Ascultă Radio România Actualitaţi Live

ANOSR explică de ce programul "Student Invest" nu ar fi o măsură benefică pentru studenţi în acest moment

"Guvernul ar trebui sa aloce fonduri de ajutor studenţilor în loc să instituie programe de împrumut". RRA: Apel matinal - invitat: Oana Alexandra Ţînţar, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

ANOSR explică de ce programul "Student Invest" nu ar fi o măsură benefică pentru studenţi în acest moment
Studenți. Foto: pixabay.com

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 03 Noiembrie 2022, 09:20

RRA: Apel matinal - invitat: Oana Alexandra Ţînţar, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Emisiunea: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu -


Daniela Petrican: Studenţii şi tinerele familii vor avea acces la credite cu finanţare în condiţii avantajoase, având garanţii de stat, prin derularea programelor Student Invest şi Family Start - este promisiunea Guvernului şi a premierului care a semnat convenţiile de implementare şi garantare pentru cele două programe naţionale. Practic, spune premierul Ciucă, prin aceste demersuri este facilitat accesul studenţilor şi tinerelor familii la o finanţare contra-garantată de către stat pentru tot ceea ce înseamnă cheltuielile pentru studiile universitare.


Cătălin Cîrnu: De asemenea, prin programul destinat tinerelor familii, măsurile vin să încurajeze accesul la finanţare pentru achiziţia de locuinţe şi alte facilităţi. Discutăm pe această temă alături de invitatul 'Apelului matinal' de astăzi Oana Alexandra Ţînţar, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Bună dimineaţa.


Oana Alexandra Ţînţar: Bună dimineaţa. Vă mulţumesc frumos pentru invitaţie.


Cătălin Cîrnu: Abia aşteptăm să ne vedem la o cafea. Sunteţi ardeleancă?


Oana Alexandra Ţînţar: Da, da.


Cătălin Cîrnu: De curiozitate. Ne bucurăm că ne-aţi răspuns. Există o cerere pentru astfel de programe?


Oana Alexandra Ţînţar: Din păcate, aş vrea..., adică voi expune poziţia Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România prin raportare la programul Student Invest, deoarece fiind sectorul de activitate pe studenţi, o să mă raportez strict la acesta. Noi nu considerăm că e o măsură benefică pentru studenţi în momentul de faţă.


Cătălin Cîrnu: De ce?


Oana Alexandra Ţînţar: Deoarece are foarte..., adică poate să ducă la nişte situaţii dezavantajoase, pentru studenţi, în sine; faptul că dacă instituim un astfel de sistem de împrumuturi, universităţile ulterior pot să îşi crească taxele de şcolarizare, pot să-şi crească taxele de şcolarizare mizând pe posibilitatea sau oportunitatea studentului de a apela la astfel de împrumuturi, deoarece băncile o să le ofere fiind garantate de către stat, şi, totodată, statul se bazează pe solvabilitate studentului pe viitor. În momentul de faţă nu există o practică sau anumite condiţii în care universităţile pot să-şi modifice taxele de şcolarizare, ţine de autonomie universitară.


Daniela Petrican: Dar în opinia voastră există programe alternative?


Oana Alexandra Ţînţar: Nu-i neapărat că am discutat despre programe alternative, ci am putea să discutăm despre asumarea guvernului din programul de guvernare în sine, şi anume creşterea subvenţiei pentru cazare şi creşterea cuantumului de burse. Adică, lucrurile astea... alocarea de fonduri în direcţia de ajutor a studenţilor ar fi fost mult mai importantă decât instituirea unui program de împrumut, care de fapt ar putea să ducă 1. la ce înseamnă creşterea taxelor de şcolarizare, fără neapărat o limită din partea universităţilor; 2. ar încuraja studenţii să se angajeze pe perioada duratei de studiu, tocmai pentru a putea acoperi creditul, respectiv cât mai repede sau 3. de ce nu, ar trebui să avem în vedere şi faptul că elevii, viitorii studenţi, ar fi cumva tentaţi sau poate şi presaţi de către familie să se îndrepte spre un domeniu în care consideră că vor putea să ajungă mai repede să-napoieze creditul.


Cătălin Cîrnu: Aveţi o idee şi despre cuantum, despre estimări din punct de vedere financiar? Cam care ar fi o sumă rezonabilă pentru viitor?


Oana Alexandra Ţînţar: Legat de subvenţia...


Cătălin Cîrnu: Da. Şi de burse şi de...


Oana Alexandra Ţînţar: În momentul de faţă, cel puţin pentru cazare, nu a existat majorare în ultimii patru ani. În momentul de faţă este undeva, aproximativ la 160, 169 de lei/lună. Majorarea propusă la momentul respectiv a fost de 100%. Având în vedere contextul ultimilor ani - creşterea preţurilor la energie, creşterea inflaţiei - era normal să considerăm că subvenţia de cazare nu ar trebui să se modifice. Şi aici am avut nişte exemple foarte pertinente în toamnă, la începutul anului universitar de fapt, cu creşterea unor regii, chiar cu peste 50% în unele universităţi. Deci, acolo cu siguranţă ar fi necesară o măsură şi, legat de cuantumul minim al burselor, cuantumul minim propus în momentul de faţă este de 700 de lei. Ei bine, tot în momentul de faţă nu este respectat de către toate universităţile din ţară, iar alocaţia bugetară pe care o primesc acum este de 200 lei pe lună, 201 lei pe lună pe student bugetar.


Cătălin Cîrnu: Ţine de autonomia universitară?


Oana Alexandra Ţînţar: În momentul de faţă, Legea educaţiei specifică că CNFIS propune cuantumul minim al burselor. Atenţie, propune!


Cătălin Cîrnu: Propunerea poate fi acceptată sau nu!


Oana Alexandra Ţînţar: Nu. În general, se practică partea de stabilire de către CNFIS, însă cuantumurile pot fi setate de universităţi, adică există universităţi care oferă burse mai mari de 700 de lei, de exemplu.

Cătălin Cîrnu: Corect. Studenţii au mai multe opţiuni privind cazarea. Dacă au vreo rudă în oraş, e perfect. Pot închiria locuinţe sau pot plăti în cămine. Cât e taxa? De curiozitate, cât se plăteşte pentru o lună în căminele de altă dată, pe care le-am prins şi noi?


Oana Alexandra Ţînţar: Regia variază de la 150 de lei până la chiar 500 de lei sau, în unele cămine cu două locuri, baie la cameră şi condiţii mai mai bune, poate să ajungă şi până la 700-750 de lei pe lună.


Daniela Petrican: În ce măsură sunt şi alte programe similare care vă pot ajuta în perioada studiilor, dar şi după, eventual unele care au încă nevoie de susţinere din partea autorităţilor?


Oana Alexandra Ţînţar: Nu există neapărat foarte multe programe care ar putea veni în beneficiul studenţilor pe partea de finanţare efectivă. Prioritatea ar fi cu siguranţă să acordăm mai multă atenţie şi oportunităţi sistemului educaţional actual, pentru că există posibilitate de îmbunătăţire.


Cătălin Cîrnu: Raportându-ne la ce există în Europa, sunt diferenţe majore? Acolo sunt programe destinate studenţilor, cu implicarea autorităţilor, fie ele locale sau la nivelul ţărilor respective?


Oana Alexandra Ţînţar: În Europa ce ar trebui să avem în vedere este că în foarte multe ţări învăţământul superior este gratuit. Aici ne referim efectiv la cheltuielile de şcolarizare, fără cele conexe de cazare, masă, manuale şi aşa mai departe, adică Germania, Polonia, Slovenia, Scoţia, Norvegia, Cehia, Slovacia şi aşa mai departe, toate au învăţământul superior gratuit. Într-adevăr, în opt ţări din Uniune există sisteme de împrumuturi active, cu peste 5% dintre studenţi beneficiari, dar în majoritatea ţărilor acestor cazuri, învăţământul superior e gratuit, adică acele sisteme de împrumuturi vin strict pentru ce înseamnă cheltuieli conexe, adică nu sunt menite să acopere cheltuielile de şcolarizare, aşa cum, de exemplu, Programul Student Invest îşi propune şi de aceea făcusem referire la posibilitatea universităţilor de a creşte taxele de şcolarizare fără o limită.

Cătălin Cîrnu: Da, aşteptăm şi noi noi detalii, să sperăm că până la urmă va fi şi o reacţie din partea autorităţilor. Mulţumim şi succes, baftă şi la şcoală, evident!


Oana Alexandra Ţînţar: Vă mulţumesc frumos. O zi bună! La revedere!


Cătălin Cîrnu: Zi frumoasă, tuturor! Oana Alexandru Ţînţar, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Matinal 13 Noiembrie 2024, 07:00

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, invitat la Apel matinal.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Matinal 11 Noiembrie 2024, 19:27

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu
Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Matinal 07 Noiembrie 2024, 21:19

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Președintele AEP, Toni Greblă, în direct la Apel matinal
Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Matinal 06 Noiembrie 2024, 17:57

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu președintele ANPC, Sebastian Hotca
Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Matinal 06 Noiembrie 2024, 07:24

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal - În direct cu prof.Valentin Naumescu
Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Matinal 05 Noiembrie 2024, 10:07

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu

"Apel matinal" - Invitat: generalul în rezervă Dan Grecu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România.

Modificări importante pentru pensiile militare. "Este o victorie de etapă", spune generalul în rezervă, Dan Grecu
Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Matinal 05 Noiembrie 2024, 08:05

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: despre legislația privind pensiile militare
Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul
Matinal 04 Noiembrie 2024, 12:00

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul

"Apel matinal"- Implicaţiile rezultatului alegerilor din Republica Moldova.

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Rusia nu poate să înţeleagă că R. Moldova îşi alege singură drumul