„Dilema contelui Czernin. 1914-1916”
Invitat : dl. lect. univ. dr. Sorin Cristescu, cercetător istoric
Articol de George Popescu, 13 Iunie 2017, 00:56
Seria întrebărilor care încep cu „de ce ?” este pe deplin statisfăcută de elocinţa şi acribia unei cercetări prin arhivele româneşti şi străine cu o râvnă care trezeşte şi invidie şi respect.
„De ce n-a intat România în război în august 1914 ?” sau „De ce a aşteptat România atât de mult timp pentru a intra de partea Antantei ?”
Cel puţin în intenţii, această emisiune s-a străduit pe parcursul ultimelor luni să ofere răspunsuri din diferite surse, unghiuri şi interlocutori.
Contele Ottokar Czernin, ministrul Monarhiei dualiste la Bucureşti s-a căznit , a depus eforturi deosebite pentru a atrage România în sfera de influenţă a lumii germanice, apoi într- un ultim efort să o ţină deoparte, adică neutră în Marele Război.
Clasa politică din epocă, trecând peste rivalităţile de partid sau personale şi cu doar puţine excepţii a reuşit să manevreze Marile Puteri pentru împlinirea unor proiecte politice ce aveau nevoie de condiţii pentru a fi declarate fapt împlinit.
Cu atât mai mult recunoştinţa noastră trebuie tot timpul închinată în primul rând acestor oameni care au trăit nu numai o împlinire a unei dorinţe de veacuri, ci şi recunoştinţa noastră pentru un model patentat ce ne poate servi de-acum înainte.
Aşa după cum un soarece poate învinge sau câştiga în faţa unui elefant, tot aşa, clasa politică românească de-acum o sută de ani a ştiut să aducă o biruinţă în condiţii excepţiomale cu oameni excepţionali. Nu trebuie uitată nici şansa de care au beneficiat artizanii acestei mari victorii.
Uneori e de prisos să mai adaugi cuvinte pentru o faptă măreaţă, aşa cum a fost neutralitatea negociată ca şi condiţiile tot negociate ale participării noastre la Marele Război şi uzufructul pus în joc.
Drept urmare, vă îndemnăm să ascultaţi analiza momentului, explicaţiile şi răsounsurile la dilema contelui Czernin.
AUDIO : „Istorica”, ediţia din 12 iunie 2017
Contribuţii editoriale : dl. conf. dr. Camil Pârvu de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti despre două din caracteristicile politicii externe româneşti din timpul neutralităţii. Un interviu de Mirela Băzăvan
Regia de montaj : Cătălina Popescu şi Nicu Tănase
Regia de emisie : Raluca Goga şi Izabel Jerdea
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro