Joia Mare - ziua ultimei cine
Creştinii ortodocşi şi catolici îşi amintesc în Joia Mare de Cina cea de Taină şi de arestarea şi judecarea lui Iisus Hristos.
Articol de Remus Rădulescu, 21 Aprilie 2011, 00:15
Joia Mare este ziua în care Iisus Hristos a luat ultima cină cu cei 12 ucenici. În cadrul acestei mese, El a instituit Sfânta Liturghie, ritualul care oferă creştinului posibilitatea să se împărtăşească cu trupul şi sângele Domnului.
Tot în această zi, Iisus a dat o lecţie de smerenie ucenicilor săi, spălându-le picioarele. După exemplul său, în unele biserici, după Liturghie, preotii fac ritualul spălării picioarelor a 12 credincioşi.
După Cina cea de taină, Domnul s-a retras în grădina Ghetsimani ca să se roage. Acolo a fost arestat în urma trădării lui Iuda. A fost judecat în faţa arhiereilor evrei şi condamnat la moarte pentru blasfemie.
Pedeapsa capitală, însă, n-o putea executa decât autoritatea romană care guverna atunci în Israel. De aceea Iisus a fost dus în faţa guvernatorului Pontiu Pilat, iar mulţimea cerea răstignirea Lui.
Relatarea acestor momente o vor auzi credincioşii în seara de joi din Saptamâna Mare, la Denia celor 12 Evanghelii, care evocă ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire.
Radio România Actualităţi transmite în direct Denia celor 12 Evanhelii de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti în intervalul 18.10-20.00.