Post negru pentru demolarea Cathedral Plaza
Arhiepiscopul Ioan Robu îi cheamă pe credincioşii catolici să ţină post negru vineri, 12 noiembrie 2010, pentru binele Catedralei Sfântul Iosif.
Articol de Remus Rădulescu, 11 Noiembrie 2010, 18:40
Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti apelează la o soluţie spirituală, în condiţiile în care pe calea justiţiei nu a reuşit până acum să stopeze lucrările la Cathedral Plaza, clădirea de birouri de 19 etaje construită lângă Catedrala Sfântul Iosif.
Deşi autorizaţia de construcţie a clădirii de birouri a fost declarată ilegală de Curtea de Apel Suceava, la 3 noiembrie 2010, Millennium Building Developement, proprietarul clădirii, continuă lucrările. Purtătorul de cuvânt al dezvoltatorului, Daiana Voicu, a declarat pentru România Actualităţi că "decizia judecătorească este tardivă şi nu are efecte directe" întrucât lucrările sunt aproape de finalizare, iar ceea ce se lucrează acum sunt ultimele operaţiuni înainte de inaugurarea programată în luna decembrie.
Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti a sesizat mai multe instituţii, inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcţii, cerând să fie pusă în aplicare sentinţa Judecătoriei din Suceava, adică să fie oprite lucrările şi să se dispună demolarea clădirii.
La 10 noiembrie 2010, un control al Direcţiei pentru Inspecţie şi Control General - Serviciul desfiinţări construcţii ilegale al Primăriei Municipiului Bucureşti a avut drept rezultat atenţionarea constructorului printr-un proces verbal de inspecţie referitor la faptul că efectuarea în continuare a lucrărilor de construcţie este ilegală.
Cu toate acestea, lucrările la Cathedral Plaza, au fost reluate după plecarea inspectorilor, declară reprezentanţii Arhiepiscopiei, care denunţă atitudinea "sfidătoare la adresa legii" a firmei constructoare.
În semn de protest faţă de această situaţie, clopotele Catedralei Sfântul Iosif bat timp de 8 ore pe zi, începând din 8 noiembrie.
Arhiepiscopul Ioan Robu a decretat ziua de vineri, 12 noiembrie, zi de post negru pentru binele Catedralei Sfântul Iosif şi încetarea ilegalităţilor de la ”Cathedral Plaza”. Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopul romano catolic de Bucureşti "face apel la toţi creştinii şi oamenii de bunavoinţă din ţara noastră pentru a se ralia demersului sus-menţionat, fiindcă România are nevoie de aplicarea legalităţii şi respectarea deciziilor judecătoreşti irevocabile."
Istoria conflictului în justiţie
Conflictul în justiţie dintre Arhiepiscopie şi Millennium Buiding durează de 4 ani, de când Primăria Sectorului 1 a emis autorizaţia de construcţie pentru o clădire de 75 de metri înălţime la doar 8 metri distanţă de Catedrala Sfântul Iosif.
Arhiepiscopia a atacat în instanţă autorizaţia de construcţie în 2006. După mai multe strămutări ale procesului, Tribunalul Dâmboviţa a dat dreptate Arhiepiscopiei, declarând nulă autorizaţia, întrucât, fiind vorba de vecinătatea cu un monument istoric (Catedrala Sfântul Iosif), instituţia abilitată să autorizeze construcţia nu era Primăria de sector, ci Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost atacată de Millenium Building cu recurs la Curtea de Apel din Ploieşti, unde autorizaţia a fost declarată irevocabil legală.
Decizia fiind irevocabilă, Arhiepiscopiei nu i-a mai rămas decât să apeleze la o cale extraordinară de atac, adică cererea de revizuire a deciziei Instanţei de la Ploieşti. Cererea s-a judecat la Suceava, iar decizia a fost revizuită printr-o hotărâre irevocabilă, ceea ce îmnseamnă că rămâne valabilă decizia Tribunalului Dâmboviţa care a declarat autorizaţia de construcţie ilegală.
În paralel cu procesul, construcţia clădirii de birouri a continuat, astfel încât, astăzi ea este aproape de finalizare.