Merlot – Pentru o cină … a Media Luz
Merlot-ul este un vin delicat şi tandru, de o mare bogăţie interioară.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 05 Noiembrie 2009, 14:59
Face parte din marea şi nobila familie de Bordeaux a Cabernet-urilor.
La noi a ajuns acum 100 de ani, împreună cu vărul său, Cabernet Sauvignon, după ce filoxera a prăpădit viile româneşti.
Nu are nevoie de ani ca să se maturizeze.
Deşi moderat în tanini, este îmbujorat şi are culoarea sângelui tânăr.
Este soţul ideal al brânzei, pentru că o pune în valoare în toate ipostazele ei feminine: tânără, moale şi untoasă şi încă lăptoasă; matură, bine închegată şi încă smântânoasă; sau pietroasă, puternică, picantă, cu arome tari şi voluptoase.
Îi impregnează parfumul şi gustul lui de zmeură, de coacăze sau de dude negre şi se înfruptă, la rându-i, cu nesaţ, din sucul ei lăptos, cu desăvârşire feminin.
Este vinul care se bea la cină … a media luz … cu o cremă de brânză cu ierburi şi pastă de nuci, alături de ciuperci pregătite la abur şi acoperite cu pătrunjel şi mărar.
O astfel de cină, învăluită în taină, poate ţine până la cântatul mierlei, în zori, când duioşia se plămădeşte cu iubirea.