Cum ne protejăm de alergiile de toamnă
Dacă strănutaţi des, vă mănâncă nasul şi ochii sau aveţi dureri de cap, este posibil să nu fiţi victima unei viroze, ci să aveţi o alergie … de toamnă!
Articol de Elena Marinescu , 25 Octombrie 2012, 10:06
Ce poate fi mai placut decat o plimbare prin parc toamna, printre frunze vestejite? Da, dar nu si pentru persoanele care au fost diagnosticate cu rinita alergica sau care inca nu stiu ca sunt alergice la anumite substante denumite de specialisti alergeni.
Ele se pot gasi in unele alimente (oua, peste, carne, capsuni sau alune) dar si in aer, adica praf de casa, polen, fulgi, par de pisica, sau in compozitia unor medicamente, cum ar fi penicilina. Reactia organismului este de a elimina aceste substante prin anticorpi ce stimuleaza producerea de substante inflamatorii.
Efectele? Lacrimarea, stranutul, congestia nazala, senzatia de mancarime in cerul gurii sau in gat, senzatia de nas infundat.
De altfel, racelile si febra de fan (rinita alergica sezoniera) se pot manifesta prin simptome asemenatoare. Potrivit expertilor, deosebirea dintre ele consta in durata de manifestare - daca simptomele persista mai multe saptamani este vorba despre o alergie.
Printre optiunile de tratament, specialistii recomanda controlul medical pentru realizarea testului care permite stabilirea tipului de alergen ce trebuie evitat. Chiar daca anumite medicamente pentru alergii nu au nevoie de prescriptie medicale, este importanta recomandarea medicului specialist inainte de a folosi pastilele sau a spray-urile antihistaminice care decongestioneaza caile nazale, pentru ca unele pot avea reactii adverse nedorite, printre care si cresterea tensiunii arteriale.
O metoda foarte simpla de prevenire a alergiei de sezon este reducerea pe cat posibil a expunerii la factorii alergeni, mai ales in primele ore ale diminetii, dar si folosirea cu moderatie a aerului conditionat!