Ridichea neagră
Ridichea neagră le-a fost dăruită, mai întâi popoarelor din ţinuturile Chinei de azi, de unde a fost adusă în lumea greco-romană şi în Egipt, cu ceva mii de ani în urmă, probabil ca mirodenie şi medicament.
29 Aprilie 2010, 13:12
La început ridichea era doar albă şi neagră ... mai mare şi mai alungită ... aproape ca un morcov.
Cea roşie e mult mai tânără ... are cam 200 de ani.
Ridichea neagră (de iarnă) le-a fost dăruită, mai întâi popoarelor din ţinuturile Chinei de azi, de unde a fost adusă în lumea greco-romană şi în Egipt, cu ceva mii de ani în urmă, probabil ca mirodenie şi medicament.
În Evul Mediu îi salva pe gurmanzi de răscoala vintrelor, fapt pentru care o adorau.
Unul din numele-i franţuzeşti, hreanul parizienilor, ne arată că atât ridichea, cât şi hreanul făceau parte din viaţa cotidiană a Oraşului Luminilor.
Şi, într-adevăr, ridichea neagră e o rădăcină delicios de suculentă, picantă până la extaz (iar picanteria le este proprie francezilor, care au dus-o pe culmile rafinamentului), dar şi ... un remediu cu multe puteri:
- ... scoate toată necurăţia din ficat şi din rinichi ... fericindu-i şi pe alergici şi pe ... nefericiţii acoperiţi de eczeme ...
- ... sulful ei curăţă bronhiile, vindecă bronşitele şi face minuni pentru astmatici ...
- ... restabileşte armonia interioară a delicatelor noastre viscere: stomac ... bilă ... ficat ...
Maeştrii alchimiei interioare recomandă o salată numită Focul interior: radeţi mărunt o ridiche neagră, potrivită, şi lăsaţi-o 10-15 minute să-şi elibereze sucul bogat într-un sos de ulei de măsline, zeamă de lămâie şi verdeţurile care vi se potrivesc. E o delicatesă, mai ales cu piure de fasole boabe.
Tot ei au şi un remediu pentru tusea rebelă şi pentru suferinţele ficatului şi ale bilei: radeţi mărunt cam trei ridichi negre potrivite şi amestecaţi-le cu 300 de grame de miere.
Puneţi elixirul într-un vas de porţelan acoperit şi lăsaţi-l la frigider timp de două zile.
Ridichea şi mierea vor conlucra în taină (într-o desăvârşită sinergie) şi vor produce un sirop tămăduitor, de fapt ... o mană dumnezeiască.
Păstraţi numai această mană într-un borcan cu capac şi luaţi din el, cu toată încrederea şi bucuria recuperării, trei linguri dimineaţa, pe stomacul gol, şi două linguri înainte de masa de seară.
Faceţi acest lucru două, trei sau patru săptămâni.
Recuperarea va fi deplină.