Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 27.02.2016

Repatrierea militarilor români care şi-au încheiat misiunea în Afganistan

Jurnal Militar din 27.02.2016
Ceremonia de repatriere a Detaşamentului de Poliţie Militară din Afganistan - Foto: Nicuşor Comănescu

Articol de Cristian Dumitraşcu, 29 Februarie 2016, 10:23

Realizator: Cristi Dumitraşcu - Bună dimineaţa. Vă prezint în această dimineaţă, 27 februarie 2016, o nouă ediţie a emisiunii marca "Ora armatei", emisiune ce a intrat în al 76-lea an de existenţă. Agenda bogată în această ediţie de iarnă calendaristică: reportaj de la ceremonialul de repatriere a militarilor români care şi-au încheiat misiunea în Afganistan.

O să fac o paranteză aici, pentru că ieri a fost declanşată o alarmă de atac cu rachete în baza militară din Kandahar, în jurul orei 17:45 ora României, în bază a căzut o rachetă. Incidentul nu s-a soldat cu nicio victimă şi nici cu vreo pagubă materială.

Revenind la agenda emisiunii de astăzi, va mai fi o corespondenţă din Germania, un interviu cu generalul de brigadă Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc, un flash-interviu cu locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente, gen. maior Cătălin Adrian Moraru, pentru că joi a avut loc ceea ce se numeşte autoevaluarea activităţii pe anul precedent, iar la final vom vorbi despre două aniversări din Armată. Pontonierii - acei militari care construiesc poduri plutitoare atât de utile pentru traversarea tehnicii militare şi a trupelor - aniversează 150 de ani de la înfiinţare, iar cealaltă aniversare este a automobiliştilor militari care aniversează 99 de ani de la intrarea primelor automobile în armată, într-o vreme de avânt tehnologic şi industrial de început de secol XX. Până una-alta vă invit mai întâi să ascultăm un cântec, că după aia tot am vorbi. Phoenix, ''Mugur de fluier'.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 27.02.2016

Realizator: Mergem acum în Miercurea Ciuc, unde a avut loc un workshop pe teme de informare şi relaţii publice, în fapt o acţiune de promovare a imaginii Forţelor Navale Române organizată de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Statului Major al Forţelor Navale împreună cu ofiţerii de relaţii publice din Forţele Navale, în judeţul Harghita. La această întâlnire şi acţiune de promovare a Armatei şi Forţelor Navale în centrul României au participat şi jurnalişti din trustul de presă al Armatei, ofiţeri de relaţii publice ai Statului Major General, ai Brigăzii 61 Vânători de Munte, dar şi studenţi şi masteranzi de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Workshopul a fost găzduit de Brigada 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc. Au fost şi câteva acţiuni în comun cu Primăria: depuneri de coroane de flori la Monumentul "Siculicidium" - câteva sute de bărbaţi şi femei secui din comuna Siculeni au fost ucişi de trupele imperiale austriace în luna ianuarie 1764, pentru că nu au vrut să renunţe la drepturile şi libertăţile lor şi s-au opus înrolării în regimentele de grăniceri ale împărătesei Maria Tereza. Au mai depus jerbe şi coroane de flori preşedintele Consiliului Judeţean din Harghita, primarul comunei Siculeni şi primarul din Miercurea Ciuc, de asemenea comandantul Brigăzii, generalul de brigadă Marius Giurcă, care i-a acordat şi un interviu colegului Bogdan Rădulescu. Un fragment din acest interviu îl difuzăm acum, iar varianta integrală va fi postată pe pagina de Facebook "Ora Armatei".

Marius Giurcă: Marea unitate are rolul de a pregăti şi desfăşura acţiuni de luptă în teren muntos împădurit puternic frământat. Instrucţia de specialitate constă în instrucţia alpină, în instrucţia schiului, precum şi în instrucţia călare înhămată şi samarizată. Suntem parteneri tradiţionali deja pentru Corpul de Infanterie Marină. Avem exerciţii multinaţionale planificate cu militari din armatele unor ţări cu puternică tradiţie în trupele alpine - şi mă refer aici la exerciţii cu trupele alpine italiene. Avem, de asemenea, exerciţii multinaţionale şi cu militari din armate ale altor ţări care nu sunt membre NATO. Vom avea în acest sens un exerciţiu cu militarii ucrainieni, vom avea încă un exerciţiu în perioada imediat următoare cu militari din Regatul Haşemit al Iordaniei în baza parteneriatelor şi tratatelor pe care le avem cu aceste armate.

Pe lângă exerciţiile multinaţionale definitoriu pentru Vânători de Munte sunt taberele de instrucţie pe timp de vară şi pe timp de iarnă la munte în care exersăm instrucţia schiului, procedeele de alpinism şi, bineînţeles, vom executa exerciţii tactice cu sau fără trageri de luptă specifice. Vânătorii de Munte nu au stat departe în ultimii 10 ani şî au participat la misiunile internaţionale din Afganistan. Un număr de peste 600 de militari din brigada noastră au participat în ultimul deceniu la asemenea misiuni internaţionale şi, din fericire, spun, nu am avut nici pierderi umane. Chiar acum au sosit 100 de militari din Brigada 61 Vânători de Munte care au acţionat în misiunea 'Resolute Support', în Afganistan, în cadrul Batalionului 811 Infanterie de la Dej.

Realizator: L-am ascultat pe generalul de brigadă Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, de la Miercurea Ciuc. Monumentul de mai devreme, ca să nu rămân dator cu numele lui, "Siculicidium", pentru că am avut aici nişte discuţii cât aţi ascultat dumneavoastră, iar noi mergem, acum, mai departe, şi vorbim despre repatrierea militarilor care s-au întors din Afganistan, miercuri 24 februarie, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară, din Bucureşti, a avut loc ceremonia de repatriere din Afganistan a Detaşamentului International Military Police, rotaţia a II-a şi a unei echipe de instruire a militarilor din Afganistan. Cei 152 de militari care s-au întors în ţară au fost dizlocaţi în teatrul de operaţii, între iulie 2015 şi februarie 2016, în reportajul realizat de colega noastră Andreea Popescu îi vom asculta pe doi ofiţeri cu funcţii de răspundere acolo, în Afganistan, cu oameni în subordine, aflaţi acum la vremea concluziilor şi a statisfacţiei îndeplinirii misiunii fără pierderi materilale sau de altfel, iar la final vom asculta şi o mamă de militar, care a stat mai bine de 6 luni cu sufletul strâns şi cu dorinţa arzătoare ca băiatul ei să se întoarcă sănătos acasă.

Răzvan Matran: Sunt locotenentul Matran Răzvan, comandantul Detaşamentului Romanian International Military Police, pentru Misiunea Resolute Support. Detaşamentul International Military Police a fost dizlocat pe baza Bagram, în Afganistan, una dintre cele mai mari baze ale coaliţiei pe teritoriul Afganistanului, unde, în prezent, îşi desfăşoară activitate un număr de 15 mii de persoane, atât militari, cât şi contractori civili sau populaţie locală, afgani, ce lucrează în baza militară Bagram.

Misiunile detaşamentului au cunoscut două aspecte diferite de acţiuni, atât pentru protecţia forţei în baza militară Bagram, cât şi în misiunile de menţinerea ordinii şi disciplinei, precum şi de prevenirea activităţilor infracţionale sau criminale în baza militară. Este cumva o misiune inedită pentru forţele armate ale României şi mai cu seamă pentru Poliţia Militară, deoarce este prima misiune de această natură în cadrul Resolute Support. Detaşamentul de Poliţie Militară şi-a desfăşurat misiunea a II-a în Baza Militară Bagram, însă aceasta este o bază militară cu întindere foarte mare şi, care, bineînţeles, ridică cât mai multe provocări, atât din partea celor prezenţi în bază, cât şi din partea celor care au încercat pe timpul misiunii să atace baza militară.

În decursul celor 6 luni a fost un număr considerabil de atacuri indirecte asupra bazei, acest tip de atac fiind unul dintre cele mai periculoase, atât pentru personal, cât şi pentru facilităţile din bază, o mare parte dintre acestea lovind baza. Putem fi mulţumiţi de faptul că cu toate aceste atacuri nu s-au întregistrat victime în Baza Militară Bagram şi putem spune că în urma noastră am lăsat un detaşament care acum îşi desfăşoară misiunea în teatrul de operaţii Afganistan cu mult mai multe lecţii învăţăte, cu mult mai multă experienţă în ceea ce presupune misiunea de poliţie militară din Baza Militară Bagram şi putem spune că am reprezentat nu doar un element militar, cât şi un element de imagine şi de reprezentarea Armatei României în cadrul coalţiei din care facem parte.

Olimpiu Golea: Sunt şeful echipei "Army Institutional Advisory Team", rotaţia a II-a, maior Olimpliu Golea. Echipa a executat o misiune în teatrul de operaţii Afganistan, în capitala Kabul, în perioada iulie 2015 - februarie 2016. Misiunea a fost aceea de consiliere a comandamentelor armatei, instituţiilor militare de învăţământ ale armatei afgane. Aş vrea să mulţumesc membrilor familiilor noastre, soţiilor, copiilor, prietenilor care ne-au susţinut necondiţionat şi ne-au sprijinit în toată această perioadă.

Iancu Marieta: În perioada cât a fost plecat a fost o perioadă foarte grea pentru noi. L-am susţinut moral. Asta este, armata, totuşi, este armată, nu? Ca mamă, vă daţi seama, că nu prea am fost de acord, dar pentru el, pentru experienţă, pentru o şansă, pentru... Până la urmă, am acceptat. Nu trecea zi să nu comunicăm pe Facebook, să ştim dacă este bine, asta mă interesa. Atâta timp cât îl vedeam că-i activ pe Facebook, cât puteam să comunicăm, era totul O.K.

Realizator: Ascultaţi Radio România Actualităţi, "Jurnal Militar". Tot despre teatrele de operaţii vom vorbi în minutele următoare, dar de data aceasta despre cele din Balcani, pentru că, să nu uităm, avem militari care acţionează în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, dar până să ajungă în Kosovo, 168 de militari din Brigada 18 Infanterie Banat continuă şi în această săptămână exerciţiul de repetare a misiunii - KFOR 21, tocmai la Hohenfels, Germania - a transmis prin telefon comandantul detaşamentului, maiorul Florentin Lazăr.

Florentin Lazăr: În săptămâna care tocmai s-a încheiat, militarii Batalionului 26 Vânători de Munte "Avram Iancu" şi ai Batalionului 265 Poliţie Militară, ce încadrează Compania de Infanterie destinată ca rezervă strategică pentru teatrul de operaţii Kosovo, au continuat activităţile de instuire în cadrul exerciţiului de repetare a misiunii KFOR, rotaţia 21, ce se desfăşoară în Germania, în Centrul de Instruire al Armatei SUA din Hohenfels şi să extragă în siguranţă oficialul guvernamental. La momentul acestei corespondenţe, militarii noştri se află aproape de finalul misiunii, în etapa exerciţiului în teren. În această etapă se pun în practică toate deprinderile exersate anterior într-un ritm şi în situaţii şi scenarii adaptate realităţii teatrului de operaţii din Kosovo. Voi reveni cu detalii în corespondenţele viitoare. Pentru emisiunea "Ora armatei" a transmis maiorul Florentin Lazăr.

Realizator: Intrăm în ultimele minute ale emisiunii. Voi trece rapid prin câteva ştiri de actualitate militară. utoevaluarea activităţii Departamentului pentru Armamente pe 2015 s-a desfăşurat săptămâna aceasta în prezenţa ministrului Apărării, Mihnea Motoc, şi a consilierului de stat din cadrul administraţiei prezidenţiale Constantin Dudu Ionescu. Ministrul Motoc a subliniat faptul că în 2016 se vor întâmpla multe lucruri bune din punctul acesta de vedere, al înzestrării Armatei, în care Departamentului pentru Armamente, ca autoritate contractantă pentru majoritatea programelor de achiziţii, îi revine un rol major în condiţii de deplină corectitudine şi cu încadrare strictă în legea justului echilibru, între resursele alocate şi posibilităţile de achiziţie de tehnică şi echipamente militare necesare Armatei României. Să-l ascultăm pe specialistul în domeniu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente, general maior Cătălin Adrian Moraru:

Cătălin Adrian Moraru: Dorim în acest moment să angajăm contracte substanţiale pe baza unor angajamente pe termen lung pentru Forţele Terestre. Mă refer la platforme şi autovehicule de transport, sisteme de comandă-control pentru Forţele Aeriene, escadrila a II-a de avioane F-16 şi, pentru Forţele Navale, programul de modernizare a fregatelor cu o condiţie obligatorie, aceea de implicare a industriei naţionale de apărare şi de integrare a activităţii acesteia cu parteneri externi. Sunt convins că în acest an Departamentul pentru Armamente este în măsură să-şi îndeplinească toate misiunile.

Realizator: Revenim cu ştiri de actualitate militară. Cercetaşii Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt din Iaşi au încheiat instrucţia de iarnă, care şi în acest an a avut loc în Munţii Tarcăului, ne-a informat colegul nostru Adrian Gâtman, de la redacţia teritorială de la Iaşi a trustului de presă al Armatei. Din capitala Moldovei mutăm focusul la Costanţa. Dragorul maritim 30 "Sblt. Alexandru Axente" a participat la luna aceasta la exerciţii în Marea Neagră alături de de gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine, ne-a informat comandantul Dragorului, lt.col. Misăraş Codrin, pe care, de asemenea, îl puteţi asculta pe pagina de Facebook, "Ora Armatei", unde este postată emisiunea "Veşti de acasă", de ieri, de pe Radio România Internaţional.

În fine, cele două aniversări despre care spuneam în dechiderea emisiunii: joi a fost Ziua Pontonierilor Militari, iar Batalionul 72 Geniu din Brăila a împlinit 150 de ani de la înfiinţare. Prin Decretul 259 al locotenenţei domneşti a Principatelor Unite Române, la 25 februarie 1866 se înfiinţează prima companie de pontonieri condusă de căpitanul Anton Berindei. Reporterii "Ora Armatei" au vorbit cu colonelul în rezervă Marian Gărgăz, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din arma geniu.

Marian Gărgăz: La 25 februarie în fiecare an geniştii români sărbătoresc Ziua Pontonierilor. Se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea acestei specialităţi de bază a armei geniu. Trupele de pontonieri ca specialitate în arma geniu s-au înfiinţat în baza unei ordonanţe domneşti la 25 februarie 1866. Concret, s-a înfiinţat prima companie de pontonieri din Armata Română sub comanda căpitanului atunci Anton Berindei, viitor general de renume în Armata Română. În prezent, Armata Română are în compunere acest batalion cu vechimea de 150 de ani din Garnizoana Brăila, încă un batalion la Alba Iulia, care este urmaşul acelui batalion de la 1937, o componentă de pontonieri în zona Satu Mare, care este modulul românesc din cadrul Batalionului multinaţional Tisa, batalion constituit cu forţe din România, Ucraina, Ungaria şi Slovacia pentru intervenţii în zona bazinului Tisa.

Realizator: "Jurnalul Militar" a ajuns înainte de ultima propunere editorială, a doua aniversare a emisiunii în această săptămână pe care noi v-o propunem. La 1 martie este Ziua Automobilistului Militar. Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la înfiinţarea acestei specialităţi în armata noastră. omandantul Batalionului 124 Transport din Baza Sprijin Logistic Muntenia, colonelul Valentin Bulgăruş: Reperul de început al armei Auto este identificat în primăvara anului 1917, când în cadrul procesului de reorganizare a Armatei Române, refugiate împreună cu autorităţile statului în Moldova, era înfiinţat, începând cu data de 1 martie 1917, Regimentul de tracţiune automobilă. Regimentul nou-înfiinţat înlocuia Compania de automobile a Armatei, creată prin Decizia Ministerială nr. 304 din 11 august 1915. Primul comandant al regimentului a fost colonelul Alexandru Polizu, numit în funcţie la 29 aprilie 1917. Evoluţia sistemului militar românesc va demonstra pe deplin necesitatea asigurării unei mobilităţi ridicate a forţelor, astăzi, poate mai mult decât oricând, aceasta fiind un factor esenţial în desfăşurarea acţiunilor militare. Continuatoare a tradiţiilor Companiei Auto din Batalionul Ministerului Forţelor Armate, înfiinţat în anul 1949, Baza Sprijin Logistic Muntenia este o structură reprezentativă a armei Auto, având în organică şi Batalionul 124 Transport, executând cu succes misiuni de transport persoane şi materiale, efectuându-se aproximativ 2,3 milioane de kilometri reali, această unitate fiind, de altfel, cea mai puternică structură de transport de nivel batalion ca efective şi dotare cu tehnică din Armata României. La ceas aniversar, doresc să urez un sincer 'La mulţi ani!' tuturor automobiliştilor militari de ieri şi de astăzi.

Realizator: O să vă invit acum, ca la fiecare sfârşit de emisiune "Jurnal militar" de sâmbătă dimineaţă de la Radio România Actualităţi, să citiţi "Observatorul militar" pe site-ul presamil.ro şi, iată, este un interviu la pagina 11 cu comandantul Bazei Sprijin Logistic Muntenia, col. Alexandru Nedelcu, tot despre arma Auto. Un articol foarte interesant, la pagina10, legat de religie, instrucţie. Ca de obicei, în mijlocul ziarului, examenul artileriştilor şi vă mai recomand la pagina 19, Arma condeiului, "Ora de istorie", semnat Florin Şperlea şi "Sofort", semnat căpitan Constantin Piştea. Mâine dimineaţă la TVR1 puteţi vedea "Pro Patria". Acestea fiind spuse vă salut regulamentar. La sfârşit avem o dedicaţie pentru cei 99 de ani de automobilism militar: Florian Pittiş cu "Mi-am dorit o maşină."

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017