Carnea de pui, "mai scumpă cu 15%"
Anul secetos afectează şi producţia crescătorilor de animale. Costul crescut al furajelor îi face pe producători să se plângă ca sunt nevoiţi să mărească preţurile.
26 Septembrie 2012, 14:49
Carnea de pasăre s-ar putea scumpi cu 15% din cauza majorării preţurilor la cereale, combustibil şi gaze.
"Sunt nişte calcule pe care noi le facem pentru creşterea preţurilor la materiile prime pe care le folosim, adică la furaje, creşterile de preţ la combustibil, energie şi gaze.
Aceste creşteri în ultimele două luni au fost cam de 30-35%. Ponderea lor în preţul cărnii este cam de 70%, deci ar trebui ca cel puţin 20% să crescă la produsele noastre pentru a putea funcţiona în continuare.", a declarat la Radio România Actualităţi, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.
Crescătorii de păsări nu pot spera la o creştere de 20% pentru că sunt limitaţi de puterea de cumpărare a oamenilor, de aceea producătorii s-ar mulţumi şi cu o majorare de 15%, a adăugat Ilie Van.
Creşterea preţului nu va fi făcută imediat, aceasta va fi făcută când va permite piaţa. De aceea, în ultimul trimestru al anului este posibil ca producătorii să nu înregistreze profituri.
Pentru a evita pierderi, producătorii de carne aşteaptă să se stabilizeze piaţa cerealelor prin importuri de completare care să fie mai ieftine.
Importurile ar trebui făcute din ţări care nu sunt membre UE, cum ar fi Ucraina, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Audio: Ascultaţi un interviu cu preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, realizat de Eugen Rusu în emisiunea Matinal.