Cum scăpam de mesajele spam din poşta electronică?
În cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române funcţionează Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice care vă poate ajuta.
21 Iulie 2009, 11:35
Agenţii de aici se ocupă cu prevenirea şi combaterea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice realizate cu instrumente de plata electronica.
La inceputul acestui an, o companie de vânzari auto din România a primit cea mai mare amendă pentru utilizarea agresivă a mesajelor de tip spam - 10.000 de lei. Suma respectivă nu este deloc mare în comparaţie cu amenzile din Statele Unite spre exemplu unde au fost date amenzi pentru spam şi de cateva miliarde de euro.
De la solicitări mai mult sau mai puţin reale expediate de bănci fictive, anunţuri că aţi câştigat o sumă impresionantă de bani sau maşini luxoase, pâna la promovarea agresivă a unor medicamente pe cat de dubioase pe atât de miraculoase, acestea sunt subiectele e-mail-urilor de tip "spam" sau "phishing". Aceste mesaje sunt primite în special de utilizatorii care şi-au facut conturi pe diferite site-uri de socializare sau forum. Raluca Seucan, inspector principal la Inspectoratul General al Politiei Romane, spune ca legea îi pedepseşte cu amenzi sau chiar cu închisoare de până la 12 ani pe cei care trimit astfel de mesaje.
"Când vorbim de spam, vorbim practic despre o comunicare comercială utilizănd posta electronică, pentru care destinatarul nu şi-a exprimat în prealabil acordul. Cel care expediază astfel de mesaje practic risca o contraventie, iar în cazul infracţiunilor tip "phishing", ne confruntăm practic cu trimiterea unui mesaj electronic folosind programe de mesagerie instant sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-şi dea datele confidenţiale pentru a câstiga nişte premii fictive. Aceste infracţiuni sunt sancţionate cu închisoare între 2 şi 7 ani sau intre 3 şi 12 ani."
Astfel, oricine este deranjat de acest tip de mesaje sosite prin poşta electronică sau prin SMS, poate depune o plângere în care să menţioneze expeditorul la biroul Serviciului de Combatere a Criminalitaţii Informatice, utilizând adresa de e-mail: cybercrime(at)politiaromana.ro