Un nou manual sau ghid de istorie pentru clasele a XI-a şi a XII-a
Invitaţi: prof. univ. dr. Constantin Hlihor şi prof. univ. dr.Gabriel Leahu, secretar general al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice
Articol de George Popescu, 15 Septembrie 2015, 11:40
Este salutară apariţia unui nou manual de istorie pentru perioada recentă a României, chiar dacă autorii îl promovează ca pe un ghid adresat elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a.
Noutatea prezentată de autori constă în simplificarea alcătuirii ghidului, concizia, revenirea la modelul pedagogic bazat pe etape cronologice.
Manualul sau ghidul numără 212 pagini format A4.
Foto: un nou manual/ghid de istorie pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Selecţie din cuprins
Analiza, referinţele critice şi încurajarea elevului pentru a emite singur opinii şi concluzii sunt punctele forte ale noului manual.
Dezbaterea şi lucrul în echipă, fie între patru elevi, fie în sistem “ciorchine” sunt modalităţi de a pune în dezbatere şi a putea ajunge la câteva opinii solide şi concluzii atunci când este studiat un trecut al României nu foarte îndepărtat.
Noul manual sau ghid prezintă şi analzează istoria noastră între anii 1944 şi 2007.
AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 14 septembrie 2015:
La alcătuirea acestui ghid au lucrat patru profesori cu experienţă, iar proiectul a fost cofinanţat prin Programul operaţional sectorial Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013 al Uniunii Europene. Dl. prof.univ.dr. Gabriel Leahu a fost manager de proiect, iar dl. prof.univ.dr. Constantin Hlihor, coordonator al manualului.
Cuprins :
spre regimul monolit (1944-1947)
Republica Populară Română (1945 -1965)
România 1965-1989.Epoca lui Nicolae Ceauşescu
România 1989-2007. Noi orizonturi
Foto:Foto: un nou manual/ghid de istorie pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Selecţie din cuprins
Ghidul beneficiază de o bogată ilustraţie aferentă fiecărui capitol studiat şi de un CD cu resurse pentru aprofundarea studiului istoriei recente a României.
Noul manual sau ghid este însoţit şi de un îndreptar pentru profesorii de istorie, formulă care defineşte metoda de lucru cu noul manual de istorie la clasă, de asemenea elaborat într-o variantă clară şi concisă cu obiective şi mod de folosire.
Foto: ghidul profesorului.Istoria recentă a României.Coperta.
Coordonatorul ghidului pentru profesorii de istorie pentru clasele a XI-a şi a XII-a este dl. prof. univ. dr. Mihai Retegan de la Universitatea din Bucureşti.
Fiecare elev din această structură de învăţământ va primi un manual sau ghid pentru studierea acestei perioade a istoriei contemporane a României.
Contribuţii editoriale : d-na profesoară Mirela Popescu de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" ne-a vorbit despre predarea istoriei şi serviciul manualelor. Un interviu de Mirela Băzăvan
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : http://www.romania-
actualitati.ro/Categorii/istorica-55