Un lider și epoca sa
Invitată: d-na prof. dr. Lavinia Betea - Universitatea "Aurel Vlaicu", Arad
Articol de George Popescu, 10 August 2021, 18:06
Un subiect ce pare să nu se epuizeze atât de repede. Cantitatea de informaţie e apreciabilă, însă o biografie a personajului istoric încă nu fusese definitivată şi pusă în circulaţie.
Cea recent apărută la editura Corint, în colecţia deja importantă ca număr şi titluri - „Istorie” ne relevă o poveste adevărată de data aceasta despre Nicolae Ceauşescu de la naştere şi până la sfârşitul tragic pe care l-a avut.
Autoarea, d-na prof. dr. Lavinia Betea a adunat sub copertele volumului de peste 800 de pagini documentarea, analiza şi sintezele lucrărilor anterioare, plus o nouă abordare stilistică, mai apropiată de gusturile publicului de azi, păstrând însă şi rigoarea cerută de cercetarea ştiinţifică.
În spaţiul emisiunii deja prea scurt pentru o parcurgere uniformă şi logică a reconstituirii tablorilor din epocă ne-am rezumat la câteva date esenţiale:
Copilăria lui Nicolae Ceauşescu şi propulsarea sa către capitală, locul de unde se poate lansa un viitor politician sau căpătui cineva cu suficientă voinţă şi mult efort pentru atingerea obiectivelor.
Apoi, adaptarea la viaţa de oraş şi riscurile detenţiei, cariera în cadrul partidului unic şi contactele din nucleul puterii. Desprinderea de Moscova sub forma „Declaraţiei din aprilie 1964”.
Succesiunea şi divergenţele cu sovieticii. Vârful carierei politice din vara anului 1968 şi condamnarea invadării Cehoslovaciei.
Inelele concentrice ale puterii, mirajul şi exercitarea puterii alături de colaboratori, mai târziu singur cu soţia.
Jocurile mediate între americani, sovietici şi chinezi. Imense speranţe, mari deziluzii
Crizele deceniului nouă şi decăderea regimului personal. Dispariţia încrederii maselor în propriul lider, finalul regimului Ceauşescu.
Pentru ascultătorii obişnuiţi cu lungimi apreciabile de lectură, cele două volume ale invitatei noastre vor acoperi mai mult decât satisfăcător cererea de informaţie şi dorinţa de cunoaştere a unui regim politic şi social din ultima parte a existenţei sale.
AUDIO: emisiunea „Istorica”, ediţia din 9 august 2021 (integral)
Regia de montaj: Alexandru Balaban
Regia de emisie: Costin Iorgulescu şi Lucian Flencheş
Emisiunea „Istorica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.05 – 02.30.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST, adresa fiind: https://podcast.srr.ro/RRA/istorica/-s_1-sh_321
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www. romania-actualitati.ro