Crema de dovlecel şi varză - Ivresse d'amour
Dovlecelul sau dovleacul de vară este dovleacul tânăr, suplu şi fraged, cules cu mult timp înainte de a se maturiza, adică înainte de a se transforma în bostanul pântecos de toamnă.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 01 Iunie 2010, 11:13
Dovlecelul sau dovleacul de vară este dovleacul tânăr, suplu şi fraged, cules cu mult timp înainte de a se maturiza, adică înainte de a se transforma în bostanul pântecos de toamnă.
Dar, cu toate că e doar un tinerel, prin sevele-i proaspete curge multă vitamină B 9, vitamină A, mult fosfor, magneziu, calciu si potasiu.
Maeştrii Bucătăriei Terapeutice spun că piureul simplu de dovlecei, cruzi sau fierţi la aburi, este o cină uşoară, nespus de plăcută şi de simplă: tot ce trebuie să faceţi este să-i mixaţi cu ulei. Dacă alegeţi să fie cruzi, îi veţi rade mai întâi.
Crema dulce şi catifelată în care se transformă e invadată de o rară poftă de viaţă alături de un sos de verdeţuri tocate foarte mărunt în care afundaţi bucăţele de caş proaspăt.
Specială este, însă, o cină romantică şi rustică cu un piure-cremă din dovlecel şi varză, fierte la aburi.
Se mănâncă împreună cu o salată din dovlecel şi varză pe care o transformă într-un izvor de viaţă verdeţurile care abundă în pieţe: mărar, pătrunjel, tarhon, mentă, usturoi şi ceapă verde.
Ca salata să fie fină ca atingerea mătăsii, radeţi dovlecelul şi tocaţi foarte mărunt varza, iar ca piureul să fie desăvârşit, pasaţi-l cu puţin lapte de capră.
E fabuloasă cu urdă frecată cu ierburi.
N-ar putea avea alt nume decât … “Ivresse d’Amour” .