Jurnal Militar din 30.01.2016
Vănătorii de munte au plecat în tabera de instrucţie la munte, ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", conferinţa Surface Warships
Articol de Cristian Dumitraşcu, 01 Februarie 2016, 10:48
Realizator - Cristian Dumitraşcu: Bună dimineaţa! Bine v-am găsit la ultima ediţie din ianuarie a "Jurnalului militar"! Iată că aproape pe nerăsuflate a zburat şi luna ianuarie, a trecut şi aniversarea din 26 ianuarie a Unirii Moldovei cu Ţara Românească, când Vodă Cuza a început, la 1859, reformarea din temelii a statului român, o reformă care se vede la fiecare pas după atâta timp în armată, unde foarte des se aniversează înfiinţarea apariţiei a câte unei arme ori specialităţi militare în vremea domniei lui Cuza, aşa cum este şi cazul intendenţei, care luni, 1 februarie, îşi va sărbători înfiinţarea. Evident, militarii care poartă pe umeri semnul intendenţei vor săbători apariţia armei lor. Prin înaltul ordin de zi numărul 29 din 1 februarie 1961, Alexandru Ioan Cuza a consfinţit înfiinţarea corpului de intendenţă militară. Să le spunem "La mulţi ani" cu anticipaţie tuturor celor care lucrează în domeniul intendenţei, iar pentru cei care nu au făcut armata voi da citire defiţiei intendenţei: "Serviciul din cadrul armatei care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană şi echipament". Căci, nici un război nu s-a câştigat doar cu armele, fără hrană şi echipament, iar istoria militară este plină de bătălii pierdute din cauze legate de echipare şi aprovizionare. Ascultăm muzică, aşa cum ne stă bine la început de emisiune şi de oră, apoi vom asculta un fragment cu interviul pe care ministrul apărării l-a acordat aici, la Radio România Actualităţi, lui Radu Dobriţoiu, la "Euroatlantica". Vor fi şi ştiri de actualitate militară şi o legătură directă cu Afganistanul.
AUDIO - Jurnal Militar 30.01.2016
Realizator: Ascultaţi Radio România Actualităţi, "Jurnal militar", nouă şi aproape 11 minute. Vă spuneam la început că, joi, la emisiunea "Euroatlantica" realizată de Radu Dobriţoiu, a vorbit prin telefon ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, iar noi am selectat un fragment din interviul telefonic, în care liderul armatei vorbeşte despre modernizarea fregatelor şi despre avioanele multirol. Îl ascultăm!
Mihnea Motoc: În privinţa etapei a doua, de modernizare a celor două fregate, T22, aceasta este bugetată pentru anul 2016, are toate aprobările necesare, lansarea procedurilor. Ce este avut în vedere la acest moment este o procedură deschisă, competitivă, cu restricţiile de rigoare în tipul acesta de achiziţii foarte pretenţioase, dar totuşi deschisă, şi suntem orientaţi înspre realizarea lucrărilor de modernizare fără deplasarea navelor din ţară, ceea ce înseamnă integrare a acestor lucrări în România, ceea ce înseamnă oportunităţi de contracte şi efecte pozitive pe orizontală în economia şi în societatea noastră. Aş vrea să observ, pentru că aţi menţionat şi continuarea programului "Avion multirol" şi achiziţiile pe care le avem în vedere în special pentru dotarea forţelor terestre. Dorim o repartizare echilibrată între categoriile de forţe armate a acestor dotări de vârf, a acestor achiziţii de performanţă. Cel de-al doilea este că ne preocupă într-o măsură extrem de ridicată identificarea posibilităţilor de antrenare, de implicare a industriei naţionale de apărare.
Realizator: A fost ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, într-un interviu realizat de Radu Dobriţoiu la "Euroatlantica" în seara zilei de joi. Vă spuneam la început că ianuarie parcă a trecut pe nerăsuflate. Asta nu e neapărat o chestiune care să-i bucure pe vânătorii de munte, pentru că lunile ianuarie şi februarie sunt luni de vârf pentru instrucţia vânătorilor de munte. Este şi cazul vănătorilor de munte de la Braşov, de la Brigada 2 "Sarmizegetusa", care au plecat în tabere de instrucţie la munte. Doar cât e zăpadă şi cât este iarnă afară se face instrucţie "la cataramă", cum se zice, în această armă. Ei au fost şi se află în tabere de instrucţie la munte, Munţii Făgăraş, în Gârbova, Ciucaş, Bucegi şi Munţii Iezer. A transmis prin telefon locotenent colonelul Dorinel Cotea.
Dorinel Cotea: Obiectivele de instrucţie au variat, începând de la deprinderile absolut necesare fiecărui militar vânător de munte de a executa deplasarea pe schiuri, orientarea în teren cu şi fără hartă ziua şi noaptea, traiul în condiţii de izolare, continuând cu deprinderile necesare executării tragerilor cu armamentul din dotare de pe schiuri şi finalizând cu executarea acţiunilor tactice în mod unitar de către subunităţile de nivel pluton, secţie. S-au executat diferite teme de instrucţie individuală şi colectivă în raioanele: Diham, Brădet, Renţea, Vâlsan, zone cu un mare potenţial pentru desfăşurarea instrucţiei. În cadrul acestor exerciţii tactice, fiecare deprindere însuşită sau perfecţionată pe timpul taberei a fost realizată de către fiecare militar şi a contribuit la obţinerea de calificative pozitive de către subunităţi, chiar dacă în unele zile temperaturile au fost foarte scăzute. La final, s-au stabilit punctele tari care vor trebui menţinute sau îmbunătăţite, până când se vor executa exerciţiile tactice cu trageri de luptă.
Realizator: Am revenit în direct la "Jurnal militar", Radio România Actualităţi. Joi, la Bucureşti, a avut loc ceremonia de plecare în Afganistan a militarilor Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni". În curând, vom intra în direct şi cu Afganistanul, cu reprezentantul naţional de acolo. Deocamdată să ascultăm ce s-a întâmplat joi aici. După un program de patru luni de pregătire, militarii sunt gata să acţioneze în cadrul misiunii NATO Resolute Support pentru a asigura protecţia forţei bazei militare din Kandahar şi consilierea forţelor de securitate afgane. Cu amănunte comandantul batalionului, locotenent colonelul Ovidiu Lungu.
Ovidiu Lungu: În ianuarie, batalionul a fost dislocat pentru o perioadă de două săptămâni la Centrul de infanterie pentru lupte forţe terestre de la Cincu, unde a desfăşurat exerciţiul de repetare a misiunii, pe timpul căruia a fost validat gradul de operaţionalizare al structurii. Principalele misiuni pe care batalionul urmează să le desfăşoare în teatrul de operaţii din Afganistan vizează securizarea bazei aeriene Kandahar, precum şi sprijinirea armatei naţionale afgane şi a forţelor de securitate afgane, instruirea acestora pentru a deveni performante şi pentru a se realiza transferul de responsabilitate pentru asigurarea securităţii Afganistanului prin forţele acestora. La această misiune urmează să particip cu un detaşament de peste 400 de militari, patru companii de infanterie, două companii având misiunea principală de a securiza zona adiacentă bazei aeriene Kandahar, iar celelalte două companii, una va securiza punctul de control principal cu intrare în baza aeriană şi una va asigura protecţia forţei de pentru achipele de asistenţă şi instruire asigurate de alte structuri.
Realizator: Revenim în direct la Jurnal Militar RRA. Parcă am ştiut eu ce am ştiut când am spus că ar trebui să avem noroc să intrăm în legătură directă cu Afganistanul, pentru că încă nu s-a realizat legătura telefonică. Mergem un pic mai departe; în vremea asta, colegii din regia de emisie încearcă să dea de reprezentantul naţional al României în Afganistan. Avem un subiect de actualitate militară. Săptămâna asta a avut loc la Bucureşti cea de-a 6-a ediţie a conferinţei Surface Warships, s-a discutat foarte intens acolo, au fost aspecte legate de programele de investiţii în domeniul apărării, facilitând colaborarea celor implicaţi în dezvoltarea de capabilităţi, strategii, achiziţii, dar înainte de a-l asculta pe şeful forţelor navale române, mi se spune în cască, iată, avem legătura cu Afganistanul. La telefon se află reprezentantul naţional pentru Afganistan, colonelul Gheorghe Băjan. Bună dimineaţa şi bine aţi venit.
Gheorghe Băjan: Bună dimineaţa dvs, ascultătorilor dvs. Am onoarea să vă salut, domnilor colegi.
Realizator: Am onoarea. Am vrut neapărat să intrăm în direct, pentru că aţi luat de curând în primire, cum se spune în armată, această funcţie. Se desfăşoară zilele acestea o rotire a forţelor româneşti în Afganistan şi aş vrea să ne spuneţi cum a decurs această schimbare de responsabilitate până la momentul ăsta.
Gheorghe Băjan: Deci activitatea de predare - primire a fost aşa cum aţi menţionat dvs, s-a desfăşurat conform planificării. Pot raporta că am preluat responsabilităţile de la predecesorul meu, dl colonel Panait, în condiţii foarte bune. Sunt în măsură să îmi îndeplinesc misiunile aşa cum au fost stabilite prin mandatul pe care l-am primit la plecarea în misiune.
Realizator: În continuare, importanţa trupelor româneşti, greutatea, să spunem aşa, unde ar fi în Afganistan? Unde e greu pentru băieţi noştri acolo?
Gheorghe Băjan: Deci aşa cum bine cunoaştem, în cele patru locaţii în care personalul contingentului nostru sunt dislocate în teatrul de operaţii Afganistan rămâne zona de operaţii sau aria de operaţii de sud, respectiv districtele din sudul Afganistanului, în sensul în care batalionul 811 rămâne să execute cele mai importante misiuni, angajându-se alături de forţele NATO în cel mai important efort operaţional care se desfăşoară la această dată în teatrul de operaţii.
Realizator: Ar trebui să mă corectez eu, dle colonel. Am spus unde le este greu băieţilor noştri în Afganistan; este inexact şi incorect, pentru că sunt şi destule femei militar în misiune şi ar trebui să spunem câteva cuvinte şi despre viaţa femeilor de acolo, aşa cum aţi găsit-o dvs în puţinele zile de când sunteţi acolo.
Gheorghe Băjan: Un singur lucru pot să spun, că la această dată, stând de vorbă cu comandanţii fiecărui detaşament, nu am regăsit vreun reproş la adresa activităţii acestora. Deci cu alte cuvinte, colegele noastre s-au încadrat în ritmul şi rigorile militare date de teatrul de operaţii şi îşi îndeplinesc misiunea aşa cum trebuie, alături de colegii lor bărbaţi.
Realizator: Aveţi în responsibilitate aeroportul din Kandahar, un aeroport care a fost la un moment dat chiar sub comanda directă de coordonare a militarilor români.
Gheorghe Băjan: Nu aeroportul din Kandahar, acum la această dată...
Realizator: Baza...
Gheorghe Băjan: Baza din Kandahar, baza militară din Kandahar. Într-adevăr, este foarte mare. Este coordonată din punct de vedere administrativ de către forţele Statelor Unite. Noi, contingentul naţional, avem câteva zone repartizate, respectiv cea a Batalionului 811 şi a elementului naţional de sprijin.
Realizator: Vă rugăm să le transmiteţi celor cu care intraţi în legătură astăzi şi zilele următoare toate gândurile noastre bune şi să ne promiteţi că vom mai intra, aşa, din când în când, într-o sâmbătă în direct la radio iar la sfârşit, domnule colonel, aşa, pentru curiozitatea colegilor mei de aici, ce oră este în Afganistan şi cum e vremea?
Gheorghe Băjan: Suntem la ora 11:54 în Afganistan. Vremea, de ieri după-amiază s-a îmbunătăţit, deci am scăpat, să spunem aşa, de vremea asta mai puţrin frumoasă, în sensul în care chiar dacă temperatura este un pic mai scăzută faţă de normal, este bună pentru desfăşurarea tuturor operaţiilor militare.
Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, domnule colonel. Succes în misiunea pe care o începeţi. A fost cu noi în direct din Afganistan reprezentantul naţional pentru Afganistan, colonelul Gheorghe Băjan. Revenim la interviul cu şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul doctor Alexandru Mârşu.
Alexandru Mârşu: La această conferinţă a participat personal din cadrul marinelor militare din toată lumea şi, de asemenea, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai şantierelor navale care produc nave de luptă şi speciale de suprafaţă, precum şi principalii furnizori de aparatură, tehnică, echipamente, sisteme care se adresează industriei navaliste. Au fost trei zile de prezentări în care au fost subliniate necesităţile modernizării echipamentelor navale, unele marine fiind interesate în reparaţii capitale şi modernizare la jumătatea vieţii platformelor, alţii au fost interesaţi în achiziţii de noi nave, precum şi soluţii pentru realizarea acestora. Am avut o prezenţă însemnată şi din partea industriei naţionale de apărare. Au fost prezenţi responsabilii din principalele şantiere navale româneşti, atât de la Marea Neagră, cât şi de la Dunăre, precum şi reprezentanţi ai firmelor româneşti care au competenţe pe orizontală în acest domeniu.
Realizator: Atât pentru astăzi la "Jurnal militar".