Jurnal Militar din 31 ianuarie 2015
Exerciţiu de pregătire şi evaluare în vederea participării în teatrul de operaţii din Afganistan la Misiunea NATO Resolute Support
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 19 Februarie 2015, 09:32
Realizator: Bună dimineaţa! Şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Vom fi şi astăzi împreună, în următoarele aproximativ 25 de minute, pentru a vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, plecarea a două detaşamente militare româneşti în teatrul de operaţii Afganistan, cea de-a 75-a aniversare a Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal şi Ziua Intendenţei Militare.
Pentru început, însă, ne oprim la un exerciţiu. Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte Posada, din Curtea de Arge, au participat în perioada 16 - 30 ianuarie, în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre (CIFT) din Cincu, la un exerciţiu de pregătire şi evaluare în vederea participării în teatrul de operaţii din Afganistan la Misiunea NATO Resolute Support. Ofiţerul de relaţii publice al Batalionului de Infanterie, Protecţie, Forţă care va acţiona în teatru.
Audio: Emisiunea Jurnal Militar din 31 ianuarie 2015.
Căpitanul Ovidiu Ciobanu: Scopul exerciţiului l-a reprezentat crearea unui scenariu cât mai apropiat de realitatea cadrului tactic, care să permită antrenarea obiectivă a comandamentului şi a forţei.
Execriţiul a fost structurat pe trei module de pregătire. Primul, de simulare constructivă pentru comandament, asistată de calculatoarele din reţeaua de comandă control, concomitent cu exerciţii situaţionale pentru forţele de manevră.
Al doilea a fost un modul de simulare reală, proiectat pentru tot batalionul. Iar cel de-al treilea l-a reprezentat modulul de trageri reale pentru executarea corecţiilor necesare şi testarea armamentului din dotatre.
În data de 30 ianuarie, exerciţiul de repetare a misiunii Resolute Support 15.01 s-a încheiat şi Vânătorii de Munte argeşeni s-au deplasat către Curtea de Argeş, garnizoana de dislocări la pace, unde au intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor, în vederea dislocării în teatrul de operaţii din Afganistan.
Aceasta va fi cea de-a cincea misiune extrenă a Batalionului 33 Vânătorii de Munte Posada, însă prima ca structură de tip batalion de infanterie, protecţie, forţă.
Realizator: Căpitanul Ovidiu Ciobanu, ofiţerul de relaţii publice al Batalionului de Infanterie, Protecţie, Forţă care va acţiona în teatrul de operaţii.
Pregătirea Vânătorilor de Munte pentru misiunea din Afganistan va continua şi în săptămânile următoare. Pentru alte două detaşamente, însă, primele din Armata Română care vor participa la operaţia NATO Resolute Suport, a sosit deja momentul plecării în teatrul de operaţii. Revenim cu amănunte după ce îl ascultăm pe Pessenger, "Let her go".
Realizator: Aşa cum vă spuneam, două detaşamente formate din militari români vor pleca în curând în teatrul de operaţii Afganistan, urmând să participe la operaţia NATO Resolute Support. Unul dintre ele este format din militari din Batalionul 265 Poliţie Militară din Bucureşti.
Poliţiştii militari români care vor încadra în teatrul de operaţii detaşamentul International Military Police sunt prima formaţiune strict specializată pe probleme de poliţie militară care pleacă în Afganistan. Comandantul detaşamentului, căpitanul Cristian Rotaru.
Cristian Rotaru: Pentru această misiune, detaşamentul a parcurs o perioadă scurtă, dar intensă de operaţionalizare. Planul de instrucţie s-a desfăşurat după un program flexibil, astfel încât să acopere absolut toate sarcinile cuprinse în lista cu cerinţele esenţiale pentru misiune.
Misiunea repartizată detaşamentului de poliţie militară în Bagram Airfield, cea mai mare bază din Afganistan, este de a asigura împreună cu partenerul american menţinerea unui climat de ordine şi disciplină în baze.
Misiunea nu este deloc simplă, având în vedere sarcine multiple repartizate: prevenirea şi investigarea activităţilor criminale, implementarea regulilor de circulaţie în interiorul bazei, investigarea cauzelor accidentelor de circulaţie şi identificarea persoanelor responsabile de producerea acestora, implementarea de măsuri privind creşterea siguranţă în trafic, procesarea şi manipularea persoanelor reţinute de poliţia militară sau protecţia forţei; verificarea pasagerilor înainte de îmbarcarea în aeronave în terminalul aeroportuar, implementarea regulilor de siguranţă aeronautică prin folosirea neadecvată a mijloacelor de bruiaj de pe autovehicule în apropierea sistemelor de comunicaţii radio şi navigaţie aeriană, furnizarea de asistenţă pe timpul desfăşurăriii formalităţilor vamale.
Din cei zece militari ai detaşamentului, şapte au executat misiuni în afara graniţelor ţării, în teatrele de operaţii Balcani, Irak şi Afganistan. Sunt sigur că la finalul acestei misiuni vom raporta: 'Misiune îndeplinită'.
Realizator: Căpitanul Cristian Rotaru, comandantul Detaşamentului românesc de Poliţie Militară care va participa în perioada februarie - august 2015 la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan.
Cel de-al doilea detaşament, care va pleca în aceste zile în teatrul de operaţii, este format din ofiţeri de Stat Major, constiutiţi în aşa-numitele echipe A.I.A.T. - Army Institutional Advisory Team, echipe destinate pregătirii militarilor din forţele armate afgane.
Comandantul detaşamentului, colotenet-colonel Daniel Pop: Începând cu luna decembrie, Brigada 81 Mecanizată şi Şcoala de Aplicaţii pentru Unităţi de Luptă Mihai Viteazul au început pregătirea pentru misiune a unor ofiţeri de Stat Major, în vederea constituirii unor echipe de consiliere şi asistenţă pentru Republica Islamică Afganistan.
După parcurgerea unei peroade de pregătire individual, la finele anului 2014, prin care s-a urmărit reîmprospătarea cunoştinţelor despre teatrul de operaţii din Afganistan, cultura şi obiceiurile acestui stat, s-a trecut la un program de pregtire colectivă, în cadrul CILFT Cincu, prin care s-au urmărit cristalizarea deprinderilor personalului pentru protecţia proprie şi a echipelor.
Element de noutate pentru ofiţerii noştri de Stat Major şi provocare nouă pentru marea unitate, misiunea va fi desfăşurată la un nivel destul de ridicat pentru asistenţa instituţiilor de învăţământ, şcolilor de aplicaţie ale armatei afgane, a Universităţii Naţionale de Apărarea Afganistanului şi a Centrului de Comandă pentru Exerciţii şi Instruire Afgane.
Diferenţiată de celelalte activităţi de pregătire ale armatei afgane, ce au avut loc pe timpul Enduring Freedom, în cadrul echipelor A.N.A.Training şi OMLT, misiunea A.I.A.T. se desfăşoară prin dezvoltarea programelor de cursuri şi a programelor de şcolarizare la nivel de ofiţeri superiori.
Ca atare, s-a generat o structură care să corespundă acestei provocări prin nominalizarea personalului din toate domeniile existente în cadrul unui comandament şi care să acopere toate funcţiunile de luptă.
De asemenea, pentru eficientizarea cooperării parte afgană, echipa cuprinde şi personal feminin, destinat relaţionării cu tânăra ramură feminină din forţele de securitate afgană.
Realizator: Locotenent-colonelul Daniel Pop, comandantul Detaşamentului Army Institutional Advisory Team, care va participa şi el la Misiunea Resolute Support din Afganistan./aionescu/atataru/ Ascultaţi "Jurnal militar", la Radio România Actualităţi.
Trecem la un alt subiect. Modulul de comunicaţii şi informatică dislocabilă al NATO din România - DCM "Eco" - şi-a încheiat, odată cu ceremonia de sosire de marţi de la Bucureşti, misiunea în Afganistan.
Despre perioada petrecută în teatrul de operaţii ne-a vorbit comandantul modulului, căpitan Cristina Dinu.
Cristina Dinu: Suntem singura structură de acest tip din Armata României. Modulul de comunicat NATO, dislocabil - DCM "Eco", are rolul de a asigura sprijinul de comunicaţii şi informatică pentru comandamentele dislocabile.
Două dintre misiunile sale, până în prezent, au fost şi două misiuni în teatrul de operaţii Afganistan: o misiune în anul 2012 şi o misiune în anul 2014-2015.
Cele mai importante repere din activitatea noastră pe timpul acelei misiuni au fost suportul de comunicaţii pe care structura noastră DCM "Eco" a trebuit să îl asigure Comandamentului ISAF şi asigurarea continuităţii serviciilor de comunicaţii şi informatică pe timpul tranziţiei de la Misiunea ISAF la Misiunea Resolute Support
23 de militari au fost dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015. Tot personalul DCM "Eco" şi tot personalul care a fost dislocat în teatru de operaţii Afganistan este român. Am reuşit să ne întoarcem sănătoşi acasă, cu moralul ridicat, cu misiunea îndeplinită.
Realizator: Căpitan Cristina Dinu, comandantul Modulului de comunicaţii şi informatică dislocabilă al NATO, din România, DCM "Eco". Jurnalul militar continuă. Muzică acum - Phoenix, "În umbra marelui urs" -, după care vorbim despre cea de a 75-a aniversare a Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal şi despre Ziua Intendenţei militare, sărbătorită, ca în fiecare an, la 1 februarie.
*(Pauză muzicală)
Realizator: Batalionul 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi din Predeal sărbătoreşte astăzi 75 de ani de existenţă. Comandantul batalionului, colonelul Ovidiu Conduruţă.
Ovidiu Conduruţă: Meseria de militar în Batalionul 21 Vânători de Munte presupune nu numai ştiinţa armelor, ci şi anumite calităţi sufleteşti şi, în general, cu un caracter ales, puternic, care să se asocieze armonios, să pună în valoare vitejia, înflăcărarea, dar şi inteligenţa acestora.
Doresc să mulţumesc pe această cale şi familiilor militarilor, care i-au înţeles, susţinut şi ajutat să facă treabă temeinic, asigurându-le liniştea atât de necesară oricărei reuşite.
Folosesc acest prilej pentru a mulţumi tuturor militarilor şi personalului civil pentru efortul depus, pentru dăruiera cu care ai acţionat în toate împrejurările, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii în îndeplinirea emisiunilor încredinţate.
Cu un trecut eroic şi glorios, ca şi cu un viitor prefigurat pe măsură, am convingerea că Batalionul 21 Vânători de Munte va rămâne un corp de elită al spaţiului înalt românesc pentru Carpaţi şi florile de colţ pe care trebuie să le slujească cu viaţa şi cu sufletul, cu inteligenţa şi curajul de a fi şi a rămâne cel mai preţuiţi la noi acasă.
Cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Batalionului 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi, urez tuturor militarilor din batalion, celor care au clădit acest edificiu, multă sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor. La mulţi ani!
Realizator: Colonelul Ovidiu Conduruţă, comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi din Predeal. Şi din partea noastră, colegilor din batalionul 21, la mulţi ani! "Jurnalul militar" aproape de final.
Penultimul subiect al acestei ediţii, Ziua intendenţei militare. Sărbătorită ca în fiecare an, la 1 februarie, ziua aminteşte de înfiinţarea în 1861, prin Înaltul Ordin de Zi numărul 29 a intendenţei Armatei.
Astăzi, la 154 de ani de la înfiinţare, intendenţa este parte a logisticii, dar activităţile ei de bază au rămas asigurarea echipamentului şi a hranei militarilor.
Despre câteva dintre realizările anului trceut, cât şi despre principalele obiective din acest an, ale acestui domeniu, atât de important din armată, ne-a vorbit şeful Oficiului pentru sprijinul logistic din Comandamentul Logistic Întrunit, colonelul Virgil Asan-Mic:
Virgil Asan-Mic: 2014 a fost un an plin de realizări. Aş enumera câteva dintre acestea, cum ar fi: reproiectarea pardesiului şi mantalei de ploaie, ţinuta de oraş pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti cu ţesătură unică, atât pentru vară, cât şi pentru iarnă; s-au realizat costumele şi scurtele de iarnă pentru soldaţii gradaţi profesionişti, realizându-se în acelaşi timp şi insemnele de grad brodate pentru ţinuta de oraş.
Pentru ţinuta de instrucţie, s-au proiectat variante noi, pentru ghetele din piele pentru deşert, cât şi bocancii tip PM pentru paraşutişti, o nouă culoare, şi anume culoarea bordo, având o masă redusă şi confort sporit.
Realizarea cu forţe proprii, în cadrul Centrului de Mentenanţă 185 a sălii de mese şi blocului alimentar mobile, pe remorci tip A1G, având ca destinaţie pregătirea şi servirea hranei, în condiţii de campanie.
Această sală de mese are o capacitate de a pregăti hrana pentru 44 de persoane, putând fi alimentată atât la reţeaua naţională de furnizare a energiei electrice, cât şi de către un generator electric.
În cadrul Bazei 1 logistică teritorială Carpatica, s-a realizat o autorspecială pentru purificarea apei pe autoşasiul unificat DAC 665T, având ca destinaţie purificarea apei din autocisterne şi a apei din bazinul propriu, care poate proveni din fântâni, bazine sau râuri.
Această autospecială poate asigura apă potabilă şi pentru populaţie, în caz de urgenţă, având o capacitate de transport de 1.700 de litri.
În anul 2015 ne-am propus realizarea, prin intermediul Bazei 1 logistică teritorială Carpatica, a unui bloc alimentar pe container ISO 20 Condor, care va fi compus dintr-un container de bucătărie, un corp pentru servirea mesei cu o capacitate de 40 de locuri, dispus între două containere şi dotat cu aparate de aer condiţionat, mese şi scaune pliante.
Poate fi folosit atât în situaţii de criză şi război, în teatrele de operaţii, cât şi pe timp de pace, atât pentru ajutorarea populaţiei în caz de urgenţe, pentru anul 2015, ne propunem şi reproiectarea articolelor de echipament din dotare şi proiectarea altor articole de echipament, cât şi reducerea gamei sortimentale a produselor petroliere utilizate pentru obţinerea agentului termic.
Realizator: Colegilor intendenţi militari şi din partea noastră la mulţi ani.
Spuneam ceva mai devreme că una dintre activităţile de bază ale intendenţei este hrănirea trupelor la pace şi pe timp de război. Este motivul pentru care ne-am adus aminte de o poveste cu un cartof de pe frontul de est din cel de-al Doilea Război Mondial. Veteranul de război, Ion Lupu:
Ion Lupu: În zori aşa, ruşii au început să păcănească iar, să deschidă foc. Şi eu zis la unu': mai băiete, care mai puteţi să mergeţi, suneţi mai...
Eu la picioare era bun, dar încoace eram pansat, eram... care la picior, care la mână... Zic, să ne retragem la vale încoace, dacă ruşii încep iar, ne prind iar acolo şi eu am luat-o pe drum la vale, înspre apus.
Merg înspre /.../ am găsit un cartof, nu avea un kilogram, dar de foame am început să mănânc. Pesemne că era fiert.
Şi mergând pe drumul acela spre apus, acum, eu dacă am mers, pe 6 iulie m-au rănit - numai în linia întâi a mers regimentul nostru - aş fi dorit să dorm măcar un ceas, dar n-am putut să închid ochii. Doar la spital, atunci am putut să dorm şi eu aşa cum trebuie.
Realizator: Înainte de rămas bun, un anunţ: Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război înştiinţează veteranii şi invalizii de război că datorită întârzierii tipăririi biletelor de călătorie gratuită CFR Auto şi Navale şi pentru anul 2015, conform Legii 44/1994, acestea vor fi distribuite până la sfârşitul lunii februarie.