Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Modernizarea Armatei României şi interconectarea apărării cu NATO

Interconectarea Brigăzii 2 Rovine cu structurile NATO și importanța achiziției de aeronave F16 pentru operațiile multiarme ale armatei.

Modernizarea Armatei României şi interconectarea apărării cu NATO

07 Octombrie 2016, 12:43

Radu Dobriţoiu - Vom discuta în această ediţie despre modernizarea Armatei României şi interconectarea apărării cu structurile NATO, dar şi înzestrarea cu aeronave multirol F-16. Emisiunea este prinsă între două evenimente: declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, când a anunţat că Brigada 2 Infanterie Rovine de la Craiova va deveni mare unitate multinaţională NATO, şi evenimentul de mâine, când la Baza 86 Aeriană Feteşti va avea loc ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor aeronave F-16 Falcon. Despre acest eveniment vom discuta cu ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, chiar la începutul emisiunii, apoi vom continua cu comandantul Brigăzii 2 Infanterie Rovine, colonelul Daniel Petrescu, invitat prezent la Studioul Regional Radio România Oltenia Craiova.
Maine va avea loc la Baza 86 Aeriană Feteşti ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor aeronave F-16. Suntem în direct cu ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc. Bună seara, domnule ministru!

Mihnea Motoc: Bună seara, domnule Dobriţoiu, mulţumesc pentru invitaţie!
Radu Dobriţoiu : Domnule ministru, mulţumim că aţi acceptat să interveniţi în direct la noi în emisiune. Ştiu că aveţi o agendă încărcată, o să vă reţinem doar 5 minute. Domnule ministru, cât de importantă este achiziţia acestor aeronave F-16?

Mihnea Motoc: Sunt mai multe chei în care aş citi acest prim pas din implementarea capabilităţii aeriene aprobate de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. În primul cred că trecerea graduală de la MIG-21 Lancer, aşa modernizat cum este acest aparat, la avioanele F-16 are o simbolostică aparte: marchează intrarea noastră mai în profunzimea a ceea ce numim comunitatea euroatlantică şi este un act de interoperabilitate aliată extrem de avansat. Cred, prin urmare, că este un moment marcant din istoria de peste 12 a apartenenţei noastre la NATO. Trebuie să fim conştienţi că nu este vorba de o simplă achiziţie, chiar dacă vorbim de un aparat extrem de sofisticat, este vorba de dobândirea unei capabilităţi propriu-zse. Ce înţelegem noi prin capabilitate - vorbim nu numai de aparat, vorbim de armamentele şi muniţiile care vin cu acesta, de sistemul de război electronic, de o serie de produse denumite speciale, criptoare, echipamente de sisteme transmisie de date tactice şi mai ales tot ce înseamnă programul de formare şi instruire a piloţilor şi respectiv a personalului de specialitate de la sol. Eu am folosit un termen pe care l-am împrumutat, desigur, pentru că el este consacrat pretutindeni. Eu m-am referit la intrarea României în clubul F-16 şi aici nu este vorba de o simplă formulă retorică - ceea ce se va consemna mâine la Feteşti şi ceea ce va urma sub aspectul acesta este şi un act cu certe valenţe politice şi strategice şi un act cu reverberaţie evidentă la nivelul întregii regiuni din care face parte România.

Radu Dobriţoiu : Ce ne puteţi spune, domnule ministru, despre muniţia necesară pentru aceste aparate multirol?
Mihnea Motoc: Nu sunt chiar atât de specializat încât să vă pot furniza asemenea elemente, deşi vă mărturisesc că m-am aplecat cu reală fascinaţie asupra datelor tehnice despre acest aparat, despre ce anume achiziţionăm şi mai ales despre partea de formare a piloţilor, care este un capitol fascinant. În privinţa achiziţiei pe care o facem de la guvernul portughez prin medierea ţării producătoare, a guvernului american, nu am dubii că este cea mai bună formulă pe care am putut-o găsi la acest moment în istoria noastră.
Sub raportul calitate/preţ sunt, după cum ştiţi, aparate performante, produse într-un număr foarte mare - peste 4.500 - şi testate în lupte, testate în condiţii reale de luptă, în diverse scenarii de acţiune şi care se află în dotarea a zece aliate şi a unui număr de peste 27 de ţări din întreaga lume, ceea ce înseamnă, pe de-o parte, interoperabilitatea aliată, pe de altă parte, posibilitatea de a avea acces la o piaţă largă de piese de schimb, tot ce înseamnă întreţinere facilitată. Nu subscriu, sau nu ar trebui să folosim cu uşurinţă termenul de "second hand" despre aceste aparate. Ştim cu toţii că avionul nu este maşină, are o durată de viaţă şi de exploatare mult mai mare; ea poate fi uşor prelungită, iar în cazul aparatelor pe care le-am achiziţionat, în concepţia primei escadrile de F-16, sunt nu numai avioane modernizate la nivelul uneia dintre cele mai recente versiuni, versiunea M 5.2, dar sunt şi aparate care au resurse de zbor rămase de peste 50%, ceea ce înseamnă că, la o operare a lor după standardele NATO în domeniu - standardele NATO impun minim 200 de ore de zbor pe an - , acoperim cu uşurinţă următoarele două decenii cu aceste aparate. Iar, la rigoare, producătorul asigură că această resursă poate fi prelungită chiar şi mai departe. Deci, dacă ne uităm la ansamblul programului, la ceea ce se numeşte pachetul Portugalia, pachetul SUA, a fost o opţiune bună, după ce, de fapt, au fost analizate timp de aproape opt ani toate variantele de avion multirol existente pe piaţă şi care sunt utilizate de statele NATO.

Radu Dobriţoiu : Ultima întrebare, un scurt răspuns, vă rog! Sunt promisiuni pentru încă 12 aeronave F-16. Când se va întâmpla asta?
Mihnea Motoc: Suntem într-o fază avansată de prospecţiune. Nu este uşor să găseşti disponibile, dintr-o dată, într-o stare optimă de operare, un număr de 12 asemenea aparate. Suntem în discuţii cu Statele Unite, care, desigur, au viziunea centralizatoare asupra aparatelor disponibile şi sperăm să putem să avem o imagine clară, care să ne permită lansarea atât a pachetului de acorduri interguvernamentale, care este necesară, cât şi a procedurilor interne, iar toate acestea, din experienţa pe care o avem, durează destul de mult. Noi suntem foarte interesaţi să identificăm cât mai repede aceste disponibilităţi şi condiţiile în care le-am putea accesa.
Radu Dobriţoiu : Domnule ministru, ştim că aveţi în scurt timp programată o activitate. Vă mulţumim foarte mult!
Mihnea Motoc: Eu vă mulţumesc, şi succes în continuare discuţiilor din cadrul emisiunii! Numai bine!
Radu Dobriţoiu : Doamne ajută!
*
Radu Dobriţoiu : Înainte de a stabili legătura cu Craiova, să ascultăm un reportaj despre F-16 Falcon.

Reporter: Cătălin Purcaru - F-16 Fighting Falcon a fost produs în peste 4.500 de exemplare şi este în dotarea a 27 de state, dintre care 10 sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Primele şase avioane de acest tip care au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române sunt fabricate între anii 1981 şi 1983 şi au parcurs programe succesive de modernizare, ajungând în prezent la varianta denumită în termeni tehnici "F-16 Mid Life Update M 5.2". Resursa medie de zbor rămasă este de 4.500 de ore, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate. Ţinând cont de ritmul de zbor, de aproximativ 200 de ore pe an, avioanele pot fi menţinute în serviciu aproximativ 20 de ani. Resursa tehnică a acestor aeronave poate fi prelungită însă de la 8.000 până la 10.800 de ore.
Până în prezent, 80 de militari au finalizat programul de instruire pentru F-16, la Baza Aeriană Monte Real din Portugalia, dintre care şase piloţi.
Lt.-cmdr. Vlad Dodo Creţu, Escadrila 53 Aviaţie Vânătoare: Este adus la ultimele standarde din toate punctele de vedere - atât performanţe tehnice, cât şi avionică şi sisteme de navigaţie şi de luptă; este adus la ultimul nivel de modernizare pe care-l operează şi piloţii americani în momentul de faţă.
Reporter: Alţi trei piloţi, împreună cu cinci specialişti, vor continua pregătirea în Portugalia, până în luna aprilie anul viitor. Totodată, o echipă portgheză de specialişti se va afla în România, în următorii doi ani, pentru a acorda asistenţă tehnică, potrivit contractului de achiziţie în domeniile operaţional, mententanţă şi logistică.

Radu Dobriţoiu : Suntem în direct cu Radio România Oltenia Craiova, cu colonelul Daniel Peterscu, comandantul Brigăzii 2 Infanterie Rovine. Bună seara, domnule colonel Daniel Petrescu!
Daniel Petrescu: Bună seara, am onoarea să va salut de la Craiova!

Radu Dobriţoiu : Domnule colonel, o nominalizare importantă pentru Brigada 2 Rovine, brigada devine multinaţională NATO. Cum aţi primit această veste?
Daniel Petrescu: Am primit cu încredere, cu optimism şi cu responsabilitate. Încredere şi optimism, pentru că ştim ce putem, avem experienţă şi vedem că acest obiectiv este realizabil; şi responsabilitate, pentru că va trebui să ne pregătim mai bine, să răspundem standardelor cerute de această structură, această nouă entitate - brigadă multinaţională. La fel, cu acelaşi optimism şi încredere şi bucurie, vreau să salut şi eu pe colegii mei din forţele aeriene de aici, de la Craiova şi să spun că mă bucur foarte mult pentru ceremonia sosirii primelor aeronave F-16, activitatea de mâine. Vorbesc din perspectiva militarului din Forţele Terestre care a văzut în teatrele de operaţie ce înseamnă sprijinul aerian nemijlocit şi care speră, că, prin această achiziţie, forţele aeriene vor fi mai aproape de forţele terestre şi ne vor sprijini în continuare, atât la instruire în ţară, cât şi în teatrele de operaţii.

Radu Dobriţoiu : Este şi o simbolistică în spatele acestei achiziţii, domnule colonel. A amintit domnul ministru Mihnea Motoc, este momentul în care trecem, treptat, de la avioanele de tip rusesc MIG-21, chiar dacă au fost modernizate cu Elbit-ul israelian, sau cu alte firme, la aeronave NATO F-16, extrem de impuse. Iată, suntem acum într-o perioadă de tranziţie, de modernizare a Armatei României. Dumneavoastră, la fel, reprezentaţi o nouă generaţie de ofiţeri, cu care România se mândreşte - este vorba de ofiţerii teatrelor de operaţii. Aveţi o experienţă foarte mare în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak. De altfel, noi ne-am cunoscut pentru prima dată şi am fost împreună în patrule extrem de primejdioase, unde dumneavoastră nu v-aţi ferit să vă apropiaţi de copiii din cele mai întunecate zone ale ariei de operaţii a militarilor români. Iată însă că acum aveţi în subordine, probabil, cele mai titrate batalioane, sau printre cele mai titrate batalioane din Armata României - vorbim în primul rând de Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii Roşii", de Batalionul 20. Cum vă simiţiţi având acest tezaur militar?

Daniel Petrescu: Domnul ministru a vorbit de conceptul de capabilitate aeriană şi din această perspectivă aş vrea să tratez şi eu subiectul brigăzii multinaţionale. Faptul că avem aici, la Craiova, oameni cu experienţă extraordiară în teatrele de operaţii, faptul că suntem dotaţi cu echipament modern şi vă avem o structură de sprijin foarte bună, constituie numai laturi ale acestui concept de capabilitate, care, noi, în termeni tehnici, îi spunem DOTMLPFI , adică Doctrină - Organizare - Instruire - Material - Leadership - Personal - Facilităţi - Interoperabilitate. Este onorant să mă găsesc aici, la Craiova, şi lucrez foarte bine cu colegii mei. V-am mai spus şi în alte ocazii, este foarte uşor să te integrezi şi să lucrezi cu militari profesionişti. Între profesionişti lucrurile merg foarte bine şi merg foarte simplu, dar suntem conştienţi că această construcţie, această entitate, nu va fi numai rolul militarilor din batalioanele de la Craiova şi din Brigada 2 Infanterie Rovine. Noi putem să pregătim personalul la standarde, să ne pregătim în comun cu militari din alte ţări care vor participa în această structură, dar avem nevoie de sprijin şi sunt convins că vom avea sprijin în revitalizarea struncturilor, a poligoanelor, a cazărmilor. În continuarea dotării cu echipament modern, avem transportoarele amfibii blindate Piranha, intrate în dotare, în ultima perioadă, la Batalionul 26, avem, în batalionul de apărare antiaeriană, tunurile antiaeriene Oerlikon, avem reţele mobile de calculatoare care răspund cerinţelor în punctele de comandă, dar construirea acestei capabilităţi va implica un efort din partea forţelor terestre, din partea Ministerului Apărării Naţionale, iar noi, la Craiova, suntem conştienţi de asta şi vom face ce depinde de noi, astfel încât misiunea să fie îndeplinită.

Radu Dobriţoiu : Domnule colonel, ce presupune integrarea Brigăzii multinaţionale NATO şi corelarea cu celelalte comandamente, inclusiv cu comandamentul de Divizie NATO de la Bucureşti şi interconectarea, probabil, cu celelalte structuri similare de mari unităţi de pe flancul de est al NATO, ierarhic şi de cooperare? Cum va funcţiona acest proces?
Daniel Petrescu: Vorbim aici de două provocări, după părerea mea. În primul rând vorbim de o multinaţionalitate autentică a acestei structuri şi în al doilea rând vorbim de includerea acestei structuri şi a activităţilor ei într-un proces NATO de planificare astfel încât să răspundă cerinţelor aliate. Eu m-aş uita în primul rând la declaraţia summitului de la Varşovia, în care se menţioneaza această structură - iniţiativa României de a înfiinţa o brigadă multinaţională, pentru a ajuta îmbunătăţirea instruirii integrate a unitaţilor aliate, aflată în subordonarea Comandamentului multinaţional al Diviziei de Sud-Est. Noi suntem deja în contact şi am participat la exerciţii conduse de Comndamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est. De asemenea, această brigadă va contribui la întărirea posturii aliate de apărare şi descurajare. Prin includerea în planurile Alianţiei va contribui la cunoaşterea mai bună a situaţiei din zona noastră de responsabilitate şi va demonstra intenţia Alianţei de a acţiona fără constrângeri pe teritoriul ţărilor care fac parte din NATO. Eu cred că este un semnal clar de sprijin al eforturilor întreprinse de ţara noastră. Ştiţi că în acest moment suntem în proces în care definim cum va arăta brigada, sunt discuţii, va depinde foarte mult şi de ţările care vor participa, dar, în principiu, relaţiile de comandă şi control vor fi cele consacrate în cadrul NATO - comandă operaţională, control operaţional, comanda totală ş.a.m.d.

Radu Dobriţoiu : Aţi amintit de aceste discuţii. Ce ţări au anunţat că îşi vor aduce contribuţia cu forţe militare la Brigada multinaţională NATO de la Craiova?
Daniel Petrescu: Ştiu că până în acest moment, la nivelul conducerii MApN au fost menţionate angajamentele reciproce România şi Polonia, participare cu câte o companie, compania poloneză angajată în această brigadă, angajamentul bulgar de a participa şi angajamentul Germaniei cu ofiţeri de Stat Major. La nivelul brigăzii nu suntem noi implicaţi în aceste discuţii. Noi suntem implicaţi în pregătirea personalului şi a facilităţilor de la Craiova.
Radu Dobriţoiu : Bulgaria a anunţat efective aproximativ de nivel batalion, 400 de militari, din informaţiile pe care le avem din această zonă a construirii interoperabilităţii cu aliaţii. Aveţi informaţii în acest sens?
Daniel Detrescu: Nu, nu am informaţii mai multe pe care să vi le ofer eu în acest moment.
Radu Dobriţoiu : Practic, în acea zonă se va construi un important edificiu militar NATO, mai degrabă ca structură. Va presupune asta şi investiţii pentru Craiova şi pentru zonele de cartiruire pentru trupele româneşti şi trupele străine care vor fi integrate în acsastă viitoare brigadă multinaţională NATO?
Daniel Petrescu: Reveneam la definiţia, mai devreme, pe care am dat-o capabilităţii: doctrină, organizare, instruire, facilităţi şi interoperabilitate. Cred că din punctul de vedere al facilităţilor de la Craiova suntem norocoşi pentru că dispunem de un număr suficient de poligoane în apropierea unităţilor din Craiova, pe care cred, cu atenţie şi cu investiţii minime, le putem organiza. De asemenea, dispunem de cazări spaţioase, spaţii suficiente în zona noastră de responsabilitate, la fel, pe care le putem moderniza. Dacă suntem încă la început în a defini ce înseamnă brigadă multinaţională, cred că suntem încă la început în a defini şi ce infrastructură ne este necesară, pentru că desenarea, proiectarea infrastructurii depinde de proiectarea structurii la care ne angajăm.
Radu Dobriţoiu : Domnule colonel, vă pun o întrebare la care vă rog să răspundeţi după un nou reportaj. Cât de importante sunt aeronavele F-16 pentru modernizarea capacităţilor de luptă ale Armatei României?
Până atunci, ne vine în ajutor cu informaţii despre aceste aeronave colegul meu.

*
Reporter: Cătălin Purcaru - Autorităţile române au decis în urmă cu trei ani să achiziţioneze o escadrilă de avioane F-16 Fighting Falcon de la Forţele Aeriene Portugheze. Valoarea contractului este de 628 de milioane de euro şi cuprinde două componente: pachetul Portugalia, care conţine contravaloarea celor 12 avioane F-16, 12 motoare motoare montate pe avioane şi trei de rezervă, instruirea la Baza Aeriană Monte Real a nouă piloţi şi 80 de tehnicieni români, precum şi asigurarea, timp de doi ani, a unei echipe de sprijin în România pentru continuarea instruirii piloţilor şi personalului tehnico-ingineresc. A doua componentă a contractului este pachetul SUA şi cuprinde echipamente cu regim special: softul avioanelor, armament şi muniţii, echipamente de sol, piese de schimb, consumabile, suport logistic şi instruirea celor care vor utiliza aceste echipamente.
Primele şase avioane F-16 sunt deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, alte trei urmând să vină în ţară în luna decembrie, iar ultimele trei, anul viitor. Aeronavele sunt de generaţia a IV-a şi urmează să înlocuiască avioanele MIG-21 Lancer, de generaţia a III-a, a căror resursăd e zbor expiră în 2017.
Cpt.-cmdr. Cătălin Micloş: F-16 participă în mod constant la toate operaţiile aeriene din lume, deci are o experienţă de luptă foarte mare. Asta se vede foarte mult în proceduri, în tactici, în tehnici. F-16 este capabil să execute orice misiune care i se poate aloca unui fighter.
Reporter: Cele şase avioane F-16 vor fi operate la baza aeriană de la Feteşti, a cărei infrastructură a fost complet modernizată - pista de decolare şi aterizare, sistemul de frânare de avarie, platformele de parcare, depozitele şi hangarul de mentenanţă.
*

Radu Dobriţoiu : Reamintim că mâine, la Baza Aeriană Feteşti va avea loc ceremonia prilejuită de sosirea în ţară a primelor aeronave F-16. Domnule Daniel Petrescu, această achiziţie consolidează capacitatea interarme a forţelor armate ale României.
Daniel Petrescu: Da... Mă întrebaţi pe mine, un ofiţer din forţele terestre... Am să vă răspund din perspectiva experienţei pe care am acumulat-o la nivel operativ, când pregăteam misiunile executate de unităţile noastre în teatrele de operaţii. La nivel operativ înveţi că nu poţi câştiga războiul fără să duci acţiuni întrunite - "acţiuni întrunite" înseamnă acţiunea forţelor terestre împreună cu forţele aeriene, împreună cu forţele navale - şi că în războiul modern aproape nu mai concepem acţiuni de luptă, operaţii, fără să fie întrunite. Pentru a desfăşura această acţiune trebuie să ştii cum s-o faci, trebuie să-ţi doreşti şi trebuie să dispui şi de mijloacele necesare. Până acum cred că am ştiut cum trebuie, am învăţat prin teatre, aveam doctrina necesară, am dorit să cooperăm foarte mult şi am reuşit să cooperăm pe la exerciţii cu forţele aeriene, iar acum, faptul că ele dispun de mijloacele moderne cred că nu poate să reprezinte decât un plus. Deci, încă o dată: din perspectiva mea de ofiţer în forţele terestre, mă bucur foarte mult şi îi felicit pe colegii mei din forţele aeriene pentru această achiziţie.

Radu Dobriţoiu : Domnule colonel, aţi amintit de mijloacele necesare. Vă rog să ne daţi câteva informaţii despre tehnica din dotarea actuală a Brigăzii 2 Infanterie Rovine. Este una dintre cele mai dotate brigăzi din Armata României, din acest punct de vedere.
Daniel Petrescu: În acest moment, brigada are în dotarea batalioanelor de infanterie transportoarele amfibii blindate Piranha-III - la Batalionul 26 Infanterie; în dotarea batalionului de apărare antiaeriană avem sistemul 2x35mm Oerlikon; batalionul de artilerie este dotat cu tehnica normală din dotare - tunuri antitanc şi tunuri obuziere pe care le avem în dotarea Armatei României; structurile de sprijin şi logistice sunt dotate cu tehnica normală pe care o au şi celelalte structuri din Armata României.
Exploatăm foarte bine Piranha, avem un grad de operativitate de 100%, avem încredere în ele. Tragerile cu tunul antiaerian Oerlikon au mers foarte bine. Pot să vă spun că avem încredere în tehnica de luptă a unităţilor din organica brigăzii.

Radu Dobriţoiu : Recent aţi vizitat Batalionul de artilerie antiaeriană, care a fost decorat, dacă nu mă înşel.
Daniel Petrescu: Da, a primit emblema de onoare a Statului Major General cu ocazia aniversării a 65 de ani de existenţă. Şi tot recent, dacă pot să spun aşa, şi Batalionul de Sprijin Logistic "Iancu Jianu" a sărbătorit primirea drapelului. Sunt activităţi importante în viaţa militarilor, pentru că ne întăresc spiritul de corp, ne aduc aminte de tradiţiile noastre, şi ştim că este foarte important să ne întâlnim cu cei care au lucrat înainte în aceste unităţi şi să le prezentăm unde am ajuns şi care sunt proiectele noastre în continuare, cu încredere şi cu responsabilitate.

Radu Dobriţoiu : Aşadar, Brigada 2 Infanterie Rovine, o brigadă extrem de experimentată în teatrele de operaţii din Irak, din Afganistan, cu batalioane care au executat misiuni extrem de complexe. Începem cu dreptul în această privinţă a brigăzii multinaţionale, înţeleg, domnule colonel!
Daniel Petrescu: Începem cu multă încredere, cu optimism. Ştim că va fi opera întregului Minister al Apărării Naţionale, nu numai a militarilor din Brigada II, dar militarii sunt pregătiţi aici; suntem pregătiţi să facem tot ce depinde de noi pentru a realiza acest obiectiv strategic, până la urmă, al Armatei României.
Radu Dobriţoiu : Mulţumiri colegilor care au susţinut tehnic această emisiune. Vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de RRA! La revedere!

Producator Nicu Popescu, transcriere RADOR.

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?
Euroatlantica 20 Ianuarie 2025, 09:10

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?

Invitații ediției din 16.01.2025: Profesorul universitar Ștefan Popescu și gen. (R) Alexandru Grumaz.

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?
EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
Euroatlantica 20 Septembrie 2024, 09:41

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024

Invitați: profesorul universitar Ștefan Popescu și colonelul în rezervă Ion Petrescu.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica 18 Septembrie 2024, 10:16

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024

Invitați: Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu.

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Euroatlantica 09 Septembrie 2024, 16:28

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024

Ucraina, noutăți în plan militar și politic.

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica 26 Aprilie 2024, 11:10

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei

Euroatlantica, ediția din 25 aprilie 2024.

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022