot suntem la capitolul împrumuturi, am aflat că a venit şi tranşa de un miliard de euro de la Comisia Europeană. Important este că pe fondul acestor veşti, cursul de schimb a rămas neclintit şi s-ar putea ca astăzi să aibă o tendinţă de uşoară apreciere.