Cum suportă moneda româneasca turbulenţele politice?
Din fericire, avem înca un Guvern în funcţie iar acest lucru previne momentan apariţia unei crize politice pe lângă cea financiară.
Articol de Vali Popovici, 17 Iunie 2010, 10:47
Moneda noastră, ca orice monedă a unei ţări democratice, simte şi resimte orice mişcare de amploare pe plan politic sau social. Evident că şi pe plan economic., Săptămâna aceasta şi în sfârşitul celei care a trecut, leul nu s-a simţit tocmai încurajat - toate calculele politice şi zvonurile că urmeaza să cadă Guvernul, nu dau bine în ochii jucătorilor de pe piaţă. Astfel, marti, în ziua moţiunii de cenzură, cursul leu-euro a fost cel mai mare din acest an.
Vom ţine minte această zi, numai dacă ne uităm pe un grafic de curs care arata 4,23 de lei pe euro. Asta la referinţa oficială, pentru ca pe piaţa interbancară, marţi seara pe la ora 17, un euro costa aproape 4,24 de lei. Tranzacţiile s-au încheiat, a avut loc votul din parlament şi Guvernul a scapat cu bine de acest hop.
Ca să vedeţi cine s-a bucurat cel mai mult de reusita executivului, să ştiţi că ieri dimineaţă la prima oră, investitorii au venit optimişti la lucru, iar acţiunile lor au coborât cursul cu 1,3 bani faţă de cum era cu o zi în urmă. Acum este 4,22 de lei un euro. Deducem de aici că respingerea moţiunii de cenzură a fost interpretată ca un semnal pozitiv, pentru că se vor aplica unele măsuri de reducere a deficitului bugetar al României. Dar, cum nu suntem buricul pământului sau singuri pe lume, trebuie să ştim că aprecierea leului a fost legată şi de întărirea valutelor din toata regiunea Europei centrale şi de est.