Cardamomul sau Hell-ul
Sămânţa iubirii.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 02 Februarie 2010, 17:52
Cardamomul, cunoscut în lumea arabă cu numele de hell, este vărul indian al ghimbirului şi al treilea cel mai scump condiment din lume, după şofran şi vanilie.
Patria lui: India vest-meridională şi Ceylonul.
Indienii sunt înnebuniţi după el. Abia se îndură să-l exporte. Se bucură în orice de aroma lui pătrunzătoare.
O savurează, de pildă, în ceaiul indian, în care mai pun şi ghimbir, scorţişoară, cuişoare şi lapte şi din care fac o băutură paradisiacă.
Arabii, în schimb, şi, mai ales beduinii, îl preţuiesc atât de mult, încât au inventat o ceremonie a cafelei parfumate cu hell, cunoscând, pare-se, de mult tainele acestei băuturi tulburătoare.
Tot ei numesc hell-ul „sămânţa iubirii”, în virtutea unei credinţe ce susţine că seminţele-i au puterea de a trezi focul interior în orice bărbat.
Cum fac? Amestecă puţină pulbere de hell proaspăt măcinat cu cafeaua, înainte de a o fierbe în ibricul de aramă sau, pur şi simplu, pun câteva păstăi în ceaşca cu cafea fierbinte ... care, însă, nu mai e deloc o simplă băutură, ci ... o licoare rezultată din alchimia subtilă a feromonilor descătuşaţi.
Când se întâlnesc,hell-ul şi cafeaua, se desfată unul pe celălalt, amestecându-şi subtil esenţele, una prin excelenţă masculină şi cealaltă prin excelenţă feminină, atraşi de o irezistibilă pornire de a se contopi ... într-o îmbrăţişare sublimă !