Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: ministrul Cristian Ghinea

Apel matinal - Invitat: ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Apel matinal - Invitat: ministrul Cristian Ghinea
Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea. Foto: https://mfe.gov.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 04 Iunie 2021, 10:46

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iunie, ora 08:30) - Realizator: Educaţia, sănătatea, transporturile şi infrastructura, respectiv digitalizarea şi reforma administraţiei publice sunt principalele domenii cuprinse în PNRR prin care România se angajează să investească apropae cele 30 de miliarde de euro solicitate Comisiei Europene. Conform executivului, fondurile europene pe care ţara noastră le poate accesa vor fi folosite doar pentru investiţii şi nicio zonă a ţării nu va fi neglijată. De asemenea, România intenţionează să aloce fonduri importamnte prin PNRR pentru reforme fiscale, dar şi pentru reforma sistemului de pensii. La acest capitol documentul trimis la Bruxelles prevede creşterea pensiilor mici şi recalcularea tuturor pensiilor - spune ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, care este şi invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineaţa!

Cristian Ghinea: Bună dimineaţa! Mulţumesc de invitaţie!

Realizator: Şi noi vă mulţumim că sunteţi la RRA! Domnule ministru, ce se va întâmpla cu pensiile, inclusiv cu cele speciale? Am văzut că ministrul muncii, Raluca Turcan, spunea că nu a fost consultată, creşterea vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare fiind, cred, în centrul atenţiei.

Cristian Ghinea: Nu ştiu când a spus doamna Turcan că nu a fost consultată. Am avut discuţii în guvern pe tot parcursul şi, de altfel, în PNRR nu se spune despre creşterea vârstei de pensionare. Este vorba despre opţiunea voluntară a românilor de a muncii mai mult, ceea ce este absolut legitim să poată să facă acest lucru.

Realizator: Ce aveţi în vedere prin reforma fiscală? Vom avea taxe mai mari?

Cristian Ghinea: Nu! Sunt fel de fel de mituri care se alimentează zilele astea. Deci: nu vor scădea pensiile, nu va creşte vârsta de pensionare, nu vor creşte taxele. Pur şi simplu ne-am angajat la nişte creşteri chibzuite în liniile cu..., în linie cu creşterile de venituri, astfel încăt să nu aruncăm bugetul în aer. Pe această seriozitate şi promisiune serioasă de a nu arunca veniturile ţării în aer, vom primi bani să facem autostrăzi, şcoli, spitale. Adică este ceva ceea ce eu cred că oamenii care ne ascultă acum pot să înţeleagă foarte uşor. Dacă eşti un gospodar chibzuit primeşti bani ca să te dezvolţi, să poţi să faci ceea ce este bine pentru ţară. Nu există creşteri de taxe acolo, nu există fel de fel de nebunii care vin din partea opoziţiei şi din partea unora care au înţeles foarte greşit acest PNRR.

Realizator: Bun, ce să înelegem? Ce va cuprinde reforma administraţiei publice, de care de alt fel aţi şi vorbit?

Cristian Ghinea: Reforma administraţiei publice cuprinde un examen pe care cei care vor să intre în corpul funcţionarilor publici îl dau, un examen organizat naţional dur, dar meritocratic, astfel încât să putem să avem o selecţie bună a celor care lucrează în slujba statului.

Realizator: Sunt reprezentanţi ai coaliţiei care spun că PNRR nu va trece fără reforme. Este vizat şi domeniul salarizării în sistemul public?

Cristian Ghinea: Nu, este - doar o precizare - nu sunt reprezentaţi ai coaliţiei, este regulamentul european care spune că planurile de rezilienţă trebuie să acopere recomandările de ţară. Nu este doar România, şi Germania, şi Franţa, şi Italia sunt în aceeaşi situaţie. Acest uriş pachet de finanţare al UE, vorbim de 700 de miliarde de euro, este condiţionat şi a fost întotdeauna gândit aşa, de nişte reforme care să corecteze nişte dezechilibre. Reforma, ce spuneţi dumneavoastră, reforma salarizării la stat presupune faptul că nu mai creştem anvelopa de salarii la bugetari decât în linie cu creşterea economică, ceea ce, din nou, este un principiu de maxim bun simţ. Nu poţi să creşti salariile la stat dacă nu creşte economia. Nu poţi să creşti salariile la stat dacă nu cresc veniturile la buget. De unde să ne tot îndatorăm ca să creştem salariile unora? Ne îndatorăm pentru autostrăzi, ne îndatorăm pentru a construi şcoli şi creşterea salariilor lucrătorilor la stat în măsura în care avem bani să le creştem. Este ceva de maxim bun simţ.

Realizator: Corina Creţu, europrlamentar şi fost comisar european, afirmă că România pierde 28 de miliarde de euro din fondurile de coeziune întrucât nu ar fi despuse proiectele respective. Ce se poate face?/lazard/pvelisar

Cristian Ghinea: În primul rând că e altă temă. Fondurile de coeziune sunt fonduri europene clasice. Nu se pierde niciun ban acolo, pentru că încă nu a fost regulamentul depus. Doamna Creţu se grăbeşte să dea comunicate de presă. Nicio ţară nu a început să-şi tragă banii din programele operaţionale viitoare, pentru că, repet, regulamentul european încă nu e finalizat, nu este adoptat final.

Realizator: Bruxelles pune accent pe proiectele de digitalizare, cum spuneam şi noi. Unde se aplică ele?

Cristian Ghinea: În tot PNRR, practic, dacă vă uitaţi, cheltuielile de digitalizare sunt în toate componentele. În primul rând este o componentă mare de digitalizare a instituţiilor statului, de creare a acestui cloud guvernamental care să ne permită schimbul de informaţii între instituţii, astfel încât să nu mai cărăm noi pe hârtie de la o instituţie la alta informaţii. Da, vorbim şi de digitalizarea sistemului de căi ferate, de pildă, vorbim de metode digitale prin care urmărim masa lemnoasă, să nu se mai fure lemn ilegal din pădure, vorbim de digitalizarea educaţiei, astfel încât copiii noştri să intre deja în epoca digitală, să înzestrăm şcolile cu laboratoare de IT, de imprimante 3D, de tehnologia viitorului. Vorbim de un sistem de sănătate, astfel încât interacţiunea dintre pacient şi medic să fie online, acolo unde este posibil. Deci, digitalizarea este un fir roşu în tot PNRR.

Realizator: Pentru că aţi vorbit de aceste investiţii fără precedent din PNRR, sute de kilometri de autostradă, sute de şcoli noi şi unităţi sanitare, întrebarea mea este avem în acest moment proiectele necesare, forţă de muncă şi specialişti calificaţi ca să punem toate aceste planuri în practică? Timpul este totuşi foarte scurt.

Cristian Ghinea: Tocmai de asta regulemantul european cere o detaliere la virgulă a acestor proiecte, înainte de a demara PNRR, spre deosebire de fondurile europene clasice, ceea ce s-a întâmplat. S-a muncit enorm, am muncit enorm la minister şi la celelalte ministere şi agenţii în aceste luni. Am publicat şi suntem singura ţară care am publicat toate anexele planului, planul întreg plus anexe, şi în anexe, veţi găsi şi dumneavoastră şi ascultătorii dumneavoastră, chiar proiectele tehnice ale autostrăzilor, cu costurile eferente, ş.a.m.d. Deci, proiectele există. Dacă vom avea specialişti, vorbim de licitaţii publice, vorbim de bani care vin în econmia reală pentru a se construi această infrastructură. Sunt sigur că economia va face faţă, va absorbi aceşti bani şi vor fi şi licitaţii deschise, predictibile, astfel încât să atragem şi alte firme, dacă este nevoie./lcoman/pvelisar

Realizator: Tocmai asta vă întrebam, dacă vom avea specialiști ca forță de muncă pentru că forța de muncă la noi cam lipsește, este plecată în străinătate.

Cristian Ghinea: Ştiţi cum este, nu se pot rezolva toate dintr-o dată. Noi acum aducem banii în țară pentru a lansa aceste şantiere. Dacă vom avea, peste câţiva ani o situaţie de lipsă de forţă de muncă vom vedea cum companiile care vin la aceste licitaţii rezolvă problema. Până la urmă este şi interesul companiilor private să îşi pregătească această forţă de muncă. Vorbim şi de dezvoltarea, este cea mai mare investiţie, apropo de capitolul educaţie, despre care nu am apucat să vorbesc, investiţie în liceele tehnologice, astfel încât să pregătim forţa de muncă. Este acea ruptură dintre partea teoretică a învăţământului şi partea practică de care suferim ca ţară şi sper să o rezolvăm inclusiv şi în reformele propuse în PNRR şi prin fondurile alocate acestor licee vocaţionale şi practice.

Realizator: Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal".

Cristian Ghinea: Cu mare plăcere! Mulţumesc de investiție.

Realizator: Mulţumim şi noi.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Matinal 13 Noiembrie 2024, 07:00

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, invitat la Apel matinal.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal