Bucătăria Înmiresmată - Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon este un vin plin de virilitate şi forţă. E robust şi învăluitor.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 22 Octombrie 2009, 12:34
Cabernet Sauvignon este vinul roşu cel mai dăruit de Dumnezeu cu toate harurile: bogăţie, vigoare, plinătate, miresme puternice, bărbăteşti.
Strămoşii lui s-au născut pe coastele aspre ale Pirineilor.
El s-a născut în Franţa, în ţinutul viilor, Bordeaux, unde nişte pelerini întorşi de la Santiago de Compostella i-au adus bunicii, Cabernet franc şi Sauvignon blanc.
La noi a fost adus acum 100 de ani după trecerea cumplitei filoxera, stârpitoarea viilor.
Sărutul lui, pentru doamne, are gust de ierburi sălbatice, tari. Iar pentru domni, savoarea sa este întruchiparea bărbăţiei.
Este aspru, prea aspru când e tânăr, şi tocmai de aceea părăseşte crama matur, după cel puţin 5 ani petrecuţi în sticla-i, ca într-o chilie.
Are culoarea pasiunii: rubiniu intens.
Are arome tari: afine, cireşe negre, cedru, mosc, vanilie, pământ ... parfumuri greu de dominat.
De aceea el împlineşte şi îl împlinesc: friptura de porc, carnea de mistreţ gătită în stil rustic, grătarul în sânge, friptura de gâscă, pieptul de raţă, mielul, sosurile concentrate de roşii, midiile, brânzeturile puternic aromate,salate de legume,toate ...foarte condimentate.
Ce se întâmplă între un pahar roşu aprins de Cabernet Sauvignon şi o friptură mustind de sucuri răscolitoare ? Un tango dezlănţuit !