Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Andreea Paul: România poate să fie o națiune mult mai puternică, dacă dăm aceste drepturi egale de reprezentare femeilor și bărbaților în roluri decizionale

"Apel matinal": Interviu cu profesor universitar dr. Andreea Paul, președintele INACO.

Andreea Paul: România poate să fie o națiune mult mai puternică, dacă dăm aceste drepturi egale de reprezentare femeilor și bărbaților în roluri decizionale
Andreea Paul. Foto: facebook.com/andreea.maria.paul

Articol de Cătălin Cîrnu, 08 Martie 2023, 09:39

AUDIO: "Apel matinal": Interviu cu profesor universitar dr. Andreea Paul, președintele INACO.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Ţara noastră are nevoie de o implicare a femeilor în toate domeniile: în politici, inclusiv cele de sustenabilitate, în educație și cercetare, precum și în economie sau în politică. O spun autoritățile de la cel mai înalt nivel, prin vocea președintelui României. Nu se poate cere implicare, fără a ne asigura însă că există un cadru adecvat pentru participarea femeilor în toate domeniile de activitate, un cadru care trebuie să ofere tratament egal, recompensă financiară similară și oportunități egale de a ocupa funcții de conducere și demnități. Astăzi, 8 martie, de Ziua internațională a femeii, invitatul Apelului Matinal este profesor universitar dr. Andreea Paul, președintele unui ONG, INACO pe scurt - Inițiativa pentru Competitivitate - și fost consilier prezidențial și guvernamental. Sărut mâna și La mulți ani! Un gând bun de 8 martie.

Andreea Paul: Bună dimineața și la mulți ani tuturor femeilor. Ceea ce le doresc este putere. Putere de a visa, putere de a munci, putere de a livra rezultate și mai ales suroritate, să ne susținem între noi şi cred că cea mai autentică declarație de susținere reciprocă. este chiar trilogia dedicată femeilor, și anume: "Forța politică a femeilor", publicată la Editura Polirom în anul 2012, "Forţa economică a femeilor", publicată în 2016, dedicată antrepenoarelor și al treilea volum din această serie, "Forţa civică a femeilor, care a apărut în anul 2018. Şi vă anunț în premieră că am agreat cu COSR azi dimineață, al patrulea volum la care voi porni coordonarea "Forţa sportivă feminină".

Realizator: Da. Ultimele trei sunt elocvente. Haideți să începem cu primul domeniu, pentru că, la nivelul actual, în politică, cel puțin la nivelul guvernului, sunt doar două prezențe feminine: Ligia Deca și Gabriela Firea. Altfel spus, mai sunt încă domenii profesionale ușor restrictive, să fiu elegant?

Andreea Paul: Sunt extrem de restrictive zonele despre care vorbiţi. Dacă în mediul civic, echilibrul de gen este aproape perfect, în mediul civic peste o treime dintre actanţi sunt de genul feminin, iar în politică mai puțin de o cincime, iar Guvernul României este grav subreprezentat la acest capitol. Și, într-adevăr, am avut experiență de peste un deceniu în acest mediu. Nu este deloc ușor. Vă confirm, în numele tuturor participantelor la viaţa politică românească, că există extrem de multe ziduri pe care trebuie să le escaladeze femeile și trebuie să muncească, nu de puține ori, de peste zece ori mai mult decât colegii lor la genul masculin. Acum, lucrurile stau aşa: Întrebarea este: de ce nu se schimbă? Pentru că au fost "n" inițiative legislative pentru introducerea echilibrelor și accesului egal la funcții publice, la funcții de decizie. Lucrurile nu se doresc să fie îndreptate, ca să o spunem pe aia dreaptă. Sunt extrem de multe declarații în ultimele trei decenii și foarte puține, foarte puține fapte, iar ceea ce ați spus dumneavoastră este mai mult decât elocvent și nici nu mai merită comentat. Întrebarea este: cum vom reuși noi, femeile, să ne convingem colaboratorii că acolo unde există și doamne și domni, lucrurile capătă un sens, un drum mai corect, că rezultatele capătă eficiență, că problemele capătă soluții concrete, că femeile pot înțelege problemele la firul ierbii într-un mod aparte și că este nevoie de această perspectivă feminină la problemele pe care România încă nu le-a rezolvat? Și ați menționat educație, sănătate, probleme legate de accesul persoanelor cu dizabilități la resurse, drepturi și active în mod egal cu ceilalți. Adică sunt atât de multe lucruri unde noi am confirmat. Şi, iarăși, revin la experiența personală, post-viață politică, în care am obținut, anul trecut, Premiul educațional inovator al anului 2021 la Londra, un premiu oferit de Avanti's, atât de onorant și care reușește, în colaborare cu administrația publică, să capete viață publică. Dar este păcat că aceste idei inovatoare nu se nasc în inima instituțiilor publice, acolo unde ar merita să fie și aceste femei reprezentate just, pentru că, nu e așa, peste jumătate din populația țării este reprezentată de către femei.


Realizator: Da, să rămânem optimiști, poate că situația se va îndrepta cât de curând, vor veni și alegerile. Dar revin însă la întâmplările feminine, să le spunem așa, din zona economică, de business, de educație. Aici lucrurile stau mult mai bine, corect?


Andreea Paul: Din perspectiva femeilor reprezentate în viața științifică și tehnologică, da; în zona educațională și preuniversitară și universitară, da, atunci când vine vorba despre forța de muncă, dar nu neapărat și atunci când vine vorba despre reprezentarea în funcțiile de conducere. Lucrurile și aici ar trebui discutate în termeni reali de egalitate de şanse. Şă ştiţi că...


Realizator: Da, scuze. Puţine femei-rector sunt la marile universități din România.


Andreea Paul: Extrem de puține, extrem de puține și, de obicei, cele care au fost active și în viața publică. Nu prea îmi amintesc de vreuna care să nu fie în viața politică și să fie și rector. Sper să nu mă înșel. Oricum, sunt rapoartele globale ale Băncii Mondiale, ale OCDE, ale Mackenzie, care vorbesc despre provocarea acestui mileniu care stă în lupta reală pentru egalitate de gen şi asta este o provocare majoră a epocii actuale și e rolul generației noastre să îndrepte drumul pentru generaţiile mai tinere.


Realizator: Cum stă România la capitolul tratament egal, responsabilități, inclusiv casnice, recompensă financiară similară și chiar oportunități egale?


Andreea Paul: Din perspectiva decalajului salarial, România este în fruntea Uniunii Europene cu cel mai mic decalaj salarial și asta este o veste bună. În Uniunea Europeană lucrurile sunt ceva mai complicate. Și asta pentru că, inerțial, am avut un sistem educațional care a facilitat educația înaltă și asimilarea de competențe înalte în rândul fetelor și femeilor. Deci, asta e vestea pozitivă. Ce nu reușim însă să capitalizăm este această competență acumulată în sistemul de învățământ universitar și postuniversitar în decizia publică. În decizia privată, lucrurile, din nou, stau mult mai bine, dar nu la fel de bine în boardurile companiilor mari. Şi există o decizie recentă a guvernului de a propune o cotă minimală de gen de 30% pentru boardurile companiilor listate la bursă. Deci, cu alte cuvinte, să nu existe mai puțin de 30% nici femei și nici bărbați în aceste poziții de conducere. Dar la nivelul firului ierbii, al economiei reale, lucrurile sau cum stau. Suntem departe de acest procent de reprezentare.


Realizator: Da. Suntem departe și de Spania, care a anunțat recent un proiect de lege privind egalitatea de gen, care va impune o reprezentare echitabilă a femeilor și bărbaților în politică, afaceri și în viața publică. Legea reprezentării egale, chiar așa se numește, prevede aplicarea unor măsuri de paritate de gen listelor electorale, consiliilor de administrație ale marilor companii și consiliilor de conducere ale asociațiilor profesionale. Ar fi prea mult pentru România sau ar fi ce trebuie?


Andreea Paul: Deloc. Noi suntem într-un decalaj de două decenii față de țările din Europa care au reușit să obțină cei mai înalți indicatori de calitate a vieții și unul dintre canalele prin care s-a reușit acest lucru este chiar egalitatea de gen. Noi, cam până deceniul trecut vorbeam despre galitatea de șanse. Deceniul acesta se vorbește în țările avansate despre egalitate de gen. Încă în România ne este frică să vorbim. Noi vorbim despre cote de reprezentare de 30%, lucrurile acestea s-au decis în țările dezvoltate ale lumii acum 20-30 de ani. Deci, iată, ce decalaj de mentalitate avem de recuperat. Și sigur că schimbările acestea exponențiale din vremurile actuale, mediul digital, vocea auzită mai clar a femeilor facilitează comprimarea istoriei şi nu trebuie să mai așteptăm încă 30 de ani să echilibrăm aceste lucruri.Dar trebuie să citim ceva mai mult și să înțelegem ceva mai bine perspectivele, doamnelor și domnilor, și să vorbim cu mai multă încredere despre egalitate de gen și să respectăm feministele, pentru că și aici s-a creat o conotație negativă în jurul lor. În realitate, noi trebuie să mulțumim tuturor feministelor care au permis accesul nostru, al femeilor de astăzi, la vot. Și asta s-a întâmplat în mai puțin de un secol, accesul nostru la orice fel de loc de muncă ne dorim, accesul nostru la studii doctorale, în primul rând universitare, apoi doctorale, accesul nostru la funcții publice - fiecare, accesul nostru la salarii egale pentru munca egală, fiecare drept pe care l-am menționat și multe altele alăturate se datorează de fapt, activismului feministelor atât de mult hărțuite în ultimele decenii. Dar rezultatul muncii lor ne fac nouă astăzi, viața mai e echilibrată şi demnă.


Realizator: Da, din fericire, lucrurile se mișcă. Mă gândesc și la violența domestică, violența conjugală.


Andreea Paul: Aici, lucrurile stau mult mai prost în România față de restul țărilor europene și asta e vestea proastă că încă și în instanță avem decizii care nu pedepsesc așa cum se cuvine violența împotriva minorelor. Mă refer la violențele sexuale, violența domestică împotriva femeilor și violența de orice fel, nu doar împotriva femeilor, violența în general. Violența domestică trebuie sancționată mult mai amplu și asta se întâmplă prin educație și prin sancțiune în sistemul juridic. Ori încă suntem prea indulgenți din acest punct de vedere, dar iarăși avem exemplul țărilor cele mai avansate din lume, care nu mai tolerează aceste fenomene și lucrurile se îndreaptă. Niciodată nu va fi perfect și întotdeauna vom discuta și despre aceste derapaje, dar trebuie dusă la un nivel de eroare sistemică și nu de problemă structurală naţională.


Realizator: Da, eventual controlată. Pentru că astăzi, de 8 martie, i-am întrebat pe toți fanii matinalului și am primit sute, poate chiar mii de răspunsuri. Vreau să știu și de la dumneavoastră ce își doresc femeile?

Andreea Paul: Femeile își doresc drepturi egale, femeile își doresc să poată să fie competitive ca persoane în sistemul politic, social, administrativ, educațional, economic - și cred că România poate să fie o națiune mult mai puternică, dacă dăm aceste drepturi egale de reprezentare femeilor și bărbaților în roluri decizionale. /.../


Realizator: Mulțumesc și încă o dată zi frumoasă, nu doar astăzi și de 8 martie, de Ziua internațională a Femeilor! Să vă bucurați alături de cei dragi! Mulțumim pentru prezența la Apelul matinal. În direct cu noi a fost profesor universitar dr. Andreea Paul, președintele Organizației non-guvernamentale INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România