„Pe urmele lui Mircea Eliade”
Invitat: dl. dr. Eugen Ciurtin, director al Institutului de istorie a religiilor al Academiei Române
Articol de Mihaela Helmis, 27 Septembrie 2023, 21:29
Eugen Ciurtin a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București (1999), un masterat de Filosofie a culturii (2000) și a obținut un doctorat în istorie modernă la Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române cu teza Istoria imaginii și memoriei Asiei în cultura română modernă și contextul european (sec. XVII-1940), sub conducerea acad. Paul Cernovodeanu (2003).
Studii doctorale în istoria religiilor la Paris (École Pratique des Hautes Études, Section des Sciences religieuses, Sorbonne) începând din 2002, precum și studii postdoctorale în indianistică și istoria religiilor (2003-2007) oferite de Agence universitaire de la Francophonie, École Pratique des Hautes Études (Sciences religieuses și Sciences historiques et philologiques), Institut d’Études Indiennes, Collège de France, Centre national de la recherche scientifique - UMR 7529 „Mondes iranien et indien” și Fondation de la Maison des Sciences de l’Homme.
A fost de asemenea bursier al Institutului Boltzmann pentru problematica religioasă a integrării europene, apoi oaspete al Rectorului la Colegiul Noua Europă. Institut de studii avansate din București (2001, 2006-2007).
Discipol al indianistului francez Arion Roșu (1924-2007), cel mai semnificativ și cunoscut indianist de origine română după Mircea Eliade, este membru fondator al Asociației române de istorie a religiilor, membră a European Association for the Study of Religions, din 2002, și a International Association for the History of Religions, din 2005, față de care servește ca reprezentant pentru România (secretar). Editor fondator al Archaeus. Studii de istorie a religiilor / Études d’histoire des religions / Studies in the History of Religions (din 1997, vol. XIV în 2010) și al Studia Asiatica.
Istoric al religiilor, membru fondator, secretar ştiinţific şi director al Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române din anul 2022
A publicat peste 200 de articole de cercetare, studii și recenzii în periodice internaționale de istoria religiilor si indianistica, fiind totodată colaborator constant al Idei in dialog si al Revistei 22.
Diferite volume editate, studii și articole publicate în Franța (Paris; din 2003 colaborator al Bulletin d’Études Indiennes), Belgia (Louvain, Peeters - Cahiers de la Société Asiatique), Olanda (Leiden, Brill), Anglia (Londra, Routledge), Italia (Torino), India, Pakistan, Indonezia etc.
A participat cu conferințe (unele invitate și publicate) la congrese și colocvii internaționale, mai ales la Paris, dar și la București, Roma, Tübingen, Santander, Turku/Åbo, Delhi, Lahore, Mumbai, Sarnath, Varanasi, Messina, Ohrid etc.
A susținut cursuri masterale la Centrul de excelență în studiul imaginii, Universitatea din București (2002-2004). Stagii de cercetare si conferinte anuale in India (2006-2011).
AUDIO: emisiunea „Academica”, ediţia din 27 septembrie 2023
Emisiunea „Academica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, joi dimineaţa, între orele 02.35 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST, de la: https://podcast.srr.ro/RRA/academica/-s_1-sh_6431