Podul de cântec - Grigore Vieru şi cântecele care salvează un neam
Sunt 10 ani de când poetul Grigore Vieru ne-a rămas prin verbul său, prin nădejde şi prin credinţa sa în neamul din care facem parte.
Articol de Mihaela Helmis, 29 Martie 2019, 13:35
Sunt 10 ani de când poetul Grigore Vieru ne-a rămas prin verbul său, prin nădejde şi prin credinţa sa în neamul din care facem parte. Podurile noastre de cuvânt,de poezie si de cântec sunt semne ale identităţii şi ele s-au îmbogăţit şi la întâlnirea dintre poetul Grigore Vieru şi compozitorul Eugen Mamot. Intalnirea de la Muzeul Literaturii din Bucureşti a fost mai mult decât povestea celor 30 dintre cântecele pentru copii ale celor doi. Acestea au fost strânse în culegerea „Anotimpuri și culori”,aparuta la Editura Arc din Chișinău şi sunt cântate de copii care învaţă că poezia e cântec şi cântecul e poezie . In limba care ne uneşte de-a stânga şi de-a dreapta Prutului.
AUDIO:
Întâlnirea de la Bucuresti a fost moderată de compozitorul culegerii, Eugen Mamot, în prezența profesorului Jean Lupu, fondatorul și dirijorul corului „Symbol”, a dlui Mihai Gribincea, ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti dar si a grupul de copii „Tralala Kids”, de la Școala de muzică „Tralala School” din București, conducător Maria Stepovenco, eleva, la timpul sau a profesorului Eugen Mamot şi membră a Corului Lia Ciocarlia.
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. El este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. În prezent, mai multe şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău şi o stradă din Iaşi, îi poartă numele.