Profesorii de religie: binecuvântaţi şi evaluaţi
Patriarhia Româna şi Ministerul Educaţiei Naţionale au încheiat un protocol de colaborare care vizează predarea orei de religie şi învaţământul teologic liceal şi universitar.
Articol de Remus Rădulescu, 30 Mai 2014, 10:44
Protocolul a fost semnat de Patriarhul Daniel al BOR si Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, la Resedinţa patriarhală si contine şi reglementari cu privire la realizarea manualelor de religie.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat că protocolul va permite Bisericii să-i evalueze pe profesorii de religie ortodoxă, nu numai să le dea binecuvântarea pentru predare.
"Până acum, nu exista un instrument juridic prin care un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române să aibă posibilitatea de a asista la o oră de religie şi de a face o evaluare.
"Exista doar instrumentul clasic de inspecţie la clasă care se aplică în egală măsură şi pentru alte discipline, or, noi am considerat firesc să existe o astfel de colaborare pe toate liniile, de la ceea ce se întâmplă în clasă până la laboratorul din spatele clasei, care asigură buna desfăşurare a orelor", a declarat Ministrul Remus Pricopie.
Manualele de religie al căror conţinut a fost mult discutat în ultima vreme vor primi, conform Protocolului, un aviz din partea Patriarhiei Române, înainte de organizarea licitaţiei de către Minister.
Consilierul patriarhal pe învăţământ, Adrian Lemeni, crede că în acest fel "se pot evita anumite aspecte negative privind conţinutul manualelor care au fost semnalate până acum."
Patriarhia Română apreciază eforturile Ministerului Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte creşterea calităţii învăţământului românesc, şi precizează că Protocolul de colaborare are scopul de a îmbunătăţi calitatea procesului educaţional prin asumarea coresponsabilităţii şi competenţelor specifice fiecărei instituţii semnatare.