Ascultă Radio România Actualitaţi Live

JURNAL MILITAR - 21.03.2015

Exerciţiile desfăşurate de gruparea navală NATO SNMG-2 în Marea Neagră, încheierea misiunii unui detaşament românesc de operaţii speciale în teatrul de operaţii Afganistan.

JURNAL MILITAR - 21.03.2015
Aspect de la execitiul DACIAN WARHAWK (foto: Bogdan Pop)

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 23 Martie 2015, 12:47

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Vorbim şi astăzi, aşa cum o facem de obicei sâmbăta, de la această oră, până la 9:30, despre câteva dintre cele mai importante evenimente militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiile desfăşurate de gruparea navală NATO SNMG-2 în Marea Neagră, încheierea misiunii unui detaşament românesc de operaţii speciale în teatrul de operaţii Afganistan şi lansarea concursului naţional pentru selecţia participanţilor la ediţia din acest an a taberei de vară pentru cercetaşi.Pentru început însă ne oprim câteva minute la exerciţiul bilateral româno-american Dacian Warhawk.

Aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MIG 21 Lancer şi patru elicoptere IAR 330 şi aproximativ 250 de militari americani, cu şase aeronave F16, aparţinând forţelor aeriene americane dizlocate în Europa, vor exersa în perioada 16-26 martie, în Baza 71 Aeriană "Câmpia Turzii", tactici, tehnici şi proceduri standard asociate operaţiilor aeriene. Comandantul bazei, colonelul Marius-Mihai Ouatu:

Colonel Marius-Mihai Ouatu: Acest gen de exerciţiu nu este o noutate în Baza 71 Aeriană. Exerciţii similare s-au desfăşurat şi în anii precedenţi. Pot spune că avem o tradiţie în antrenamentul în comun cu personalul Forţelor Aeriene Americane. Este o bună oportunitate pentru a ne ridica nivelul de pregătire. În acelaşi timp, este un bun prilej pentru a consolida elementele de interoperabilitate care există şi pe care le perfecţionăm, cu ocazia acestui exerciţiu. Exerciţiul a fost planificat încă din cursul anului trecut. Acum suntem în faza de execuţie.

AUDIO: Emisiunea JURNAL MILITAR din 21.03.2015:

Comandor Adrian Motorca: Comandor Adrian Motorca, comandant Escadrila 711 Aviaţie Vânătoare, director de exerciţiu. Este prima unitate de aviaţie încadrată cu F16 care este specializată în misiuni de suprimare a apărării defensive a teritoriului. Sunt misiuni noi, pe care nu le-am practicat până acum. Încercăm să învăţăm şi acest tip de misiune, destul de greu de înţeles în prima fază. Sperăm ca până la final să reuşim să realizăm că orice tip de misiune poate fi executată în bune condiţii.

Executăm şi misiunile de interceptare şi de atac la sol standard. Le-am executat şi până acum, acum doar ne perfecţionăm şi încercăm să menţinem standardele pe care le-am impus. Exerciţiile sunt o mare oportunitate, în perspectiva faptului că vom încadra avioane multirol şi este foarte uşor după aceea să poţi executa misiunile de întrebuinţare în luptă.

Tehnica de pilotaj nu pune o mare problemă, făcând trecerea de la MIG 21 la F16. Problema e de întrebuinţare a platformei. Foarte mulţi senzori şi greu de pus cap la cap fiecare, pentru a executa misiunile la standardele cerute. Majoritatea personalului, mă refer la cel tehnic şi navigant, este familiarizat cu acest tip de avion, pentru că am avut începând din anul 2008 o serie de exerciţii în comun cu partenerul american.

Personalul navigant, pot să spun că toţi cei care încadrează escadrila 711 au zburat cu acest tip de avion cel puţin o misiune, dar sunt care au zburat şi mai multe şi sunt foarte fericiţi că vor exploata acest tip de avion în viitor.

Realizator: Interviuri realizate de colegul nostru Radu Mureşan din redacţia Radio-Tv Cluj-Napoca.

"Jurnalul militar" continuă.

Gruparea navală NATO SNMG-2 a desfăşurat în această săptămână exerciţii în Marea Neagră.

La acestea au participat, alături de navele grupării, Fregata Mărăşeşti, două corvete, două nave purtătoare de rachete, un dragor maritim şi aeronave militare româneşti. Nava care a reprezentat forţele navale române în gruparea NATO din Marea Neagră a fost Fregata Regina Maria. Comandantul ei, comandorul Bogdan Vochiţu, ne-a vorbit despre acţiunile desfăşurate în comun pe mare.

Comandor Bogdan Vochiţu: Fregata Regina Maria, începând cu data de 9 martie, s-a alăturat grupării NATO SNMG-2, în apele internaţionale ale Mării Negre, în dreptul Bulgariei şi timp de cinci zile, până pe data de 13, a făcut exerciţii navale în comun cu această grupare, Regina Maria făcând parte din această grupare.

Exerciţiile au constat în exerciţii de comunicaţii, exerciţii de manevre şi evoluţii, exerciţii de cunoaştere a unor publicaţii tactice, exerciţii obişnuite. Am putut constata că nivelul de pregătire al nostru este unul foarte bun, se ridică la standardele cerute şi că putem oricând să lucrăm împreună cu aliaţii noştri.

Pe data de 13, Fregata a intrat în port împreună cu navele din grupare, au avut loc activităţi în comun cu marinarii din celelalte marine NATO pe timpul week-end-ului, iar pe data de 16 am ieşit din nou pe mare pentru o zi de exerciţii atât împreună cu navele din grupare, cât şi cu nave aparţinând forţelor navale române.

Au avut loc exerciţii de respingere a atacului unor ambarcaţiuni mici teroriste, exerciţii de respingere a atacului aviaţiei, la fel ca şi în prima perioadă, exerciţii de manevre. Lucrurile s-au desfăşurat conform planului şi nu au fost probleme. Atât în prima perioadă, cât şi în cele două zile de săptămâna aceasta, marea a fost destul de agitată şi a trebuit să fim cu atât mai atenţi pe timpul exerciţiilor.

Pe data de 17, Fregata Regina Maria a primit aprobare să părăsească formaţia NATO şi să se întoarcă în Portul Constanţa, în timp ce gruparea navală SNMG-2 şi-a continuat programul ei şi marşul către următorul port de escală.

Colaborarea cu militarii străini a fost una foarte bună, aş putea spune, ne-am înţeles din toate punctele de vedere şi sub toate aspectele, atât pe timpul exerciţiilor, la început, pe timpul planificării pe care am făcut-o mai mult prin corespondenţă, prin poştă electronică, dar şi pe timpul planificării din port. Şi aceasta a condus, bineînţeles, la a ne înţelege foarte bine şi pe timpul exerciţiilor pe mare. Nivelul de interoperabilitate este unul foarte bun şi putem oricând să lucrăm cu marinarii din celelalte ţări.

Realizator: Comandorul Bogdan Vochiţu, comandantul Fregatei Regina Maria. A consemnat Andreea Popescu.

"Jurnalul militar" continuă, trecem la un alt subiect.

Unul dintre detaşamentele româneşti de operaţii speciale, format din militari din Brigada VI Operaţii Speciale a încheiat ieri, odată cu ceremonia de repatriere desfăşurată la Târgu Mureş, misiunea de şase luni din teatrul de operaţii Afganistan. Prin telefon, comandantul Brigăzii, colonelul Mircea Şuta:

Colonel Mircea Şuta: Misiunile pe care aceştia le-au îndeplinit în colaborare cu partenerul american au fost acelea de a asigura pregătirea, instruirea subunităţilor şi unităţilor de poliţie specială din cadrul Ministerului de Interne afgan. Pe toată perioada, rezultatele care aceştia le-au obţinut au fost unele meritorii.

Aprecierile pe care le-am primit din partea partenerilor şi a structurilor de comandă din teatru ne-au făcut încă o dată să fim mândri de băieţii care au acţionat în teatrul de operaţii în Afganistan. Acum putem să raportăm misiune îndeplinită şi să ne pregătim pentru următoarea rotaţie, care probabil va avea loc în teatrul de operaţii Afganistan.

La momentul de faţă, în teatrul de operaţii Afganistan acţionează un detaşament de operaţii speciale din cadrul Brigăzii VI, care are ca misiune de bază misiunea de sprijin, instruirea forţelor de securitate afgane.

Rotaţia în teatrul de operaţii Afganistan a avut loc săptămâna trecută, când s-a făcut transferul de autoritate între detaşamentul care a fost repatriat şi cel care a intrat, militarii au fost pregătiţi în ultimele şase luni pentru a îndeplini aceste misiuni, sunt în locaţiile în care urmează să îşi desfăşoare misiunile specifice şi sunt în măsură să execute în totaltate toată gama de misiuni conform mandatului şi ordinului de misiune care a fost dat din ţară.

Realizator: O nouă serie a încheiat ieri cursul de securitate, stabilitate, tranziţie şi reconstrucţie post-conflict desfăşurat în departamentul regional de management al crizelor şi operaţii multnaţionale din Universitatea Naţională de Apărare Carol I. Cursul este acreditat NATO, iar printre cursanţi se numără şi ofiţeri străini.

Directorul departamentului, colonel Pascu Furnică: Acest curs a durat două săptămâni, au participat şi patru cursanţi străini, dintre care doi din Armenia, un ofiţer din Iordania şi un ofiţer din Serbia.

Acest curs prezintă conceptele NATO privind aceste operaţii, deci nu predăm la clasă doctrina românească pentru astfel de operaţii. Acest centru pregăteşte şi cursanţi străin, ofiţeri şi civili din structurile de apărare şi securitate începând cu anul 1999, când am fost acceptaţi în comunitatea centrelor de pregătire NATO.

Începând cu anul 2013, parte din cursurile care se desfăşoară în departamnt au fost acreditate de NATO. Pentru participanţii din statele partenere, comandamentul aliat rambursează toate cheltuielile de la taxa de învăţământ până la diurna zilnică.

Din octombrie 2013 am avut 28 de cursanţi străini din 11 ţări - Armenia, Azerbaidjan, Egipt, Georgia, foarte mulţi cursanţi din Georgia, 9 până acum, Iordania, Macedonia, Maroc, Serbia, Ucraina, 3 ofiţeri dinj Ucraina, Tunisia - iar acum avem în departament pentru prima dată un ofiţer din Turkmenistan.

Toate cursurile din departament se desfăşoară în limba engleză, instructorii sunt români, dar nu numai, de la mine din departament. Solicităm prezenţa experţilor din Ministerul Apărării şi din alte ministere.

Realizator: A început concursul pentru selecţia participanţilor la ediţia din acest an a taberei de vară pentru cercetaşi. Dacă şi cum vă puteţi înscrie vă spunem după ce îi ascultăm pe Holograf.

Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar" de astăzi.

A început selecţia participanţilor la ediţia din acest an, a noua, a taberei de vară pentru cercetaşi "Fii cel mai bun! Fii la înălţime!" Tabăra este organizată de Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Informare şi Relaţii Publice, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi cu Asociaţia de Caritate din Armata României, "Camarazii". Detalii despre înscriere şi selecţie am aflat de la coordonatoarea proiectului, locotenent colonel Mihaela Iliescu.

Locotenent colonel Mihaela Iliescu: Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 5-12 iulie, la Predeal, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre şi al Comandamentului Logistic întrunit.

Se pot înscrie elevii care sunt, în momentul desfăşurării concursului, în clasele a VI-a, a VII-a şi a IX-a, a X-a şi a XI-a. La ediţia din acest an a taberei, din 42 de locuri disponibile, zece vor fi ocupate de tineri instituţionalizaţi din învăţământul liceal, cu rezultate excepţionale la învăţătură, selecţionaţi cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Celelalte 32 de locuri vor fi scoase la concurs şi vor fi repartizate astfel: zece locuri, cinci echipe pentru elevii din învăţământul gimnazial şi 22 de locuri, adică 11 echipe, pentru elevii din învăţământul liceal.

Concursul de selecţie cuprinde două etape, în cadrul acestora testându-se cunoştinţele elevilor despre Armata României, NATO şi Uniunea Europeană.

În prima etapă, 17 martie-5 aprilie, echipe consituite din câte doi elevi vor completa un formular de înregistrare şi vor răspunde la 20 de întrebări tip grilă. Cele care vor completa corect cel puţin 15 întrebări se vor califica pentru etapa următoare, ce va avea loc în perioada 6-19 aprilie.

În etapa a doua, echipele vor răspunde la un nou set de întrebări. În perioada 20-24 aprilie, juriul competiţiei va evalua răspunsurile trimise de fiecare echipă şi va întocmi clasamentul concursului, avându-se în vedere punctajul obţinut.

Detalii cu privire la organizarea taberei, condiţiile şi regulile de participare, precum şi date de contact pot fi obţinute pe pagina de web a Ministerului Apărării Naţionale, în secţiunea "Tabăra de vară pentru cercetaşi".

Realizator: Locotenent colonel Mihaela Iliescu, din Direcţia Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale.

"Jurnalul militar" continuă.

Asociaţa de Caritate din Armata României "Camarazii" este o organizaţie neguvernamentală care se ocupă, în principal, de răniţii, invalizii şi urmaşii celor decedaţi în teatrele de operaţii şi în acţiuni militare interne.

Din 2008 - anul înfiinţării - şi până astăzi, asociaţia a acordat sprijin pentru intervenţii chirurgicale ce nu au putut fi decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate, achiziţionarea unor scaune rulante cu acţionare electrică, proteze, orteze şi alte dispozitie medicale. Totodată, a asigurat repatrierea trupurilor neînsufleţite şi păstrarea memoriei camarazilor decedaţi în afara graniţelor ţării.

O parte importantă a fondurilor asociaţiei provine din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venitul anual. Preşedintele executiv al asociaţiei, colonelul Nicolae Anghelescu:

Colonel Nicolae Anghelescu: Fără această sursă de finanţare nu am putea să ne gândim să facem ceva consistent vizavi de obiectivele pe care le avem. 2% constituie principala noastră sursă de acumulări de fonduri, pe de o parte pentru că este un mecanism potrivit căruia omul nu dă bani din buzunar, e o deducere din impozitul pe care trebuie să-l plătească la stat şi pe de altă parte este o masă foarte mare de subiecţi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, şi nu numai, care au salariii şi pot bifa cei 2%. Altfel, ar trebui să ne rezumăm la alte mecanisme cum ar fi donaţiile şi sponsorizările. 2% reprezintă sursa noastră de venituri predominante.

Realizator: Colonelul Nicolae Anghelescu, preşedintele executiv al Asociaţiei de caritate din Armata României, "Camarazii".

Detalii despre cum puteţi direcţiona cei 2% din impozitul pe venit pentru "Camarazi" găsiţi şi în secţiunea Emisiuni, "Jurnal militar", de pe pagina de net a RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al emisiunii noastre de astăzi.

În weekendul trecut a încetat din viaţă, la vârsta de 70 de ani, maestrul Eusebiu Ştefănescu. Actor, regizor de teatru şi film, poet, scriitor, profesor de actorie şi decan al facultăţii de Arte Hyperion, Eusebiu Ştefănescu a fost şi un apropiat al vieţii culturale din armată, în ultimii ani fiind prezent cu studenţii săi de nenumărate ori şi pe scena palatului Cercului Militar Naţional din Bucureşti. In Memoriam un fragment din fonoteca de aur a "Orei Armatei" cu Eusebiu Ştefănescu.

Eusebiu Ştefănescu: Armata este o experienţă pe care dacă nu ţi-o asumi, ai trăit-o degeaba. Pe mine armata m-a format exact în zona vârstei la care am făcut-o, adică aveam nevoie şi de rigoarea asta pe care am căpătat-o acolo şi de faptul că am trăit o existenţă pe care n-aş fi întâlnit-o în altă parte.

Nu cred că te scoli dimineaţa la ora 5:00 ca să mănânci mâncare gătită la cazarmă, să baţi pasul de defilare în orele de instrucţie la orele astea atât de matinale, să rezişti la marşuri... A fost o competiţie cu mine însumi pentru că nu-mi cunoşteam limitele.

La un moment dat, mi-aduc aminte că la un marş din ăsta foarte lung, de 30 km, nu mai ţin minte, m-am trezut că aveam sânge în bocanci şi că eu de fapt ajunsesem la limită, plus că eu am făcut o armată frumoasă, că noi eram câţiva artişti împreună, o făceam la Bacău şi mi-aduc aminte că avem un comandant care se numea Butucaru, mai aveam un căpitan care se numea Dobrică şi era comandant de pluton, nişte oameni extraordinari, unii cu simţul umorului, că acest căpitan, Dobrică avea un haz extraordinar, tot timpul noi stăteam într-un amuzament general în cadrul orelor de instrucţie cu el, ne spunea lucruri fabuloase dar nici până acum nu ştiu dacă erau glume, ele au devenit glume cazone, sau erau pur şi simplu nişte forme de a aborda un lucru cum ar fi, de exemplu, infinitul. El ne spunea la un moment dat, sunt convins că ştia, că era căpitan şi era chiar pe instrucţia focului specializat, zice: "Tovarăşi studenţi, să ştiţi că glonţul, dacă n-ar fi rezistenţa aerului ar merge până la infinit şi de abia acolo ar cădea jos". Era fantastic acest om. Şi am trăit într-o veselie armata asta, cu toate vicisitudinile vieţii de armată care sunt inerente şi când le priveşti din urmă îţi dai seama că tot ce am trăit acolo a fost un câştig.

Realizator: Reporter Cristian Vasilică. Interviul integral cu regretatul Eusebiu Ştefănescu îl puteţi asculta în ediţia de astăzi a emisiunii "Fecior la oaste", care va începe la 11:30 pe ANTENA SATELOR. "Jurnalul militar" însă a ajuns acum la final.

Vă reamintesc că mâine, de la 9:30, pe TVR 1 se difuzează Pro Patria, iar Observatorul militar se poate citi pe net la adresa: www.presamil.ro.

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 26.11.2017
Jurnal Militar 27 Noiembrie 2017, 11:07

Emisiunea Jurnal Militar din 26.11.2017

Interviu cu veteranul Ioan Stefan, fostul director din anii 50 al Liceului Tehnologic ,,Ion Vlasiu" din Targu Mures.

Emisiunea Jurnal Militar din 26.11.2017