O vorbă bună - Cerşetorul onest
Întâlnesc adesea la ieşirea dintr-un magazin în zona în care locuiesc o bătrânică cerşetoare care nu spune nicio poveste cu vorbe. Nici măcar mâna întinsă nu o are.
Articol de Remus Rădulescu, 25 Mai 2016, 11:21
“Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană” - vă amintiţi replica din filmul Filantropica rostită magistral de Gheorghe Dinică.
E drept că povestea poate să stimuleze generozitatea, dar mărturisesc că în cazul meu funcţionează contrariul. Pe mine mă impresionează cerşetorii care nu spun şi nu cer nimic.
Întâlnesc adesea la ieşirea dintr-un magazin în zona în care locuiesc o bătrânică cerşetoare care nu spune nicio poveste cu vorbe. Nici măcar mâna întinsă nu o are. Te priveşte cu ochi trişti în care citeşti că are nevoie de mila ta.
Această atitudine mi se pare de fiecare dată mult mai onestă decât simpla cerere. „dă-mi un leu!”
Se spune că un episcop generos i-a trimis odată unei femei în vârstă 500 de lei, deşi ea i-a cerut doar 50 ca să-şi cumpere medicamente. După ce a văzut câţi bani primise, bătrâna s-a întors să înapoieze banii.
A vorbit cu secretarul care i-a spus că nu e nicio greşeală. I-a arătat biletul scris de episcop pe care se citea 500 lei.
„Dar a greşit cu un zero”, a replicat femeia. Secretarul a dus-o în faţa episcopului. „- Ai dreptate, am greşit”, a spus ierarhul şi luând bileţelul, a mai adăugat un zero. Femeia a primit 5000 de lei pentru că a impresionat prin onestitate.
Poţi descărca varianta audio a rubricii O vorbă bună difuzată în programele Matinal şi Obiectiv România aici.