Patriarhul BOR, despre "libertatea sinucigaşă a secularizării"
La slujba de pomenire a eroilor de la catedrala patriarhală, Patriarhul Daniel a a atras atenţia asupra pericolului transformării libertăţii în autodegradare.
Articol de Remus Rădulescu, 13 Iunie 2013, 15:28
"Cultivarea şi folosirea darului sfânt al libertăţii dobândite prin jertfa eroilor necesită o maturizare spirituală permanentă a conştiinţelor şi a inimilor, pentru a răspunde la întrebarea: ce am făcut sau ce facem cu libertatea noastră?", a afirmat Patriarhul Daniel în cuvântul său rostit înainte de oficierea slubei de pomenire a eroilor în sărbătoarea Înălţării Domnului, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
Capul Bisericii Ortodoxe Române a spus că "libertatea devine autodegradare" atunci când libertatea politică sau socială nu este unită cu "responsabilitatea morală pentru apărarea vieţii şi demnităţii umane individuale şi colective".
Pornind de la versetul biblic: "Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!” (1 Petru 2, 16), patriarhul Daniel a spus că există o "libertate sinucigaşă" reflectată de "răul pe care societatea contemporană secularizată şi-l pregăteşte singură, uneori chiar prin legi impuse de parlamente, care duc la relativizarea valorilor morale fundamentale şi la subminarea familiei tradiţionale ca element natural al existenţei şi dezvoltării societăţii umane."
Referirea patriarhului la familia tradiţională ameninţată de anumite iniţiative legislative e făcută în contextul discuţiilor privitoare la definirea căsătoriei în Constituţie şi în contextul legiferării în unele ţării europene a căsătoriilor între homosexuali.
Patriarhia Română a depus la Parlament la sfârşitul lunii trecute mai multe amendamente pentru revizuirea Constituţiei, între care şi precizarea că familia se întemeiază pe relaţia liberă dintre un bărbat şi o femeie.
Amendamentul a fost adoptat iniţial de Comisia de revizuire a Constituţiei, dar marţi, parlamentarii din Comisie au revenit şi l-au respins.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în apărarea familiei tradiţionale
În acelaşi context, Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei întrunit ieri la Mănăstirea Neamţ, s-a declarat îngrijorat de respingerea amendamentului înaintat de Patriarhia Română cu privire la definirea căsătoriei ca fiind relaţia dintre un bărbat şi o femeie.
Menţinerea actualei formule din Constituție, care defineşte căsătoria ca relaţia dintre soţi, spun sinodalii din Moldova şi Bucovina, ar putea deschide perspectiva legiferării „căsătoriilor” între persoanele de acelaşi sex.
Membrii Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei au făcut un apel către cei responsabili de alcătuirea textului Constituției "să nu se îndepărteze de o viziune asupra căsătoriei pe care o are majoritatea covârşitoare a celor care i-au votat şi pe care-i reprezintă în forul legiuitor al ţării", se precizează într-un comunicat de presă al sinodului mitropolitan.
"O schimbare de poziție asupra acestui subiect, reflectată în Constituţie sau într-o lege ulterioară, spun ierarhii dn Moldova, ar plasa senatorii şi deputaţii în contradicţie evidentă faţă de convingerea celor pe care-i reprezintă în Parlament."
Patriarhul Daniel a subliniat în acest context că "pe lângă apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre trebuie apărată şi integritatea spirituală a sufletului poporului român."
Patriarhul a amintit că, în întreaga sa istorie, poporul român a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare şi al stăpânirilor străine, păstrându-şi credinţa şi vieţuirea creştină.