"Ortodoxia nu are nevoie de fanatism"
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului pledează pentru o Biserică Ortodoxă deschisă spre dialog.
Articol de Remus Rădulescu, 23 Februarie 2010, 11:49
în Enciclica sa trimisă cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I respinge atitudinea fanatică a ceea ce numeşte „cercuri care pretind exclusiv pentru ele titlul de zeloţi şi apărători ai Ortodoxiei.”
Enciclica face referire la curentele antiecumeniste din Biserica Ortodoxă care critică implicarea Patriarhiei ecumenice într-un dialog cu alţi creştini.
"Ortodoxia, spune Patriarhul ecumenic, nu are nevoie de fanatism sau de bigotism pentru a se apăra. Oricine crede că Ortodoxia deţine adevărul nu se teme de dialog, deoarece adevărul nu a fost pus în primejdie niciodată de dialog. Dimpotrivă, atunci când, în zilele noastre, toţi oamenii se străduiesc să-şi rezolve toate disensiunile prin dialog, Ortodoxia nu poate acţiona cu intoleranţă şi extremism”, se pecizează în Enciclica patriarhiei Ecumenice.
Mesajul patriarhului ecumenic Bartolomeu vine pe fondul înmulţirii criticilor la adresa ierarhiei Ortodoxe implicate în dialogul ecumenic. De mai mulţi ani, Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, (cu 100 de monahi) refuză să-l mai pomenească la slujbe pe Patriarhul ecumenic, acuzându-l de concesii în dialogul cu Biserica Romano Catolică. Aceleaşi acuzaţii sunt aduse ierarhiei Ortodoxe şi de grupuri de monahi şi credincioşi din toate Bisericile Ortodoxe.
Patriarhul ecumenic spune în Enciclica sa că aceste grupuri "răspândesc zvonuri false că unirea dintre romano-catolici şi ortodocşi ar fi iminentă, deşi ştiu foarte bine că deosebirile discutate în dialogurile teologice sunt destul de numeroase şi că necesită o dezbatere lărgită." Patriarhul ecumenic precizează că o eventuală unire nu este decisă de comisiile teologice care au discuţii în curs, ci de Sinoadele Bisericilor.
Patriarhul Bartolomeu nu este de acord cu atitudinea grupurilor antiecumeniste "de dispreţ faţă de orice efort de reconciliere între creştinii divizaţi cât şi faţă de restabilirea unităţii dintre ei, considerând că toate acestea ar constitui „panerezia ecumenismului“. El spune că criticii Patriarhiei Ecumenice nu au "nici cea mai mică dovadă că, în contactele sale cu cei ce nu sunt ortodocşi, Biserica Ortodoxă ar fi abandonat sau negat doctrina Sinoadelor Ecumenice şi a Părinţilor Bisericii."
În acelaşi document se face un apel la toţi ortodocşii să aibă „cea mai mare încredere în Biserica Mamă. Şi aceasta deoarece Biserica Mamă a păstrat şi a transmis Ortodoxia de-a lungul veacurilor, chiar în rândurile altor naţiuni.”