Raţiunea Gurmandă - Pastilele de hrană
În Occident au apărut "pastilele de hrană".
Articol de Florin Ionescu, 08 Octombrie 2009, 14:34
La început, pentru performanţele umane (mai ales sportive) Ce sînt, de fapt, acestea? Vor pătrunde şi la noi şi în ce măsură sînt ele o soluţie?
"Pastilele de hrană" presupun prezenţa tututror substanţelor nutritive (proteine, glucide, grăsimi, vitamine, minerale) într-un concentrat (praf) ... de care are nevoie un individ pe parcursul unei zile.
Aşa mănîncă astronauţii, iar industria farmaceutică ar fi fericită să ne facă dependenţi de astfel de produse. Logic, noi răspundem că este aberant să tindem către aşa ceva, chiar dacă, din punct de vedere nutriţional totul este impecabil echilibrat. Mîncărurile despre care se spune că sînt utile au, în general, gust de rumeguş sau de cauciuc ars.
Eu aleg azi o “Varză cu mărar”, pentru că este o mîncare sudistă şi întrece toate “podoabele” din galantarele de semipreparate.
2 verze mici sau una medie (fără miez … pentru că el merge la o supă), untdelemn, 2 morcovi tineri şi fragezi. 200 g carne albă (piept pui dezosat), 200 g iaurt, 2 legãturi de mărar, supă de pasăre de primprejur, 1 lingură pastă roşii, sare, piper, paprică (boia după gust).
Varza foarte mică se împarte în patru sau (cea mai mare) se toacă fideluţe.
Se călesc (în ulei) varza cu morcovul, boia şi piper şi se stinge cu supă.
Se adaugă carnea, pasta de roşii, sare, se lasă să înăbuşe 30 de minute.
Când e gata, se drege cu iaurt i se presară mărarul.
Vinul alb (pe cre-l recomandă Radu Anton Roman) este uşor dulceag, dacă a trecut vara, dar nu refuzaţi nici vioiciunea unui must care încă mai gîngureşte prin butoi.