Ambasadorul Marii Britanii în România, la final de mandat
Interviu cu ambasadorul Martin Harris care şi-a încheiat mandatul la Bucureşti, după patru ani.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Aprilie 2014, 09:44
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, şi-a încheiat mandatul la Bucureşti, după patru ani, în care nu a stat doar în Capitală, ci a ajuns în multe colţuri ale ţării şi s-a îndrăgostit de mănăstririle noastre.
Ambasadorul, vorbitor de română, a mărturisit, că plecarea de la noi este un moment emoţionant.
Reporter: Ce luaţi cu dumneavoastră din experienţa în România? În ce fel v-a schimbat timpul petrecut aici?
Martin Harris: Aceşti patru ani au fost cei mai interesanţi şi cei mai frumoşi din cariera mea. A fost o plăcere şi din punct de vedere profesional şi personal, este o parte din procesul de schimbare în societăţii României şi de a descoperii aici un patrimoniul foarte bogat, un peisaj unic şi un popor deschis şi talentat.
Audio: Interviu cu ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris.
Reporter: În România, britancii au o imagine de persoane mai rezervate, mai sobre. Cum v-aţi împăcat cu diferenţele de comportament şi atitudine?
Martin Harris: Eu sunt scoţian. Probabil că avem în Scoţia un comportament puţin mai aproape de români. În mod deosebit, eu sunt din zonele munţilor, sunt ca acasă aici, în România. Dar eu cred că relaţiile dintre popoare, dintre culturi sunt relaţii foarte bune acum între Marea Britanie şi România şi eu sunt mândru de această relegare.
Reporter: Ce vă place cel mai mult în România?
Martin Harris: Zonele munţilor sunt foarte aproape de mine. Cred că este şi faptul că România este o ţară cât oala şi aceste tradiţii, de mănăstiri, este o tradiţie pe care noi, din Marea Britanie, s-au pierdut, din păcate. De exemplu, când am fost în Putna, o mănăstire atât de istorică, aceasta este ceva foarte impresionant pentru mine.
Reporter: La extrema cealaltă, ce vă place cel mai puţin în România?
Martin Harris: Greu de spus. Dar cred că România încă nu este cunoscută în vestul Europei şi sunt percepţii greşite. Consider că oportunităţile aici şi pentru oamenii de afaceri nu sunt suficient înţelese în Marea Britanie. În mandatul meu am vizitat şi oraşe în Marea Britanie, pentru a comunica realitatea din România şi care sunt oportunităţile pentru relaţii între Marea Britanie şi România.
Reporter: Şi dumneavoastră şi predecesorul dumneavoastră aţi învăţat bazele limbii române înainte să preluaţi postul de ambasador. Este aceasta o practică obişnuită în dimplomaţia britanică?
Martin Harris: Este o practică obişnuită. Pot să spun, că în cariera mea, experienţa în Iaşi, unde am învăţat limba română, a fost cea mai bună experienţă în învăţatul limbii străine. Avantaj a fost, că am avut acolo cinci profesoare foarte capabile, am locuit în familie de români, foarte prietenoşi, şi am învăţat nu numai limba dar şi cultura României şi consider că a fost cel mai bun start pentru un ambasador, pentru că altfel am venit în Capitală într-o societate diplomatică puţin departe de viaţa obişnuită în România.
Reporter: De aici veţi pleca la Moscova. Credeţi că anii petrecuţi în România, destul de aproape în Rusia, v-au pregătit într-un fel pentru postul la Moscova?
Martin Harris: Voi şi adjunctul ambasadorului la Moscova, ministru în ambasada noastră. Am această ambiţie pentru a fi, în viitor, ambasadorul la Moscova. Am timp, sunt tânăr. Dar cred că ce am învăţat aici, în România, despre cultură, despre semnificaţia culturii pentru relaţiile bilaterale, este unul dintre principale, pe care le voi aduce cu mine la Moscova.
Reporter: Veţi ajunge la Moscova într-un moment tensionat între Europa şi Rusia. Ce înseamnă pentru un diplomat să administreze o asemenea situaţie?
Martin Harris: Evident că în această situaţie, nevoia de diplomaţie este foarte importantă. Sperăm că Rusia va avea un dialog diplomatic cu Ucraina şi cu partenerii, pentru a rezolva această problemă. Am lucrat în Rusia şi am lucrat şi în Ucraina, deci ştiu ambele ţări şi spre că diplomaţia va avea un succes pentru a rezolva această problemă dificilă.
Reporter: Cum evaluaţi, la finalul anilor pentrecuţi aici, evoluţia instituţională în România?
Martin Harris: Pentru mine este ceva extraordinar ce pe care i-a făcut instituţiile de justiţie în România, în această perioadă de patru ani. Cred că cei pe care i-a făcut ANI, DNA, Curtea Înaltă de Justiţie, este probabil o luptă cu corupţia, care este una dintre cele mai impresionante din Europa, după căderea comunismului şi ei au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii, cred că aceasta este un principiu străin pentru posteritatea României, în viitor.
Reporter: Şi, în final, domnule ambasador Martin Harris, vă rog, un mesaj pentru Radio România.
Martin Harris: Aveţi de ce să fiţi mândri în România!