Boboteaza
Sărbătorile de iarnă continuă astăzi cu Botezul Domnului Iisus Hristos.
Articol de Valentin Panduru, 06 Ianuarie 2010, 09:44
La râul Iordanului Sfântul Ioan, astăzi l-a botezat pe Fiul Lui Dumnezeu, iar din cer s-a auzit glasul Tatălui şi Duhul Sfânt s-a arătat în chip de porumbel. Preoţii ortodocsi în această perioadă după ce au sfinţit apa în biserică merg cu agheazmă mare la casele credincioşilor să le vestească Botezul şi arătarea Sfintei Treimi. Botezul Domnului s-a petrecut când Hristos avea 30 ani, moment după care s-a retras în pustiul Carantaniei pentru 40 zile. Izabela Aivancesei a surprins bucuria sărbătorii şi într-una din manastirile noastre.
Boboteaza se sarbatoreste in toate satele si orasele din tara, dar acolo unde exista ape, curgatoare sau nu, slujbele sunt aparte… In ziua de Bobotează se sfintesc toate apele, si, in functie de traditia locului procesiunea este urmata de diferite obiceiuri. Dupa cum era si de asteptat, la malul Marii Negre, in portul turistic Tomis, sute de credinciosi au inceput sa se adune, pentru ca acolo Inaltpreasfintia sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfintire a apelor (Mona Constantinescu). Dar explicaţia completă a sărbatorii Bobotezei ne-o ofera Visarion Alexa, printr-o vorbă bună.
Aceasta zi este în acelaşi timp dedicata Sfântului Ioan Botezatorul, astăzi sărbătorindu-se ziua Sfantului Ion. Bărbaţii din satele sălăjene care poartă numele Ion, Ioan, Ionică, Ionel sau Ionuţ vor primi astăzi, de Bobotează, câte o batistă înflorată, din in, ţesută manual. Batista o vor primi de la mame, soţii, logodnice sau prietene şi vor trebui să o poarte până anul viitor de Bobotează pentru că astfel vor fi feriţi de boli şi farmece. Cât e realitate sau nu nu se ştie, dar cert este faptul că obiceiul este vechi în Sălaj şi mai este păstrat în multe zone, unde batista este oferită alături de de o ulcica cu sarmale sau cum se spune prin partea locului un blid cu piroşte din păsat şi un pahar cu pălincă de prune, tuturor celor sărbătoriţ (Adrian Lungu)