Atracţii europene: Mânăstirea Alcobaça
În cea mai veche mânăstire gotică din Portugalia, te impresioneză puterea eternă a dragostei.
23 Februarie 2016, 22:16
O poveste de iubire este punctul de maximă atracţie la Mânăstirea Alcobaça, fondată în 1153, de primul rege al Portugaliei.
Datorită importanţei istorice şi valorii artistice, această mânăstire gotică a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1989.
Te surprinde nava lungă de 106 metri, dar mai ales lumina roz care umple spaţiul prin şirul de ferestre înalte şi înguste.
Simplitatea, proporţiile şi luminozitatea îndreptăţesc cuvintele călugărilor: “Dacă doreşti să ştii ce este înăuntru, lasă-ţi afară trupul care te poartă prin lume. Numai sufletului îi este îngăduit să intre aici”, iar intrarea se face printr-un portal gotic, cu o uriaşă rozetă deasupra.
Peste ea, în secolul al XVIII-lea s-au suprapus turnuri în stil baroc, străjuite de statui reprezentând patru virtuţi cardinale: Înţelepciunea, Curajul, Răbdarea şi Dreptatea. De această din urmă virtute se leagă povestea de iubire despre care pomeneam. Dreptatea care i s-a făcut iubirii.
În transeptul bisericii domină spaţiul două sarcofage dantelate în calcar.
În ele îşi dorm somnul de veci doi îndrăgostiţi care au trăit în veacul al XIV lea. Regele Pedro I şi dona Ines de Castro.
S-au cunoscut în 1339 când el a fost obligat să se căsătorească cu prinţesa spaniolă Constance de Castilia, în a cărei suită era şi Ines.
Pedro s-a îndrăgostit şi ea i-a devenit amantă. Zece ani mai târziu, când soţia sa moare, Pedro refuză să se recăsătorească cu altcineva decât Ines de Castro, cu care avea deja trei copii.
Tatăl său, regele Alfons al IV lea, însă, socoteşte această alegere o ameninţare pentru tron şi ordonă uciderea lui Ines în 1355.
Doi ani mai târziu regele moare, iar fiul său Don Pedro devine rege. Imediat declară că a fost în secret căsătorit cu Ines de Castro şi că doar ea este regina.
Potrivit legendei, regele îndurerat i-a pedepsit într-un mod macabru pe cei ce complotaseră la moartea iubitei sale.
A cerut să fie dezhumat corpul lui Ines de Castro, să fie împodobit ca o regină şi l-a purtat într-un cortegiu fastuos la palat.
Acolo, trupul a fost aşezat pe tron şi întreaga curte a fost obligată să-i sărute, ca unei adevărate regine, mâna descompusă. Aşa a răzbunat-o Pedro pe Ines. Legenda spune că s-a făcut dreptate şi iubirea a triumfat.