Simpozion Național de sculptură la Zeicani
Artiști din M. Britanie sau din Japonia au lucrări la Zeicani iar într-una dintre ediții întreaga catedră de arte a Universității din Barcelona a venit să creeze în Țara Hațegului.
Articol de Ilie Pintea, 28 August 2014, 10:27
O fostă fermă a partidului de lângă localitatea hunedoreană Zeicani a devenit un veritabil muzeu de în aer liber, după ce aici se desfășoară, de 13 ani, un Simpozion Național de sculptură.
De-a lungul timpului, aproape toți artiștii consacrați în domeniu au trecut pe aici și au lăsat zeci de lucrări în poiana înconjurată de munți, dar și invitați din străinătate au lucrat în această tabără de creație. Artiști din Marea Britanie sau din Japonia au lucrări la Zeicani, iar într-una dintre ediții întreaga catedră de arte a Universității din Barcelona a venit să creeze în Țara Hațegului.
La ediția din acest an, aflată în plină desfășurare, participă șase artiști, pe care i-am găsit la lucru. Cătălin Dragomir, care nu a lipsit de la nici o ediție, a declarat că unul dintre avantajele acestui gen de simpozion este acela că artiștii pot aborda lucrări de mari dimensiuni, imposibil de realizat în atelier.
Foto: Ilie Pintea
Decebal Crăciun este un sculptor gorjean extrem de apreciat, care lucrează mai ales în lemn. L-am găsit lângă o lucrare de aproape patru metri, care face parte dintr-un ciclu tematic al artistului. Decebal mi-a spus că este pentru a doua oară la Zeicani, unde se simte deja ca acasă.
În afară de varietatea de stiluri, proporții și materiale, fiecare operă de artă de aici are propria ei poveste. Una dintre ele este realizată din traverse de cale ferată ale unei linii abandonate, care datează din vremea lui Franz Iosef.
Postare de România Actualităţi.
Peste tot se vede mâna artiștilor la Zeicani, de la poarta de intrare, până la foișorul în care își primesc musafirii. Nici măcar stâlpul de electricitate n-a scăpat, fiind învăluit într-un șarpe de piatră. Dacă vreți să vedeți acest veritabil muzeu în aer liber, nu trebuie decât să luați drumul Țării Hațegului, și veți găsi, la câțiva kilometri de vestigiile de la Sarmisegetuza Romană, viziunea modernă a tinerilor artiști.
Tabăra de sculptură de la Zeicani este finanțată integral de Cătălin Mudrețchi, un om de afaceri hunedorean care a cumpărat cu 20 de ani în urmă fosta fermă și a transformat-o într-un parc de sculptură. El vrea să construiască aici și un sat de vacanță pentru artiști.