Mitropolia Ardealului mai mare cu două eparhii
Arhiepiscopia Alba Iuliei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei vor trece în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, după cum au hotărât Sinoadele reunite ale Mitropoliei Ardealului şi Clujului.
Articol de Remus Rădulescu, 27 Ianuarie 2012, 10:23
Structura BOR din Transilvania se redefineşte prin trecerea celor două eparhii sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului cu sediul la Sibiu, care, în urma înfiinţării Mitropoliei Clujului Albei Crişaniei şi Maramureşului în 2005, a rămas cu doar 2 eparhii în subordine.
Hotărârea a fost luată la 16 decembrie anul trecut, la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de sus - Braşov, când s-au reunit cele două sinoade ale Mitropoliilor Ardealului şi Clujului.
Atunci s-a discutat reechilibrarea jurisdicţiei bisericeşti în Ardeal, iar la propunerea Arhiepiscopului Ioan al Covasnei şi Harghitei, s-a hotărât ca două eparhii să fie trecute sub Mitropolia Ardealului.
Cele două eparhii au fost iniţial Arhiepiscopia Alba Iuliei şi Episcopia Oradiei. Mitropolitul Andrei Andreicuţ al Clujului s-a opus ieşirii de sub jurisdicţia sa a Eparhiei de Oradea, şi-n aceste condiţii s-a ajuns la nominalizarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei care aparţine în prezent Mitropoliei Banatului.
Adunările eparhiale ale celor două structuri bisericeşti s-au întrunit zilele trecute şi şi-au dat acordul pentru trecerea sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului.
Argumentele celor de la Alba Iulia ţin de raţiuni administrative. "Trebuie să se facă o reechilibrarea administrativă a celor două Mitropolii din Ardeal, o reechilibrare care defapt nu-i afectează pe credincioşii eparhiei, care rămân cu aceleaşi structuri bisericeşti", spune preotul consilier administrativ al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, Remus Onişor.
Judeţul Hunedoara, unde activează Episcopia Devei, a fost până în 1949 sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Atunci, sub presiunea autorităţilor comuniste care cereau ca o eparhie sa aibă ca teritoriu cel puţin două judeţe, Hunedoara a fost trecută în Eparhia Aradului dependentă de Mitropolia Banatului.
Prin horărârea de acum, ca Episcopia Devei să treacă la Mitropolia Ardealului, se face o reparaţie istorică, spun reprezentanţii Episcopiei Devei. Consilierul Administrativ bisericesc de la Deva, preotul, Vasile Vlad, spune că această problemă a reparaţiei s-a pus încă din 2009 când a fost înfiinţată Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Teologul Radu Preda, directorul Institutului INTER din Cluj Napoca, deşi este de acord cu reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii din Transilvania, critică modul netransparent în care s-a luat decizia.
Radu Preda spune că ierarhii ar fi trebuit să comunice această decizie în Pastoralele lor de Crăciun, pentru a-i pregăti pe credincioşii animaţi eventual de orgolii locale.
"Lipsa de transparenţă, adică hotărârile în spatele uşilor închise şi punerea credincioşilor în faţa faptului împlinit, trădează un comportament politicianist al ierarhilor care aduce un prejudiciu de imagine Bisericii", spune Radu Preda.
După opinia lui Radu Preda, Biserica ar trebui să aibă un mod de a comunica cu poporul, diferit de acela al politicienilor, pentru a nu crea impresia că "Sinodul nu este altceva decât o oligarhie precum cea politică, economică, etc."
Trecerea Arhiepiscopiei Alba Iuliei şi a Episcopiei Devei la Mitropolia Ardealului va fi decisă de Sinodul BOR la întrunirea din 16-17 februarie 2012.
Tot atunci, va trebui modificată şi titulatura Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în cazul în care se va decide ca Arhiepiscopia Albei să se desprindă de ea.
Ascultă emisiunea Actualitatea credinţei din 25 ianuarie 2012, realizată de Titus Dumitrică, în care sunt prezentate argumentele trecerii celor două eparhii la Mitropolia Ardealului: