Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Creştinii ortodocşi şi catolici îi sărbătoresc la 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai importanţi apostoli ai lui Iisus Hristos.
Articol de Remus Rădulescu, 28 Iunie 2010, 18:05
Bethsaida era acum 2000 de ani o localitate pe malul nordic al Mării Galileii sau Lacului Ghenizaret în Israel. Astăzi este o colină fertilă care acoperă ruine milenare.
În vechea Bethsaida, un pescar auzea chemarea unui bărbat mai tânăr decât el: "vino după mine şi te voi face pescar de oameni". Simon se chema pescarul şi de atunci nu a mai pescuit în ape .
În acelaşi timp în Ierusalim, în şcoala rabinică a învăţatului Gamaliel, un tânăr, pe nume Saul, se remarca prin zelul şi fidelitatea faţă de tradiţia iudaică.
Pescarul Simon şi rabinul Saul aveau să se întâlnească peste câţiva ani la Ierusalim. Amândoi purtau alte nume şi erau alţi oameni: Petru şi Pavel – Apostolii lui Hristos.
Sunt două personaje diferite, pe care le uneşte însă naţionalitatea iudaică şi credinţa creştină.
Petru era un om simplu, cu o înţelepciune a vieţii trăite în ascultare de Dumnezeu. Pavel era un cărturar, şcolit pentru a deveni rabin.
S-ar putea spune că Petru şi Pavel reprezintă imaginea a ceea ce sunt astăzi în biserică ţăranul şi intelectualul.
Pe amândoi i-a chemat Iisus Hristos s[ fie propovăduitori ai creştinismului.
Cu Petru a fost mai simplu. L-a cheamat să fie pescar de oameni, şi el a răspuns promt, lăsând toate ale lui şi urmându-l pe Iisus.
Iisus i-a schimbat numele în Chefa, care înseamnă în aramică "piatră". De aici numele Petru cu care este cunoscut în creştinism.
În cazul intelectualului Pavel, a fost mai complicat. Hristos a trebuit să facă o minune pe drumul Damascului. Pavel se ducea să-i prigonească pe creştinii refugiaţi în Siria.
Conform cărţii Faptele Apostolilor (cap.9) din Noul Testament, pe drum,a văzut o lumină orbitoare şi a auzit un glas: "Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?"
Saul a rămas orb şi şi-a dat seama că e vorba de o minune a lui Dumnezeu. S-a convertit şi a devenit al 13-lea apostol, destinat să facă misiune printre păgâni. Mai târziu şi-a schimbat numele în Pavel.
Petru şi Pavel au străbătut, fiecare pe calea lui, drumul dintre Ierusalim şi Roma şi au transformat o lume păgână într-una creştină. Scrisorile lor către comunităţile întemeiate au rămas în Noul Testament ca primele scrieri teologice ale creştinismului.
Ei au murit ca martiri la Roma, în anii 67-68, Petru răstignit pe o cruce cu capul în jos, Pavel decapitat.
Biserica creştină îi sărbătoreşte în aceeaşi zi din anul 258, de când moaştele lor au fost transferate, la 29 iunie, la locul numit ad catacumbas, de pe Via Appia din Roma.
În prezent rămăşiţele celor doi apostoli se găsesc tot la Roma: ale Sfântului Petru în Basilica San Pietro din Vatican, ale Sfântului Pavel în Basilica San Paolo Fuori le Mura (din afara zidurilor cetăţii).