Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - invitat: ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu

De astăzi reîncepe școala cu prezență fizică însă numai în unitățile de învățământ în care cel puțin 60% din angajați sunt vaccinați.

Apel matinal - invitat: ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: gov.ro.

Articol de Daniela Petrican, 08 Noiembrie 2021, 09:48

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 noiembrie, ora 8:27) - Realizator: Daniela Petrican - De astăzi reîncepe școala cu prezență fizică însă numai în unitățile de învățământ în care cel puțin 60% din angajați sunt vaccinați. În aceste condiții, din 3 milioane de elevi numai 1,8 milioane se pot prezenta la cursuri, iar ceilalți vor face, deocamdată, școala online. Autoritățile au decis ca în fiecare vineri unitățile de învățământ să anunțe care este rata de imunizare. Cele două săptămâni de vacanță impuse de pandemia de coronavirus au modificat și structura anului școlar. Mai multe aflăm însă de la invitatul de astăzi al 'Apelului matinal': ministrul interimar al educației Sorin Cîmpeanu. Bună dimineața.

Sorin Cîmpeanu: Bună dimineața.

Realizator: Putem spune că, până la un anumit punct, acolo unde şcoala începe cu prezență fizică, elevii vor putea învăța în siguranță?

Sorin Cîmpeanu: /.../ actualizării raportărilor /.../ din România, un număr pe 68% din şcolile şi grădiniţele din România încep astăzi cu prezenţă fizică. Asta înseamnă că pot merge mult peste două milioane de elevi /.../ cu prezenţă fizică. Am căutat să asigurăm un mediu cât mai sigur, motiv pentru care alături de respectarea regulilor de protecţie sanitară, a fost introdus acest criteriu al vaccinării personalului din școli și grădinițe, în scopul unui mediu sigur pentru elevi și preșcolari, în scopul asigurării unei protecţii sporite pentru cadre didactice /.../

Realizator: Dar vor fi controale ale Ministerului Educației ? Vor merge astăzi în teritoriu echipe pentru a verifica cum se respectă regulile?

Sorin Cîmpeanu: Astăzi vor pleca mai multe echipe de control în teritoriu, vreme de mai multe zile, tocmai pentru a verifica modul în care se respectă regulile de protecție sanitară. Este un lucru foarte important. Fac apel la părinți, fac apel la elevi, la colegii cadre didactice /.../ respectarea acestor reguli. De săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate că vom avea disponibile în şcoli /.../

Realizator: Domnule ministru, am să îmi cer scuze că vă întrerup, dar nu ne auzim prea bine, legătura telefonică are întreruperi; dacă, nu știu, puteți să vă mișcați dumneavoastră din locul în care vorbiți, poate este semnalul mai bun.

Sorin Cîmpeanu: Se aude?

Realizator: Bun. Acum este perfect. Vă rog să reluaţi problema testelor despre care spuneați că vor fi în școli de săptămâna viitoare?

Sorin Cîmpeanu: Am rugat părinţii, elevii, colegii cadre didactice să se asigure că sunt respectate regulile de protecție sanitară, că nu vor intra la școală, în colectivitate acei elevi care au un minimum de simptome specifice. Testele, da, am primit asigurări că vor fi în școli începând cu săptămâna viitoare. Nu am putut să aflăm dacă vor fi de la începutul săptămânii, dar, sigur, am aflat că vor fi săptămâna viitoare în școli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru loturile doi și trei. Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, după perioada de depunere a scrisorilor de garanție, vor începe livrarea. Livrarea, am primit asigurări de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, se va face în maximum 24 de ore de când se primesc aceste teste, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică, cu ajutorul inspectoratelor școlare județene. Între timp, Ministrul Educației a cerut Ministerului Sănătății elaborarea unei metodologii, unei proceduri pentru administrarea acestor teste, care să fie adusă la cunoştinţă în toate școlile, pentru că este nevoie de un minim instructaj pentru administrarea acestora, chiar dacă sunt teste simplu de administrat, de multe ori autoadministrabile, dar ele trebuie să se facă în prezența unui adult.

Realizator: Sunt teste omologate?

Sorin Cîmpeanu: Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a elaborat cerințele minime de performanță și cerințele de reglementare, deci, cu siguranță, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei ne-am asigurat că aceste teste, primul lot spre exemplu, sunt teste care au fost folosite în Germania, în Franța, în Portugalia. Cred că este o dovadă suficient de bună că putem avea încredere în aceste teste, sigur, înțelegând că testarea se face în acest fel la nivel de screening și că este, de fapt, o presortare, este o modalitate de a ne atrage atenția acolo unde există suspiciuni de infectare, suspiciuni care mai apoi trebuie confirmate prin teste antigen rapide sau teste PCR.

Realizator: Dar cine va face aceste teste în școli, cine le va efectua? Personal...

Sorin Cîmpeanu: Tocmai de aceea am cerut această procedură de administrare, pentru că, în mod sigur, ele nu vor necesita administrare de către personalul cu competențe medicale. Personalul cu competențe medicale este supraîncărcat. În școlile din România, din păcate, există un mare deficit de personal medical și acestea vor putea fi administrate de către persoane fără competențe medicale. Așa cum am spus, ele pot fi chiar și autoadministrate, dar acest lucru sunt convins că va trebui să se facă în prezența unui adult.

Realizator: Acolo unde este cazul, se poate crește rata de vaccinare a personalului din școli pentru o revenire mai rapidă a elevilor în bănci?

Sorin Cîmpeanu: Este un semnal foarte puternic pe care colegii mei din învățământ l-au dat. Aş vrea să precizez că în învăţământ e singurul singurul sector în care am făcut publică rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădiniță din România. Nu mai există niciun alt domeniu, nici măcar cel sanitar, în care această rată de vaccinare a fost afișată și cunoscută cu atâta transparenţă. Pe de altă parte, colegii din învățământ au o rată de vaccinare de 70%, dublu față de media națională - este un foarte bun exemplu și chiar și așa de vineri, 29 octombrie până vineri 5 noiembrie, am înregistrat o creștere importantă a numărului de şcoli care pot deschide pe baza faptului că au depăşit 60% rata de vaccinare. Deci cu alte cuvinte, această măsură a impulsionat vaccinarea în rândul colegilor cadrelor didactice, pentru că sunt foarte mulți profesori și învățători care își iubesc elevii, care țin la pregătirea și educația elevilor și care în sfârșit au înţeles că printr-un minim gest ca acela al vaccinării pot să îi ajute, într-o modalitate cât se poate de directă pe elevii la care țin, îi pot ajuta să meargă la școală cu prezență fizică. Şcoala cu prezență fizică este un obiectiv pe care mi l-am asumat şi mi-l asum, este o condiție sine qua non pentru o educație în care să nu mai existe acele pierderi, nu numai în plan educaţional, dar şi în plan socio-emoţional. Am văzut multiplicarea cazurilor de bullying, am văzut foarte multe probleme în rândul elevilor generate tocmai de lipsa de socializare. N-aş vrea să fiu înţeles greșit, sunt un puternic susținător al digitalizării educației, pentru că după ce vom încheia această pandemie, educația din toată lumea va merge mult mai mult spre digitalizare. Însă, în momentul de față, în România, deși s-au făcut eforturi, s-au făcut progrese importante față de perioada din urmă cu un an, nu avem conectivitate generalizată, nu avem nici disponibilitate de echipamente pentru absolut toți copiii acestei țări, nu avem nici toți profesorii formați pentru predare online, nu avem nici conținut digital pentru toate disciplinele şi mai cu seamă nu avem platforme de evaluare. Pe baza acestor argumente, școala cu prezență fizică este un element esențial. Dacă nu lăsăm școlile și grădinițele deschise, acest popor nu va avea o soartă bună. Îmi asum responsabilitatea termenilor. Vom distruge acest popor dacă nu lăsăm școlile și grădinițele deschise.

Realizator: Dar există localități, mai ales în mediul rural, fără cazuri de COVID raportate, dar totuși sub 60% ca procent de vaccinare a personalului din școli. Cum se va proceda în aceste situații?

Sorin Cîmpeanu: Varianta adoptată este o variantă de compromis, are foarte multe neajunsuri. Printre neajunsuri este și acela pe care îl menţionaţi dumneavoastră. Vă răspund. Am colectat rata de vaccinare din școli la nivel de personalitate juridică. Sunt şcoli care au clădiri în mai multe sate, structuri arondate se numesc ele./lalexandrescu/ De vineri am cerut raportarea detaliată la nivel de structuri, în așa fel încât o școală într-o comună care are structuri arondate în trei sate să poată avea această situație descentralizat şi dacă în două din cele trei avem mai mult de 60% rată de vaccinare să putem deschide și acolo. Până atunci aş vrea să vă spun că este vorba de şcoli mici, spre exemplu cu 10 angajaţi, şi gândiţi-vă că un singur angajat dacă se vaccinează creşte rata de vaccinare cu 10%.

Realizator: Am primit o întrebare de la o ascultătoare, de la Angela din Cluj: de ce cadrele didactice trecute prin boală nu intră în calcularea procentajului alături de colegii vaccinați?

Sorin Cîmpeanu: Vă dau un răspuns. Inițial varianta a fost aceea a păstrării închise, subliniez închise, a tuturor școlilor și grădinițelor din România pentru o bună perioadă de timp. Această variantă nu am acceptat-o pe baza motivelor pe care le-am prezentat. Nu puteam, nu am acceptat să ținem toate școlile și grădinițele închise. Pe de altă parte, la extrema cealalta, nu se putea să lăsăm deschise nici toate şcolile şi grădiniţele, ar fi fost ca şi când această pandemie, acest număr mare de cazuri nu ar fi existat. Deci trebuia un criteriu de departajare între școlile și grădinițele care pot funcționa cu prezență fizică și cele care nu pot funcționa cu prezență fizică. Au fost mai multe variante luate în calcul. Dacă am fi mers pe rata de infectare am fi ajuns la pragul de 6 la mie și peste 90% din copiii acestei ţări nu ar fi putut merge la şcoală, deoarece 6 la mie era vineri o rată de infectare depășită în toate orașele acestei țări. S-a ajuns atunci la acest criteriu al ratei de vaccinare. Rata de vaccinare recomandată de OMS este de 70%, minimum 70%, pentru a asigura imunitatea de grup. Având în vedere că 70% ar trebui să conțină și persoanele trecute prin boală, având în vedere că monitorizarea acestor persoane este foarte dificilă, s-a mers pe ideea compensării prin coborârea pragului ratei de vaccinare de la 70%, incluzând persoanele trecute prin boală, la 60% fără a lua în calcul aceste persoane trecute prin boală.

Realizator: Vacanța care tocmai s-a încheiat a modificat structura anului școlar. În ce intervale vor fi programate vacanțele următoare și bineînțeles ce se va întâmpla cu examenele naționale?

Sorin Cîmpeanu: Am declarat de la bun început, am acceptat cu inima strânsă o vacanță suplimentară forțată, cum spuneți dumneavoastră, de două săptămâni, maximum două săptămâni, pentru că mai mult de două săptămâni nu se pot recupera fără ca elevii să piardă zile de cursuri, fără ca elevii să schimbe datele pentru examenele naționale. După această vacanță de două săptămâni se va putea face recuperarea fără modificarea datelor cunoscute pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională. Vor rămâne aceleași date. Nu se va pierde nicio zi /schelaru/ de cursuri, pentru că se va face compensarea acestor două săptămâni prin săptămâna "Școala altfel" - din păcate, tot anul acesta şcolar a fost altfel - şi printr-o săptămână din vacanţa de iarnă. Deci practic elevii din învăţământul primar şi copiii din grădiniţă vor intra, aşa cum ştiau, în vacanţă în data de 23 decembrie, este ultima zi de şcoală, şi vor începe cursurile pe 10 ianuarie, aşa cum ştiau. Repet, învăţământul primar, clasele 0-4 şi copiii din grădiniţe. Pentru elevii din gimnaziu şi liceu se va recupera - din păcate ştiu, aduce neajunsuri, toți elevii îşi doresc vacanță, și noi am fost elevi și noi ne-am dorit vacanță, însă în această perioadă atipică în care am fost nevoiţi să alegem între două variante rele, în urma consultării cu elevi, părinți și profesori am ajuns la concluzia că vor începe școala pe 3 ianuarie. Deci 23 decembrie este ultima zi de şcoală - 3 ianuarie, se începe şcoala din nou. Vor fi zece zile de vacanţă pentru sărbători.

Realizator: Şi între semestre va mai fi vacanţă?

Sorin Câmpeanu: Între semestre nu va mai fi vacanţă. Şcoala începe pe 3 ianuarie şi se termină vineri, 14 ianuarie. Va începe şcoala, semestrul doi, imediat după.

Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări.

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Matinal 11 Noiembrie 2024, 19:27

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Matinal 07 Noiembrie 2024, 21:19

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Matinal 06 Noiembrie 2024, 17:57

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Matinal 06 Noiembrie 2024, 07:24

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Matinal 05 Noiembrie 2024, 10:07

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu

"Apel matinal" - Invitat: generalul în rezervă Dan Grecu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România.

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Matinal 05 Noiembrie 2024, 08:05

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Matinal 04 Noiembrie 2024, 12:00

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul

"Apel matinal"- Implicaţiile rezultatului alegerilor din Republica Moldova.

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac
Matinal 04 Noiembrie 2024, 08:08

Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu jurnalistul DC News, Bogdan Chirieac