Cardamomul sau Hell-ul
Mirodenia Maharajahilor.
04 Februarie 2010, 15:09
Cardamom-ul sau hell-ul este şi mirodenia prin excelenţă a pilafului indian, nelipsit de la ospeţele maharajahilor.
Se pare că hell-ul vrăjeşte boabele de orez, dăruindu-le o nesfârşită fascinaţie.
Vă sugerăm câteva moduri simple şi, mai ales, blânde de a găti orez cu hell :
- orez simplu, de mâncat în loc de pâine,cu uleiul şi hell-ul puse abia în bolul aburind ...
- orez cu hell, busuioc, usturoi şi ulei de măsline însoţit de un sos de ţelină şi rădăcină de pătrunjel, crude şi rase, sau de un sos de castraveţi muraţi ...
- orez cu lapte, îndulcit abia după ce ajunge în bol, cu miere şi presărat tot atunci cu hell, scortisoară, cuişoare şi anason stelat ...
- orez cu stafide, migdale şi alune pisate, ulei de nucă, hell, scorţişoară şi şofran ...
Dacă vreţi ca totul să fie în stil indian, folosiţi orezul indian, cel cu bobul lung, numit basmati. În hindi, basmati înseamnă „regina parfumului”, pentru că acest soi de orez este printre cele mai parfumate din lume.
Încă ceva: se spune că o ceaşcă de vin înmiresmată cu puţin hell poate alunga demonul febrei şi poate fi un paznic de temut al plămânilor, ţinând virusurile la distanţă ...
... şi că ne prinde foarte bine să savurăm, din când în când, dimineaţa, cu înghiţituri mici, două gălbenuşuri de ou, frecate bine cu două vârfuri de cuţit de hell şi cu două linguriţe de miere.