Cultele din România: Episodul 13 - Biserica Lutherană
În România, trăiesc în prezent aproximativ 35 000 de lutherani
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 08 Ianuarie 2010, 16:37
În România Biserica Evanghelică Lutherană are două ramuri, Confesiune Augustană şi Sinodo-Prezbiteriană
Începuturile Bisericii Evanghelice (Protestante) se găsesc în secolul al XVI-lea, în Germania.
La 31 octombrie 1517, Martin Luther a afişat pe porţile castelului din Wittemberg cele 95 de teze prin care protesta împotriva anumitor practici din cadrul Bisericii Catolice, în special împotriva "comerţului" cu indulgenţe, prin care contra unei sume de bani se iertau păcatele. Aceste teze au fost punctul de plecare a ceea ce avea să devină doctrina bisericii protestante.
În Transilvania primele idei protestante au pătruns foarte repede, încă din anul 1519. Principalul reformator al saşilor din Transilvania a fost braşoveanul Johannes Honterus, pe care Luther l-a numit "privighetoarea din Ardeal".
Ideile reformatoare ale lui Luther au fost primite de întreaga comunitate a saşilor din Ardeal într-o dietă în anul 1557. Sub influenţa acestora şi mulţi maghiari catolici, în special din zona Braşovului, au trecut apoi la Biserica Evanghelică.
Astăzi credincioşii lutherani sunt în număr de aproximativ 35.000, ce trăiesc în 247 de comunităţi, deservite de 41 de preoţi.
Sediul Episcopiei este la Sibiu. În anul 1990 peste 80% din membrii Bisericii Evanghelice Lutherane, confesiune augustana (cunoscută şi sub denumirea de Biserica saşilor), au emigrat în Occident.
În cadrul Bisericii Evanghelice Lutherane, sinodo-prezbiteriene, se găsesc, astăzi, în special etnici maghiari, slovaci (zona Nădlac), dar şi români (în Bucureşti). Sediul episcopiei este la Cluj-Napoca.
Ascultă documentarul difuzat în emisiunea Lumina credinţei din 10 ianuarie 2010: