Cel mai mare pelerinaj catolic din sud-estul Europei
120.000 de oameni au participat la tradiţionalul Pelerinaj de Rusalii la Şumuleu Ciuc
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 22 Mai 2010, 22:41
Pelerinajul catolic de la Şumuleu – Ciuc, judeţul Harghita, are o tradiţie veche de 400 de ani.
El este legat de statuia Fecioarei Maria din catedrala franciscană din Şumuleu, statuie considerată făcătoare de minuni. De altfel fiecare pelerin îşi începe pelerinajul cu închinarea la statuia Fecioarei Maria, care se află în spatele mesei altarului din catedrală.
Două fete, îmbrăcate în costum tradiţional maghiar, stau la baza statuii, şi ating de statuie diferitele obiecte pe care pelerinii le înmânează.
Statuia Fecioarei Maria cu Pruncul are aproximativ 3 m înălţime, este din lemn pictat şi datează din anii 1515-1520.
După închinarea la statuia Fecioarei Maria, grupurile de pelerini catolici maghiari, veniţi din întreaga Transilvanie şi din Ungaria, au urcat dealul spre platoul dintre cele două vârfuri Şumuleu Mic şi Şumuleu Mare, acolo unde este amplasat altarul unde se desfăşoară slujbele.
Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc datează din 1567. Atunci, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna credinciosilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Caşin credinţa unitariana.
Credincioşii catolici, sub conducerea preotului István din Joseni, au pornit la război împoriva armatelor principelui, în timp ce bătrânii, femeile şi copiii se rugau la statuia Fecioarei Maria să-i ajute pentru a-şi apara credinta.
Armatele principelui au fost înfrânte de, iar loclanicii victorioşi s-au întors la Şumuleu să mulţumească Fecioarei Maria.
120.000 de oameni au înconjurat anul acesta altarul de pe Şumuleu.
Liturghia solemnă a fost oficiată sambătă, înaintea Rusaliilor la ora prânzului, în prezenţa mons. Francisco-Javier Loyano, Nunţiul Apostolic în România , a părintelui Jose-Rodriguez Carballo, superiorul general al Ordinului franciscan şi a Arhiepiscopului Gyorgy Jakubinyi de Alba-Iulia.
Pelerinajul de Rusalii se încheie în duminica Coborârii Sfântului Duh, zi în care la altarul de pe Şumuleu se oficiază mai multe Liturghii.