Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului va începe în 2010
Patriarhia Română va anunţa în luna iunie firma proiectantă a Catedralei.
Articol de Remus Rădulescu, 11 Februarie 2010, 12:45
În prezent este definitivată macheta, adică imaginea noii catedrale. Este vorba de o mare biserică cu înfăţişare bizantino latină şi expresie românească, aşa cum spunea Patriarhul Daniel în faţa membrilor Adunării Naţionale Bisericeşti întruniţi la 9 februarie 2010 la Palatul Patriarhal.
Până în martie 2010, Patriarhia Română va decide ce firme rămân în competiţie pentru realizarea proiectului. 10 firme şi-au depus dosarele care atesta experienţa lor în proiectarea de mari catedrale.
Oferta de participare, conţinând Studiul de Fezabilitate (S.F) şi Documentaţia Tehnică pentru emiterea Autorizaţiei de Construire (D.T.A.C.) urmează să se depună apoi de către ofertanţii rămaşi în competiţie, până la data de 31 mai 2010. În cursul lunii iunie 2010 Patriarhia Română va anunţa firma câştigătoare a proiectului.
Patriarhia Română intenţionează ca în iulie 2010 să aleagă şi constructorul, iar în luna august să demareze construcţia.
Piatra de temelie a noii Catedrale Patriarhale a fost pusă de Patriarhul Daniel în noiembrie 2007, pe Dealul Arsenalului, în vecinătatea nordică a Palatului Parlamentului.
Tema de proiectare prevede ca dimensiunile Noii Catedrale să fie următoarele: 120 m lungime, 70 m lăţime şi 120 m înălţime, iar la slujbele religioase din interiorul Catedralei să poată participa împreună 5000 de persoane. Suprafaţa totală a catedralei cu cele 5 nivele ale sale (3 la subsol) va fi de 38 000 mp (de 9 ori mai puţin decât Palatul Parlamentului din vecinătate).
De la începerea lucrărilor se speră ca în trei ani noua catedrală să ajungă la stadiul de construcţie la roşu şi se estimează să coste 200 milioane de euro.
Într-un comunicat publicat de Agenţia de presă Basilica a Patriarhiei Române, Patriarhul Daniel face un apel la credincioşi să ajute prin donaţii la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, "pentru a fi înscrişi pe pământ şi în cer între <<fericiţii şi pururi pomeniţii>> ctitori!"