Piloţi români în timpul ultimei conflagraţii mondiale
Invitaţi: acad. prof. univ. dr. Dinu C. Giurescu - Universitatea din Bucureşti şi muzeograf şi istoric Sorin Turturică - Muzeul Aviaţiei, Bucureşti
Articol de George Popescu, 05 Aprilie 2011, 17:59
Onoare, Patrie, Datorie, Cinste - scrise cu majusculă - au fost valori împărtăşite şi de piloţii militari români în timpul ultimului război mondial.
Angrenaţi pe două fronturi, aceşti eroi ai aerului cu mijloace limitate, însă temerari din cale afară au izbândit deseori în faţa unui adversar mult mai bine pregătit şi echipat, copleşitor în cea mai parte parte a desfăşurării conflictului.
Cu atât mai mult este apreciată purtatea lor, cu cât şansele de supravieţuire erau mai mici. Un angajament al piloţilor români din care ţara a avut de câştigat, însă pentru care a fost plătit şi un tribut necruţător în vieţi omeneşti.
România a plecat în campania din Est cu aproape 2 000 de militari, piloţi şi personal navigant şi de sol, numărul celor care au supravieţuit este infim, iar veteranii se numără astăzi pe degete.
Eliberarea Basarabiei, drumul spre Odessa, Simferopol, apoi mai departe în funcţie de deciziile liderilor ţării de atunci şi a alianţei cu Germania, i-au adus faţă-n faţă pe aviatorii români cu Stalingradul şi Stepa Kalmucă, poate prea departe de ţară, însă cu gândul victoriei.
Portrete de piloţi români din cel de-al doilea război mondial a fost motivul ce ne-a mânat să deschidem o discuţie consacrată unui trecut istoric naţional. Urmată de creionare a situaţiei României în materie de apărare , al efortului de război
Constantin “Bâzu” Cantacuzino, Alexandru Şerbănescu, Ion Dobran, Vasile Gavriliu, Ion Milu,Tudor Greceanu, Horia Agarici ( miercuri 6 aprilie 2011 se împlinesc o sută de ani de la naşterea sa ) sunt doar câteva nume ale gloriosului corp aviatic român din timpul ultimului război mondial. Pe unii dintre ei, îi veţi întâlni în cuprinsul ediţiei de faţă, evident din amintiri, povestite.
Date, statistici şi întâmplări de pe front, precum şi informaţii despre campania Aliaţilor de bombardare a Văii Prahovei şi Capitalei inclusiv despre fatidica dată de 4 aprilie 1944 sunt alte motive ale discuţiei cu invitaţii noştri.
Am socotit că aviaţia în general este deseori mai mult decât o pasiune pentru mulţi dintre ascultătorii noştri. Astfel că Mirela Băzăvan le propune în afara emisiunii, doar pe site România Actualităţi să asculte întregul interviu realizat cu dl. general Ion Dobran, unul dintre protagoniştii campaniei din Est, dar şi ai apărării teritoriului naţional.
AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 4 aprilie 2011
Contribuţii editoariale:
- gen. Ion Dobran, unul dintre aşii aviaţiei militare româneşti, un interviu de Mirela Băzăvan
Interviul integral :
- istoricul Petre Ţurlea despre bombardamentele anglo-americane de pe Valea Prahovei şi Bucureşti. Un interviu realizat de Olga Sandu la Ploieşti.
Consultant ştiinţific: drd. Olga Sandu
Ne puteţi scrie şi la adresa : istorica@radioromania.ro, iar de ascultat o puteţi face şi de la adresa www.romania-actualitati.ro, în direct şi în reluare.