Dobândă mică, dar nu oriunde
BNR a redus dobânda cheie sperând să convingă astfel băncile comerciale să faca acelaşi lucru.
11 Ianuarie 2010, 12:34
Decizia BNR a avut loc marţi iar de atunci toată lumea aşteaptă efectele ei. Concret, Consiliul de Administraţie al Bancii Centrale a hotărât o relaxare a politicii monetare coborând nivelul dobânzii de referinţă cu jumătate de punct porcentual – de la 8, la 7,5 la sută. Măsura a fost neaşteptată pentru că analiştii susţineau maidegrabă o stagnare a acestui instrument. Iată că nu a fost aşa şi mişcarea a fost tradusă imediat ca un semnal îndreptat spre bancheri pentru a le forţa oarecum mâna să taie din dobânzile pe care le practică la creditele în lei.
A trecut de atunci aproape o săptămână şi nicio bancă de la noi nu a schiţat ceva în această privinţă. Nici nu mai miră pe nimeni această ignoranţă pentru că anul trecut de pildă, din ianuarie până în noiembrie deşi BNR a redus dobânda cheie de la 10 la 8 %, dobanda medie la creditele de consum in lei din sold acordate populatiei a crescut, în loc să scadă. Bancherii nu se grăbesc să ieftinească produsele pe care, în ultima vreme nu prea le mai caută nimeni. Spun totuşi că ar trebui să mai aşteptăm cel puţin două luni pentru ca efectele reducerii de dobândă a BNR să se materializeze în reduceri de dobândă la împrumuturi în monedă naţională. Dar toate astea sunt valabile doar pentru populatie. Spun asta pentru că Statul, deja se împrumută la dobânzi mai mici.
Vineri, de pildă, Finantele au obtinut 135 de milioane euro prin vanzarea de titluri de stat de tip benchmark cu maturitatea la 5 ani, la un randament anual de 9,5%. Valoarea era de 10 % la sfârşitul lui 2009 dar a scăzut după ce BNR a redus dobanda de politica monetară. În plus, deşi băncile spun că nu mai vor să audă despre titluri de stat pentru că expunerea este la limitele maxime, instituţiile de creditare s-au călcat în picioare, la figurat vorbind, la licitatia organizata de Ministerul Finantelor. Şi ca să încheiem subiectul, ar mai fi de spus că în acest moment dobânda la un credit in lei este in medie de 15 procente şi până nu ajunge la măcar 10 %, este greu de crezut că se mai îndatorează cineva.