Buget record pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus 2023
"Apel matinal" - Invitat: Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu
Articol de Daniela Petrican, 24 Martie 2023, 10:01
Realizatori: Daniela Petrican - Start astăzi pentru programul Rabla 2023. Bugetul aprobat este unul record, de aproape 1,5 miliarde de lei, iar alte 240 de milioane de lei sunt alocate programului Rabla Local, care începe pe 21 aprilie.
Prima etapă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus începe de astăzi până pe 30 iunie, iar fondurile alocate s-ar putea epuiza rapid, așa cum s-a întâmplat la edițiile precedente.
Invitatul "Apelului matinal" este, astăzi, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu. Bună dimineața!
Laurenţiu Neculaescu: Bună dimineața!
Realizator: Avem, așadar, un buget record anul acesta. Cine și în ce condiții poate beneficia de acest program?
Laurenţiu Neculaescu: Da, anul acesta, într-adevăr, avem un buget record datorită solicitărilor foarte mari și datorită succesului pe care programul l-a avut în decursul anilor precedenți. Suntem, cel puțin pentru programul Rabla Clasic, la cea de-a 19-a ediție, deci avem 19 ani de când Administrația Fondului pentru Mediu derulează acest tip de program. Avem anul acesta alocat pentru programul Rabla Clasic, un buget total de 560 de milioane și pentru Rabla Plus avem un buget de 780 de milioane de lei. Începând de ieri, 23 martie, persoanele juridice, operatorii economici și instituțiile publice au putut să-și creeze conturi pentru a participa în cadrul programului Rabla Clasic și Rabla Plus. De asemenea, ei își pot crea conturi pe toată perioada derulării programului. Și de astăzi, 24 martie, la ora 10:00 se deschide aplicația pentru a da startul înscrierii în cadrul programului.
Realizator: Există modificări semnificative față de anii precedenți?
Laurenţiu Neculaescu: Sunt câteva modificări pe care le-am discutat împreună cu asociațiile cele mai importante din industria, atât cu APIA cât și cu ACAROM-ul, deci și cu importatorii și cu producătorii de mașini. S-a diminuat perioada valabilității notei de înscriere la 120 de zile. S-au majorat primele pentru casare: pentru Clasic s-a majorat prima de la 6.000 lei la 7.000 lei pentru casarea unui singur autovehicul și de la 9.000 lei la 10.000 lei pentru casarea a două autovehicule. Iar pentru instituțiile publice care doresc să-și achiziționeze o mașină electrică, prima este de 120.000 de de lei. Și nu mai au condiționalitatea de a casa o mașină veche, o rablă.
Realizator: Dar conturile deja create în cadrul programelor anterioare rămân valabile?
Laurenţiu Neculaescu: Sigur, toate persoanele juridice, toți operatorii economici și instituțiile publice care au deja conturi create în secțiunile anterioare le pot utiliza pe acelea.
Realizator: Aplicația funcționează? Sunt toate în regulă. Că știți că, de obicei așa se întâmplă. În prima zi se întâmplă câte ceva la aplicație și apar problemele. Ce este programul Rabla Local?
Laurenţiu Neculaescu: Programul Rabla Local este un program prin care Administrația Fondului pentru Mediu dorește să caseze autovehiculele mai vechi de 15 ani, fără a fi condiționată persoana de achiziție a unui autovehicul nou, așa cum este în cadrul celor două programe despre care am discutat mai devreme. Dacă dorește să-și caseze un autovehicul mai vechi de 15 ani sau cu o normă de poluare mai mică de euro trei, va primi vouchere în valoare de 3.000 lei. O primă de casare de 3.000 lei din partea Administrației Fondului pentru Mediu. 80% din această valoare este suportată din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu și 20% din bugetele locale ale autorităților publice care doresc să participe la acest program.
Realizator: Am primit un mesaj de la un ascultător care ne întreabă dacă înscrierea pentru programul Rabla Local se face online?
Laurenţiu Neculaescu: Da, se va face tot prin intermediul unei aplicații dezvoltate de Administrația Fondului pentru Mediu.
Realizator: Care sunt, de fapt, pașii de urmat pentru Rabla Local?
Laurenţiu Neculaescu: Pentru Rabla Local, programul este descentralizat. Se va derula prin intermediul unităților administrativ-teritoriale a primăriilor care doresc să participe în cadrul acestui program. Prima dată se vor înscrie acestea în platformă și după înscrierea primăriilor în platformă și semnarea acordurilor de delegare cu Administrația Fondului pentru Mediu, persoanele se duc direct la primărie şi vor discuta cu primăria pentru implementarea programului pentru casarea autovehiculului.
Realizator: Şi în ordinea în care sunt depuse dosarele, astfel, se onorează și cererile beneficiarilor?
Laurenţiu Neculaescu: Exact. În ordinea înscrierii în program.
Realizator: Dar în ce măsură este stimulată achiziția de mașini electrice și plug-in?
Laurenţiu Neculaescu: Achiziția de mașini electrice și plug-in este stimulată prin intermediul programului Rabla Plus. Prin intermediul acestui program își pot achiziționa o mașină electrică și beneficiază de un eco-bonus, de o primă de casare de 51.000 lei pentru un autovehicul pur electric sau de 26.000 lei pentru un autovehicul electric hybrid plug-in. Dacă dorește să caseze două rable, atunci cuantumul finanțării este un pic mai mare, 54.000 lei pentru un autovehicul pur electric și 29.000 lei pentru un autovehicul hybrid plug-in.
Realizator: Dacă programul va fi complet și fondurile utilizate în totalitate, câte mașini vechi pot fi casate?
Laurențiu Neculaescu: Această situație o facem la sfârșitul fiecărei sesiune de program, pentru că există și situații în care notele de înscriere expiră și atunci casarea autovehiculului nu mai...
Realizator: Dar comparativ cu celelalte ediții ale programului Rabla?
Laurențiu Neculaescu: În fiecare an avem o creștere, mai ales de când am introdus această..., posibilitatea de a casa două autovehicule pentru achiziționarea unuia nou. În fiecare an avem creșteri de număr de mașini casate.
Realizator: Unde pot fi găsite informații suplimentare, dacă este nevoie, dacă există un ghid pentru cei interesați?
Laurențiu Neculaescu: Bineînțeles, există ghidul de finanțare care a fost publicată în Monitorul Oficial, care înainte de a fi publicat în Monitorul Oficial a fost în transparență pe site-ul Ministerului Mediului, unde toată lumea a putut să facă comentarii și observații. În Monitorul Oficial, iar alte informații le găsiți pe pe site-ul afm.ro.
Realizator: Vă mulțumesc pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal " a fost Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu. Așadar, prima etapă a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus începe de astăzi până pe 30 iunie.