Farmecul discret al burgheziei. Dreapta romanească
Invitaţi: dr. Bogdan Popa, istoric, cercetător la Institutul Nicolae Iorga din Bucureşti, prof.univ. Emilian Dobrescu, secretar al Comisiei Ştiinţifice a Academiei Române şi Cristian Pătrăşconiu, jurnalist.
Articol de George Popescu, 08 Decembrie 2010, 17:03
Forţată de noile prefaceri din Europa, schimbarea raporturilor de putere din Europa de sud est şi puternică influenţă a statelor apusene, o parte a moşierimii se transforma lent în primele vlăstare ale burgheziei autohtone.
Odată cu pătrunderea capitalurilor străine şi finanţarea producţiei de grâu, apoi de resurse minerale, lemn şi sare, odată cu Unirea Principatelor şi prima Constituţie, este pornită maşina dezvoltării profunde economice şi sociale a Vechiului Regat.
I se alătură cu o importantă zestre tehnologică Transilvania, dar şi Bucovina şi Basarabia, după 1918, întregind un potenţial remarcabil de dezvoltare.
Circulaţia mărfurilor, infrastructura feroviară, banii, străinii, legislaţia favorabilă, rolul familiei Brătianu, Monarhia construiesc şi consolidează până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, un stat care a recuperat în mai puţin de două sute de ani decalaje uimitoare faţă de ţările apusene ale Europei.
Este momentul renaşterii unei naţiuni. Pentru mai multe detalii ascultaţi această nouă ediţie a emisiunii Istorica.
Audio: emisiunea "Istorica", ediţia din 6 decembrie 2010
Contribuţii editoriale: "Emanciparea industriaşilor români" cu preşedintele UGIR 1903 Ioan Cezar Corâci de Mirela Băzăvan.