Vine Apocalipsa? Sectele spun că da!
Un raport al unui Departament interministerial francez constată o proliferare a mesajelor apocaliptice în ultima vreme
Articol de Cristian Curte, 17 Iunie 2011, 13:33
Sectele apocaliptice se înmulţesc în întreaga lume. Aceasta este concluzia unui raport întocmit de „Miviludes”, un Departament interministerial al Guvernului francez, care se ocupă cu supravegherea mişcărilor sectare de pe întregul mapamond.
Întocmit anual, acest raport se referă la subiecte dintre cele mai vaste, de la terapiile medicale neconvenţionale, care permit diferite excrocherii, şi pâna la sectele fanatice care, în aşteptarea sfârşitului lumii, practică uneori ritualuri violente care merg până la sinucideri colective.
Ascultă dezbaterea despre înmulţirea mesajelor apocaliptice în emisiunea Actualitatea credinţei din 16 iunie 2011:
„Nu trebuie să cădem în psihoze, dar trebuie să rămânem prudenţi, vigilenţi, să-i informăm pe oameni asupra riscurilor, să-i facem să nu se lase adormiţi de diferite discursuri în spatele cărora s-ar putea ascunde motive mult mai radicale, ce trec la început inclusiv prin portofelele adepţilor” a declarat pentru Radio România, Georges Fenech, preşedintele “Miviludes”.
În România, cuvântul "sectă" are o accepţiune mai nuanţată decât în Vestul Europei, desemnând orice grupare care atentează la adresa "ortodoxiei" spune socilogul Mirel Bănică, dar mesajele referitoare la un apropiat sfârşit al lumii îşi fac simţită prezenţa mai ales pe internet.
"Noi avem un soi de milenarism (concepţia că sfârşitul lumii vine la o dată anume) soft, în sensul că oamenii sunt disperaţi de lumea în care trăiesc: nu mai pot mânca corect, nu mai găsesc decât roşii şi seminţe transgenice, celebrele fructe româneşti au dispărut", crede Mirel Bănică.
Toate aceste temeri, dau naştere unei insecurităţi existenţiale, care poate fi o stare propice pentru ca cineva să cadă victimă mesajelor unor secte ce propun "un viitor alternativ violent", spune Mirel Bănică, aşa cum s-a întâmplat în anii 1994-1995 cu 74 de adepţi ai sectei "Templul Solar" care s-au sinucis în masă în Franţa, Elveţia şi Canada.
Sectele apocaliptice sunt periculoase pentru că „anihilează atât de mult voinţa celor care participă la aceste genuri de mişcări încât oamenii îşi au voinţa confiscată, dar nu în sensul bun, de înălţare spirituală, ci îi împing către lucruri autodistructive şi către moarte", crede sociologul Mirel Bănică.
Problema sfârşitului lumii este un capitol şi în doctrina religiilor tradiţionale, dar ca o preocupare permanentă şi personală a omului interesat de răspunsul pe care-l va da la Judecata finală.
Biserica răsăriteană „nu a prezis nici o dată a sfârşitului lumii, spune teologul Radu Preda. Nu veţi găsi date şi ore care să indice o cunoaştere în avans a ceea ce numai Tatăl ştie, cum o spune însuşi Mântuitorul.”
De aceea, din punctul de vedere al teologului ortodox „nu se pune problema aşteptării sfârşitului lumii la minut, ci aşteptării în substanţă. Ortodoxia cultivă o aşteptare eshatologică substanţială din care îşi trage seva prezenţei în istorie.”
De altfel, din punct de vedere creştin, Apocalipsa, adică sfârşitul lumii, este un eveniment împlinitor al lumii şi nu unul de care să ne fie frică. "Biserica ar trebui să depună un efort catehetic mai susţinut pentru a-şi lămuri proprii credincioşi despre felul corect de raportare la Apocalipsă", spune Radu Preda, Directorul Institutului INTER din Cluj Napoca.